Πολιτιστικά

Ο Δήμος Αραδίππου συμμετέχει στην έκθεση ιστορικού παιγνιδιού με τίτλο ‘Ονειρόπολις’

Ο Δήμος Αραδίππου συμμετέχει στην έκθεση ιστορικού παιγνιδιού με τίτλο «Ονειρόπολις», που φιλοξενείται στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ, στη Λευκωσία, μέχρι τις 30 Απριλίου 2022.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αραδίππου αναφέρεται ότι «η διοργάνωση της έκθεσης είναι μια συνεργασία του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας και το Μουσείο Παιγνιδιού Αραδίππου. Η έκθεση αποτελεί μέρος της σπάνιας συλλογής παιχνιδιών του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων), έκθεση που έχει πιστοποιηθεί από διεθνείς οίκους δημοπρασιών ως μία από τις σημαντικότερες συλλογές του είδους της στον κόσμο».

Προστίθεται ότι «η έκθεση «Ονειρόπολις» υπόσχεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των παιχνιδιών, μέσα από σπάνια εκθέματα, διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα, χρώματα, σχέδια, κατασκευές και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Σε κάθε ένα από τα τέσσερα επίπεδα του εκθεσιακού χώρου της ΣΠΕΛ, παρουσιάζονται διαφορετικές κατηγορίες παιχνιδιών, όπως τρένα, αεροπλάνα, κούκλες, αρκουδάκια, μηχανικά και τσίγκινα παιχνίδια, παιχνίδια κατασκευών, θέατρο σκιών, διαστημικά και τηλεοπτικά παιχνίδια».

Σημειώνεται πως «το κοινό στην υποδοχή καλωσορίζει ένα από τα πολύτιμα εκθέματα, το μοναδικό γλυπτό από ανακυκλωμένα παιχνίδια «Schoolboy – Μαθητής», του Βαγγέλη Λιουδάκη».

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «μέσα από το παιγνίδι έχει διαφανεί όλη η πορεία της σύγχρονης επιστήμης, όλες οι ανακαλύψεις. Το παιγνίδι είναι αυτό που επιδρά στο μυαλό των παιδιών και χτίζει την δημιουργική σκέψη».

Πρόσθεσε πως «από το 2013 που ιδρύσαμε το Μουσείο Παιγνιδιών Αραδίππου, είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές για την δημιουργία του Παιδικού Μουσείου Κύπρου. Στηρίζοντας τους συλλέκτες του τόπου μας, αναβαθμίζοντας την καρδιά της Αραδίππου ως γειτονιά πολιτισμού, αυτή η έκθεση στην Λευκωσία, πραγματοποιείται για να υπενθυμίσει στο κράτος ότι συνεχίζουμε ανελλιπώς τις προσπάθειές μας για πετύχουμε τους στόχους μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «τα παιχνίδια είναι αναμφίβολα ένας καθρέφτης της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Μέσα από αυτά μπορούμε να διδαχθούμε την ιστορία διαφορετικών πολιτισμών, ενώ αποτελούν ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για την εκμάθηση των πρώτων μας γνώσεων στην αριθμητική και την ανάγνωση, ή την αναγνώριση των σχημάτων και χρωμάτων» είπε και πρόσθεσε πως «η ίδια παιδαγωγική ιδιότητα του παιχνιδιού έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς και ως εργαλείο προπαγάνδας και χειραγώγησης από ολοκληρωτικά καθεστώτα».

Η έκθεση «αποτελεί τη μεγαλύτερης κλίμακας παρουσίαση ιστορικού παιγνιδιού στην Κύπρο μέχρι σήμερα και απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η συγκεκριμένη περιήγηση θα καλλιεργήσει την φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών και των εφήβων, διεγείροντας την περιέργειά τους και θα προσκαλέσει τους μεγαλύτερους σε ένα ταξίδι στην παιδικότητα τους, αναπολώντας παλιά παιχνίδια εποχής και συνάμα εξερευνώντας τα από διαφορετικές οπτικές γωνίες».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις όπως εργαστήρια, ξεναγήσεις και παρουσιάσεις, ενώ θα συνοδεύεται από ειδική έκδοση.

Η έκθεση που άνοιξε τις πύλες της τον Δεκέμβριο θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Απριλίου και λειτουργεί Τρίτη με Παρασκευή από τις δέκα το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα, το Σάββατο από τις 11 το πρωί μέχρι τις επτά το βράδυ, ενώ θα είναι κλειστή τις δημόσιες αργίες.

Σχετικά νέα

X
Translate »