Breaking News

Γενική Επικαιρότητα

OEΛMEK – Γονείς: «Όχι τρεις εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου»

Πηγή: philenews.com

ΟΕΛΜΕΚ και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης όχι μόνο εισηγούνται τον τερματισμό του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων, αλλά ταυτόχρονα, καταθέτουν και τις κοινές τους θέσεις προς διαβούλευση στο πλαίσιο του διάλογου που οι φορείς επιθυμούν να διεξαχθεί. Πρόκειται για θέσεις, οι οποίες καθηγητές και οργανωμένοι γονείς πιστεύουν πως αφενός θα βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν υφιστάμενα προβλήματα και αφετέρου θα διαμορφώσουν ένα αξιόπιστο και λειτουργικό σύστημα αξιολόγησης των μαθητών. 

Σε υπόμνημα, το οποίο απέστειλαν ήδη στην υπουργό Παιδείας και στον πρόεδρο της επιτροπής Παιδείας της Βουλής, οι δύο φορείς καταγράφουν τις ακόλουθες θέσεις θέτοντάς τις προς διαπραγμάτευση:

» Να σταματήσει η διεξαγωγή των τριών εξετάσεων στη Γ΄ Λυκείου. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «το σύστημα που εφαρμόστηκε την τελευταία διετία αποδείχτηκε εξουθενωτικό για τους τελειόφοιτους μαθητές. Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να καταργηθεί τουλάχιστον η ενδιάμεση κεντρική εξέταση για τη Γ΄ Λυκείου, ενώ απορρίπτουμε τις σκέψεις για κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων, που αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους και αναγνωρισμένους θεσμούς στην κυπριακή κοινωνία».

» Για τη Γ΄ Λυκείου οι εξετάσεις (είτε αφορούν την απόλυση, είτε την πρόσβαση) πρέπει να γίνονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς. «Για τη διενέργεια των εξετάσεων αυτών είχαν συζητηθεί και παλιότερα συγκεκριμένα σενάρια για την απόλυση και πρόσβαση των τελειόφοιτων μαθητών, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν στον διάλογο.  Ένα από τα σενάρια που είναι προς συζήτηση για τους τελειόφοιτους μαθητές, είναι η διεξαγωγή ενιαίας εξέτασης στο τέλος της σχολικής χρονιάς για σκοπούς απόλυσης και αμέσως μετά η διεξαγωγή των Παγκυπρίων Εξετάσεων για σκοπούς πρόσβασης για όσους μαθητές ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως ίσχυε μέχρι το 2008», σημειώνουν ΟΕΛΜΕΚ και Συνομοσπονδία Γονέων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνάντηση της Υπουργού Παιδείας με την ΠΟΕΔ

» Ταυτόχρονα, η ενδιάμεση γραπτή κεντρική εξέταση θα πρέπει να καταργηθεί τόσο στην Α΄ και Β΄ Λυκείου όσο και στο Γυμνασιακό Κύκλο, «αφού η διεξαγωγή της εξέτασης αυτής ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την απώλεια ωφέλιμου διδακτικού χρόνου, τη μη εφαρμογή κατά τρόπο αποτελεσματικό της διαμορφωτικής αξιολόγησης όπως επίσης και για πολλές άλλες αρνητικές παρενέργειες των εξετάσεων τετραμήνων».

» Για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου όπως επίσης για την Α΄ και Β΄ τάξη Λυκείου θα μπορούσε να διατηρηθεί μια ενιαία εξέταση στο τέλος της σχολικής χρονιάς, στην οποία θα εξετάζονται οι μαθητές/τριες σε περιορισμένη και σαφώς καθορισμένη εξεταστέα ύλη, η οποία δεν θα υπερβαίνει το 60% της διδακτέας ύλης. «Σημειώνουμε ότι η εξεταστέα ύλη θα ανακοινώνεται κάθε σχολική χρονιά μετά τις διακοπές του Πάσχα», αναφέρουν οι φορείς.

» Η βαρύτητα της τελικής κεντρικής εξέτασης στη συνολική βαθμολογία θα πρέπει να μειωθεί σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα και να μην υπερβαίνει το 30%.

» Νοείται ότι τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο τετράμηνο θα συνεχίσουν να υφίστανται για σκοπούς διαχωρισμού της σχολικής χρονιάς και της διδακτέας ύλης. Ο βαθμός του έτους θα προκύπτει από τον βαθμό του α΄ τετραμήνου (ο βαθμός των μαθητών από την προφορική αξιολόγηση, διαγωνίσματα), τον βαθμό του β΄ τετραμήνου (προφορική αξιολόγηση, διαγωνίσματα) και τον βαθμό της τελικής κεντρικής εξέτασης που θα διεξάγεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

» Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καθοριστούν σαφέστατα όρια ως προς τον αριθμό των διαγωνισμάτων που θα διεξάγονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και κάθε τετραμήνου, για κάθε μάθημα ξεχωριστά (ανάλογα με τις ανάγκες του), ενώ θα πρέπει επίσης να τεθεί και ανώτατο όριο διαγωνισμάτων που θα επιτρέπεται κατά εβδομάδα.

Όσον αφορά στο τι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση αλλά και από τη Βουλή σχετικά με το επίμαχο θέμα που εδώ και χρόνια ταλανίζει το εκπαιδευτικό σύστημα και τους εμπλεκόμενους με αυτό φορείς, ΟΕΛΜΕΚ και οργανωμένοι γονείς ξεκαθαρίζουν τα εξής: «Ζητούμε όπως προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τον τερματισμό αυτού του θεσμού, με ταυτόχρονη έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με στόχο την διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου αξιολόγησης των μαθητών, που να λειτουργεί πραγματικά προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου και πρωτίστως των μαθητών/τριών, το οποίο θα εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά 2023-2024».

Την ίδια ώρα, απασχολεί έντονα και το τι μέλλει γενέσθαι με την τρέχουσα σχολική χρονιά καθώς ως γνωστόν, οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου έχουν διεξαχθεί τον περασμένο Ιανουάριο και τα αποτελέσματα δεν έχουν ικανοποιήσει καθόλου τους φορείς. «Σημειώνουμε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι, ώστε να μην θυματοποιηθούν οι φετινοί μαθητές και ιδιαίτερα οι τελειόφοιτοι εξαιτίας του υφιστάμενου αποτυχημένου συστήματος αξιολόγησής τους», τονίζουν στο κοινό τους υπόμνημα ΟΕΛΜΕΚ και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό, δηλαδή το τι θα γίνει με τη φετινή χρονιά και τα δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από το πρώτο τετράμηνο σε Γυμνάσια και Λύκεια, απασχολεί έντονα τη νέα κυβέρνηση και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους. Τα τετράμηνα τέθηκαν υψηλά στην πολιτική τους ατζέντα ως θέμα προτεραιότητας και ήδη οι αρμόδιοι κατέληξαν στο πλάνο που θα ακολουθήσουν. Μέσα από διάλογο αλλά και από νομοθετικές ρυθμίσεις να εξευρεθούν οι λύσεις για τη φετινή χρονιά, οι οποίες θα εστιάσουν κυρίως στη βαρύτητα και τα ποσοστά των εξετάσεων στην τελική βαθμολογία των μαθητών αλλά και το τι θα γίνει στην ολότητά με τον επίμαχο θεσμό από την επόμενη σχολική χρονιά.

Στόχοι που δεν έχουν επιτευχθεί

Πέραν των εισηγήσεων τους για την εξεύρεση ενός διαφορετικού συστήματος αξιολόγησης των μαθητών, ΟΕΛΜΕΚ και Συνομοσπονδία Γονέων καταγράφουν τα αρνητικά σημεία που προέκυψαν από την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, κάνοντας λόγο για πολλά προβλήματα.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται σε συρρίκνωση του ωφέλιμου διδακτικού χρόνου, προαγωγή της μηχανιστικής διεκπεραίωσης της διδακτέας/ εξεταστέας ύλης, δημιουργία ενός εξαιρετικά πιεστικού σχολικού προγράμματος που έχει αρνητικό αντίκτυπο για τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς, την ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως τους μαθητές.

Εστίασαν, επιπρόσθετα, σε σημαντικά λάθη που έγιναν στη διαδικασία υλοποίησής του θεσμού από το υπουργείο Παιδείας, με αναφορές σε αυξημένη διδακτέα ύλη σε σχέση με τον διαθέσιμο διδακτικό χρόνο, στην εξεταστέα ύλη και στα εξεταστικά δοκίμια.

Παράλληλα, οι δύο φορείς έκαναν λόγο «για πλήρως τεκμηριωμένο γεγονός ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί εξαρχής από το υπουργείο για την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων (π.χ. διαμορφωτική αξιολόγηση, βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων, μείωση της παραπαιδείας, αποφόρτιση της ύλης, μείωση του άγχους και της πίεσης για τους μαθητές, αύξηση προσωπικού ελεύθερου χρόνου μαθητών, ώθηση στην αξιοποίηση των νέων ανατροφοδοτικών μορφών συνεχούς και δημιουργικής αξιολόγησης, καταξίωση του σχολικού χρόνου στη συνείδηση των μαθητών, μετατροπή του σχολείου σε κοινότητα μάθησης και δημιουργίας), δεν έχουν επιτευχθεί.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Το νερό στ’ αυλάκι

Από τη μια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η νέα υπουργός Παιδείας πήραν ζεστά το θέμα, από την άλλη, οι συνεχείς επισημάνσεις των εκπαιδευτικών φορέων της πρώτης γραμμής για τα αρνητικά και τις στρεβλώσεις του θεσμού και όλα δείχνουν πως το νερό μπήκε στ’ αυλάκι. Όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό κυρίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προκύπτει ότι το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί οδεύει προς επίλυση. Το ποια θα είναι τελικά αυτή η λύση, δεν το γνωρίζουμε προς το παρόν. Ευχόμαστε όμως, πως θα επιφέρει ηρεμία στην Εκπαίδευση αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει πως τα παιδιά μαθαίνουν, αναπτύσσουν δεξιότητες και καλλιεργούν κριτική σκέψη, μακριά από παρωχημένες πρακτικές, οι οποίες κατέδειξαν ότι μέσω αυτών, τα μαθησιακά αποτελέσματα που όλοι περιμένουν δεν πρόκειται να έρθουν. 

Σχετικά νέα

X
Translate »