ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο οδοστρωτήρας Βύρας και το χαστούκι της Λάρνακας στην Αννίτα – Κερασάκι στο πατατράκ η θέση του ΕΛΑΜ

Πηγή: philenews.com

Μπορεί η σκόνη που σήκωσε η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου να έχει επισκιάσει τα πάντα, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική περίπτωση στις χθεσινές εκλογές, που έδωσε χαστούκι στα κόμματα τα οποία δείχνουν να έχουν χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Λάρνακας, όπου η τοπική κοινωνία επεφύλασσε μεγάλο χουνέρι στον ΔΗΣΥ, ο υποψήφιος του οποίου, Μιχάλης Ππεκρής ήρθε… τρίτος πίσω από τον Σωτήρη Ιωάννου του ΕΛΑΜ.

Μ’ ένα σαρωτικό 65,7% και 15.864 ψήφους, ο Ανδρέας Βύρας, έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε δήμαρχος σε μεγάλο Δήμο παγκύπρια, με τον πήχη για τη νέα θητεία του να έχει τοποθετηθεί για τον ίδιο πάρα πολύ ψηλά. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Σωτήρης Ιωάννου με 17,8%, ο οποίος ψηφίστηκε από  4.290 άτομα και έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, ενώ την τρίτη με 16,5% και 3.986 ψήφους έλαβε ο Μιχάλης Ππεκρής, που πλήρωσε ακριβά τους χειρισμούς του κόμματός του.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και καταδεικνύουν το μέγεθος του πατατράκ του ΔΗΣΥ, που έλαβε χαμηλότερα ποσοστά ακόμη και από τις Δημοτικές του 2016 (σ.σ ο υποψήφιός του Αλέξης Μιχαηλίδης κατετάγη τρίτος με 24.27% ), με εκείνη την ήττα να αποδίδεται -και όχι άδικα- στο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον πρώην δήμαρχο.

Σε αυτές τις εκλογές δε, ο υποψήφιος αντιδήμαρχος του κόμματος, Άκης Ζαννέτου, που δεν εξελέγη, έλαβε περισσότερες ψήφους από τον κ. Πεκκρή (σ.σ. 6.673 ψήφους) έχοντας, μάλιστα, απέναντί του πέραν από τον Ιάσονα Ιασωνίδη, ο οποίος εξελέγη και τον αντάρτη του ΔΗΣΥ, Κωστάκη Κωνσταντίνου.

Η ήττα πιστώνεται σ’ ολόκληρη την ηγεσία του ΔΗΣΥ, αλλά κυρίως στην πρόεδρό του Αννίτα Δημητρίου, που είναι γνωστό πως λόγω και της καταγωγής της είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Λάρνακα. Ωστόσο, πλήρωσε και μάλιστα ηχηρά, το γεγονός πως δεν έκανε την υπέρβαση επιλέγοντας αυτόν που ήθελε η τοπική κοινωνία.

Αν και ακόμη δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία που να δείχνουν από πού άντλησε ψήφους ο κ. Βύρας, είναι σε όλους γνωστό στη Λάρνακα πως πέραν από τα κόμματα που τον στήριξαν (σ.σ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Volt και Κόμμα για τα Ζώα) είχε μεγάλη διείσδυση και στον ΔΗΣΥ. Άλλωστε, επιχειρηματίες καθώς και προσωπικότητες της πόλης προερχόμενοι από τη δεξιά τον στήριξαν δημόσια. Επιπρόσθετα, ο Βατυλιώτης δήμαρχος άντλησε πολύ μεγάλα ποσοστά και από πρόσφυγες που παραδοσιακά ψηφίζουν ΔΗΣΥ, αφού μεγάλωσε σε προσφυγικό συνοικισμό. Στα πλείστα εκλογικά κέντρα σε συνοικισμούς το 70%-80% όσων πήγαν να ψηφίσουν επέλεγαν Βύρα.

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος της ήττας του ΔΗΣΥ ήταν το γεγονός πως ο κ. Ππεκρής, που δεν είχε καν χρόνο για να κάνει προεκλογική εκστρατεία, παρουσιάστηκε ως λύση ανάγκης επειδή ήταν ο μόνος που αποδέχθηκε να σταθεί απέναντι από τον Βύρα. Τα απανωτά «όχι» που εισέπραττε η ηγεσία του κόμματος από στελέχη της, το φιάσκο με την «υποψηφιότητα» Κάρουλλα, που απάντησε αρνητικά, ωστόσο ανακοινώθηκε, αλλά και οι απεγνωσμένες προσπάθειες που ακολούθησαν για εξεύρεση υποψηφίου διέλυσαν την όποια δυναμική θα μπορούσε να έχει η υποψηφιότητα Ππεκρή.

Ο ΔΗΣΥ δεν έχει άλλη επιλογή από το να στρέψει το βλέμμα στη Λάρνακα, να λάβει το ξεκάθαρο μήνυμα που του έστειλαν οι κάτοικοί της και να κάνει την αυτοκριτική του.

Σχετικά νέα

X
Translate »