Γενικά

Ο Δήμος Αθηένου τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Χαράλαμπου Χαραλάμπους από την Ξυλοφάγου

Ο Δήμος Αθηένου τέλεσε το ετήσιο εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα στρατιώτη Χαράλαμπου Χαραλάμπους από την Ξυλοφάγου, που έπεσε πριν 35 χρόνια, στις 28 Μαΐου 1988, από σφαίρες Τούρκου στρατιώτη παρά το Φυλάκιο Οξούς στην Αθηένου, ενώ βρισκόταν σε στρατιωτική υπηρεσία.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας στην Αθηένου την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 και τον επιμνημόσυνο λόγο απηύθυνε εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κ. Δόξα Κωμοδρόμου.

Παρέστησαν και τίμησαν το μνημόσυνο με την παρουσία τους η οικογένεια του ήρωα, ο Δήμαρχος Αθηένου, βουλευτές, Κοινοτάρχες, εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και του Επάρχου Λάρνακας,  και εκπρόσωποι κομμάτων και οργανωμένων συνόλων.

Επίσης, πλήθος Αθηενιτών και συγχωριανών του από την Ξυλοφάγου απέδωσαν με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης την οφειλόμενη τιμή στον τόσο άνανδρα δολοφονηθέντα εθνοφρουρό Χαράλαμπο.

Η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κ. Δόξα Κωμοδρόμου στην ομιλία της εξήρε το ήθος του ήρωα, εξιστορώντας παράλληλα τα γεγονότα του τραγικού συμβάντος που συγκλόνισε την Κύπρο το 1988, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες το άξιο παλληκάρι γαλουχήθηκε και με θάρρος και λεβεντιά επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του.

Ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά «Με την ακλόνητη πίστη του στις αξίες και τα ιδανικά που γαλούχησαν τον απανταχού ελληνισμό, ο Χαράλαμπος, επιδεικνύοντας περισσή αντρειοσύνη, μας έδειξε τον δρόμο.

Με το λαμπρό του παράδειγμα μας υπενθύμισε πως πρέπει να πορευόμαστε με ήθος, ανιδιοτέλεια και υψηλή συναίσθηση του χρέους, αξίες που πρέπει να μας διακατέχουν σε ό,τι κι αν κάνουμε, και στα μικρά και στα μεγάλα».

Ακολούθησε τρισάγιο από το ιερατείο του Δήμου και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ήρωα παρά το σημείο που δολοφονήθηκε, με τη συγκινητική συμμετοχή και παρουσία συναγωνιστή του ήρωα που πληγώθηκε από τα πυρά του Τούρκου στρατιώτη την αποφράδα εκείνη μέρα και πολλών επισήμων, προσκεκλημένων, οργανωμένων συνόλων του Δήμου και οικογενειών που οι κατοικίες τους βρίσκονται κοντά στον τόπο θυσίας του ήρωα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Σχετικά νέα

X
Translate »