Γενική Επικαιρότητα

Οδική ασφάλεια στην Προδημοτική

Πηγή: philenews.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρουν σύντομα δύο υπουργοί, με την οποία θα εισαχθεί το μάθημα της οδικής ασφάλειας, θεσμοθετημένα, στα σχολεία.

Η αρχική εισήγηση ανήκει στον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, ο οποίος έχει διαπιστώσει ότι όσο πιο νωρίς αρχίσουν τα παιδιά να ενημερώνονται για την οδική ασφάλεια, τόσο πιο νωρίς θα αποκτήσουν οδική συνείδηση. Ήδη ο κ. Καρούσος έχει έρθει σ’ επαφή με τον συνάδελφό του υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, ώστε να συναποφασίσουν τις λεπτομέρειες της πρότασης που θα σταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Στόχος, ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών, είναι όπως το μάθημα της οδικής ασφάλειας αρχίσει –αν είναι εφικτό– από την Προδημοτική και να ακολουθήσει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σήμερα το μάθημα της οδικής ασφάλειας διδάσκεται μόνο στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, γεγονός που θεωρείται ως μη ικανοποιητικό, αφού βάσει και των εκτιμήσεων των ειδικών, όσο πιο νωρίς αρχίσει κάποιος να εκπαιδεύεται για ένα ζήτημα, τόσο θετικά θα είναι τα αποτελέσματα μεγαλώνοντας.

Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι τα παιδιά και ειδικά οι νέοι οδηγοί μιμούνται κυρίως τους γονείς τους και τα όσα βλέπουν να συμβαίνουν στους δρόμους. Γι’ αυτό και έγινε η εισήγηση και στον στρατηγικό σχεδιασμό για το 2021-2030 όπως το μάθημα της οδικής ασφάλειας αρχίσει από την Προδημοτική, επεκταθεί στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και καλύψει και τον Λυκειακό κύκλο.

Σήμερα, εκτός από το μάθημα σε δύο μόνο τάξεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής θητείας ενός μαθητή, γίνονται διαλέξεις σε παιδιά από τον Κλάδο Οδικής Ασφάλειας της Τροχαίας, ωστόσο, κρίνεται ότι αυτές δεν έχουν τον ανάλογο αντίκτυπο απ’ ό,τι θα έχει ένα θεσμοθετημένο μάθημα, με συγκεκριμένες ώρες διδασκαλίας από εκπαιδευμένους καθηγητές ή ειδικούς. Αναμένεται ότι στην πρόταση που θα σταλεί στο Υπουργικό θα περιλαμβάνονται οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος της οδικής ασφάλειας αφού γίνει διαβούλευση των δύο συναρμόδιων υπουργών. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, θεωρείται πολύ σημαντικό οι αυριανοί οδηγοί να έχουν τα εφόδια πριν πιάσουν τιμόνι στα χέρια τους, για το πώς πρέπει να οδηγούν και κυρίως να σέβονται τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και κυρίως τους άλλους οδηγούς.

Σημειώνεται ότι τα στατιστικά στοιχεία από τις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις δείχνουν μια απελπιστική εικόνα όσον αφορά στους νέους – θύματα της ασφάλτου. Περίπου ένας στους τέσσερις νεκρούς είναι νέος κάτω των 25 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην απειρία τους αλλά και στην έλλειψη οδικής συνείδησης. Χαρακτηριστικό είναι πως 15 από τα 37 συνολικά θύματα σε τροχαίες συγκρούσεις είναι νέοι κάτω των 25 ετών. Οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι χρήστες του δρόμου, αφού δεν έχουν εμπειρία κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είναι περισσότερο παρορμητικοί και συχνά παραβαίνουν τη νομοθεσία, κυρίως όσον αφορά στο όριο ταχύτητας.

Σχετικά νέα

X
Translate »