Εκπαίδευση

Οι επόμενες δράσεις της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης πόλης και επαρχίας Λάρνακας

Τι είναι η Ομοσπονδία ΣΓ Δημοτικής Λάρνακας και ποιος ο ρόλος της;

Η Ομοσπονδία Δημοτικής Λάρνακας, είναι η επαρχιακή οργάνωση των επί μέρους Συνδέσμων Γονέων (ΣΓ) των δημόσιων δημοτικών σχολείων της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας. Οι Σύνδεσμοι Γονέων που είναι μέλη της Ομοσπονδίας, εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Ομοσπονδίας μέσω του εκπροσώπου τους. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λάρνακας απαριθμεί 53 μέλη, εκπροσωπεί δηλαδή τους Συνδέσμους Γονέων από 53 δημοτικά σχολεία της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας.

Η Γραμματεία και το ΔΣ της Ομοσπονδίας συνεδριάζουν τακτικά για επίκαιρα θέματα της δημοτικής εκπαίδευσης αλλά και θέματα που απασχολούν τον κάθε Σύνδεσμο Γονέων μέλος της Ομοσπονδίας. Οι οργανωμένοι γονείς Λάρνακας, συναποφασίζουν και προωθούν εισηγήσεις στην Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης  όπως επίσης και σε άλλους σχετικούς με τη δημόσια δημοτική εκπαίδευση φορείς.

Η Ομοσπονδία, είμαστε οι γονείς μαθητών και μαθητριών της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, που εργαζόμαστε εθελοντικά για το καλό και την ευημερία των παιδιών μας στα σχολεία τους. 

 

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ομοσπονδίας;

Οι προτεραιότητες της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Λάρνακας όπως και κάθε Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παγκύπρια, αφορούν την ποιοτική Δημόσια Εκπαίδευση, σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον και είναι επιγραμματικά οι ακόλουθες:

 1. Η παραβατικότητα και ο σχολικός εκφοβισμός
 2. Η λειτουργία των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων και το Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο
 3. Η Ειδική Εκπαίδευση
 4. Οι Εκπαιδευτικές Περιφέρειες και η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα
 5. Η ομαλή ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών στο σχολικό περιβάλλον και η εξασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους/ όλες τους μαθητές/ τις μαθήτριες
 6. Η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων και η ασφάλεια στο σχολικό χώρο
 7. Η ομαλή μετάβαση από τη Δημοτική στη Μέση εκπαίδευση

Φέτος, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία έχει οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε επαρχία να αναλάβει μια από τις πιο πάνω προτεραιότητες και να εργαστεί για την προώθηση της. Η Λάρνακα, έχει αναλάβει την προώθηση των θεμάτων που αφορούν στην προώθηση της καλής και αποτελεσματικής λειτουργίας των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων. Από την περσινή χρονιά, ξεκίνησε ένας διάλογος με την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σχετικά με τα ΠΟΣ, ο οποίος ήδη απέδωσε καρπούς καθώς εισακούστηκαν μερικές από τις διαχρονικές εισηγήσεις της Ομοσπονδίας μας, όπως είναι η επέκταση της λειτουργίας των ΠΟΣ μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και έναρξη τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 

 

Με ποιους φορείς συνεργάζεται η Ομοσπονδία για να προωθήσει τις προτεραιότητες της;

Η Ομοσπονδία συνεργάζεται καταρχάς με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Συνεργάζεται επίσης με το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λάρνακας – Αμμοχώστου, την ΠΟΕΔ Λάρνακας, τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας, τον Δήμο Λάρνακας, τοπικούς φορείς και οργανισμούς που προωθούν τον πολιτισμό και τις τέχνες όπως πχ. τον οργανισμό Λάρνακα2030, το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας, κ.α.

 

 

Πώς βοηθά τα μέλη της η Ομοσπονδία;

 • Μεταφέρει στην Παγκύπρια Συνομοσπονδία τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις των μελών της, που αφορούν στην ασφάλεια και την ευημερία των μαθητών και των μαθητριών της πόλης και της επαρχίας μας.
 • Από το 2008 λειτουργεί το Ταμείο Ευημερίας της Ομοσπονδίας, του οποίου η λειτουργία ρυθμίζεται από το σχετικό καταστατικό. Το Ταμείο Ευημερίας προσφέρεται σε όσα μέλη της Ομοσπονδίας το επιλέξουν και παρέχει οικονομική βοήθεια σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το Ταμείο Ευημερίας ενεργοποιείται σε περίπτωση θανάτου γονέα μαθητή/ μαθήτριας και σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων ή σοβαρών ασθενειών μαθητών/ μαθητριών.
 • Με απόφαση του ΔΣ, η Ομοσπονδία προβαίνει στην ομαδική ασφάλιση μαθητών και μαθητριών κάθε σχολική χρονιά. Η ασφάλιση αυτή, ενισχύει τις καλύψεις που προσφέρει το ΓεΣΥ ή άλλα ιδιωτικά σχέδια νοσηλείας.
 • Η Ομοσπονδία, συντονίζει κάθε χρόνο τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας στις παιδικές κατασκηνώσεις.
 • Διαθέτει και στελεχώνει Γραφείο για συντονισμό διαφόρων δράσεων και ενεργειών.
 • Βρίσκεται πάντα δίπλα στα μέλη της για να απαντήσει σε απορίες, προβληματισμούς ή/ και να προσφέρει τις εισηγήσεις της σε όποιο Σύνδεσμο Γονέων μέλος το επιθυμεί.

 

 

Τι εκδηλώσεις προγραμματίζει η Ομοσπονδία το προσεχές διάστημα;

Η Ομοσπονδία προγραμματίζει τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 1. Στις 14 Απριλίου 2024, στις 11 πμ. διοργανώνουμε τη θεατρική παράσταση «Ο μικρός Ήρωας» από την θεατρική ομάδα «Παρασκήνιο», σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών, στο Κοινοτικό Θέατρο Περβολιών. Οι θέσεις διατίθενται δωρεάν σε μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Σημειώνεται ότι το θέατρο διαθέτει θέσεις για αναπηρικά αμαξίδια.
 2. Στις 17 Μαΐου, η Ομοσπονδία μας βραβεύει τα καλύτερα σχέδια του διαγωνισμού ζωγραφικής που προκηρύχτηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, με θέμα «Αναπαριστώντας τις κατεχόμενες πόλεις και χωριά μας». Ο διαγωνισμός είναι ενεργός και ολοκληρώνεται στις 26 Απριλίου 2024, τελευταία ημερομηνία παράδοσης των έργων στο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας.
 3. Στις 29 Μαΐου το απόγευμα, θα διεξαχθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με έργα παιδιών δημοτική που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενους διαγωνισμούς ζωγραφικής. Τα έργα των παιδιών θα πωλούνται έναντι συμβολικού ποσού και τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για τη συμμετοχή των παιδιών της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας στις παιδικές κατασκηνώσεις το καλοκαίρι του 2024. Το κορνιζάρισμα των έργων επιχορηγεί η Σχολική Εφορεία Λάρνακας.
 4. Την 1η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, η Ομοσπονδία διοργανώνει «80s Night”. Τα καθαρά έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων, θα διατεθούν την επόμενη χειμερινή περίοδο για την αγορά κουπονιών, για την προμήθεια και διανομή μπουφάν σε οικονομικά δυσπραγούντες μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων της Λάρνακας.

__________________________

 

Διεύθυνση Γραφείου Ομοσπονδίας:

Δημοτικό Σχολείο Καθαρής

(Δημήτρη Λιπέρτη),

Πεύκιου Γεωργιάδη 1, 6057, Λάρνακα

P.O Box 40535, 6305 Λάρνακα

Εmail: info@goneisdemotikonlca.com

Τηλέφωνα Γραφείου Ομοσπονδίας:

24823877 / 96800770

Φαξ:

24823876

Ιστοσελίδα: https://www.goneisdemotikonlca.com/

Σχετικά νέα

X
Translate »