Πολιτιστικά

«Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης» δημιουργείται στον Δήμο Αραδίππου

Ένα «Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης» με έργα από όλο τον κόσμο, δημιουργήθηκε στον Δήμο Αραδίππου, το οποίο φιλοξενεί 300 περίπου πίνακες που παραχωρήθηκαν από τον Χαράλαμπο Χριστοφόρου, πρώην πρέσβη της Κύπρου στη Μόσχα.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης «το «Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης» δεν καλύπτει μόνο την Ορθοδοξία και ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί με την πρώτη ματιά το μεγαλείο και τη διαφορετικότητα της έκθεσης. Είναι ένα Μουσείο που δεν υπάρχει άλλο στην Κύπρο, αφού σε διάφορες Μονές του νησιού φιλοξενούνται παρόμοιου τύπου εκθέσεις με θρησκευτικά έργα τέχνης».

Πρόσθεσε πως «τα 300 περίπου έργα τέχνης, που φιλοξενούνται στο Μουσείο, παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Αραδίππου και του πρώην πρέσβη της Κύπρου στη Μόσχα, Χαράλαμπου Χριστοφόρου. Εκφράζουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη στον κ. Χριστοφόρου για την τιμή που έκανε στον Δήμο Αραδίππου να παραχωρήσει τα έργα ώστε να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο Μουσείο».

Ανέφερε ακόμα ότι «η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες, δηλαδή Ελλάδα – Κύπρος, Ευρωπαϊκή, Ρωσική, Νοτίου Αμερικής και χαρακτική ενώ περιλαμβάνει πίνακες που αφορούν όχι μόνο τον Χριστιανισμό αλλά και θρησκείες απ΄όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων υπάρχουν αυθεντικοί πίνακες των διάσημων ζωγράφων από την Ισπανία Salvador Dali και του Ιταλού Raphael καθώς και αυθεντικό χαρακτικό του Rembrandt».

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίδη «το «Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης» θα είναι το Μουσείο της Κύπρου που θα μπορεί να επισκεφθεί ο κάθε Κύπριος και ο κάθε ενδιαφερόμενος, ενώ θα προωθηθεί και ως χώρος για επίσκεψη από τουρίστες στα πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού. «Επίσης μέσω του κ. Χριστοφόρου, έχουμε επικοινωνήσει και με άλλα μουσεία του εξωτερικού, με τα οποία θα επιδιωχθούν αδελφοποιήσεις, με στόχο να προβληθεί περισσότερο η έκθεση» είπε.

Ακόμα συνέχισε «καταβάλλονται προσπάθειες για να προστεθεί το Μουσείο σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως έγινε με το Μουσείο Παιχνιδιών, ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται και μαθητές. Ταυτόχρονα γίνονται άλλες σκέψεις για χρήση του Μουσείου από Πανεπιστήμια της Κύπρου και όχι μόνο, από Σχολές Καλών Τεχνών και από τη Θεολογική Σχολή Κύπρου, ώστε να γίνονται μαθήματα σε μαθητές, για συγκεκριμένους πίνακες του Μουσείου».

Όσον αφορά το χώρο που στεγάζεται το «Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης» ο Δήμαρχος είπε πως «είναι μια παλιά κατοικία η οποία αναπαλαιώθηκε. Η γειτονιά στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη κατοικία, είναι η μόνη παλιά που έχει απομείνει στην Αραδίππου και καταβάλλονται προσπάθειες από τον Δήμο, ώστε όλα τα σπίτια να αξιοποιηθούν για να γίνει μια «Λαϊκή Γειτονιά» η οποία θα φιλοξενεί διάφορες μορφές τέχνης».

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Χριστοφόρου ανέφερε πως «για τη συγκεκριμένη έκθεση έγιναν διαλέξεις τα τελευταία χρόνια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης μεταξύ των οποίων οι Βρυξέλλες και η Αθήνα. Ωστόσο ο μόνος που συνέλαβε την ιδέα για την δημιουργία ενός Μουσείου στο οποίο θα τοποθετηθούν τα συγκεκριμένα έργα της έκθεσης είναι ο Δήμαρχος Αραδίππου».

Πρόσθεσε ότι «μεταξύ των έργων που φιλοξενούνται στο Μουσείο είναι και ένας πίνακας που ζωγράφισε την περίοδο του 1990 ο διακεκριμένος σύγχρονος Ρώσος ζωγράφος και φίλος της Κύπρου Ευγκένι Κλεϊμόφ με τίτλο «Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη». Ο πίνακας απεικονίζει τον αείμνηστο Θεοδωράκη να διευθύνει από ψηλά την ορχήστρα του, εμπνευσμένος από τα πάθη του Κυπριακού Ελληνισμού».

Ο κ. Χριστοφόρου αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Κλέϊμοφ στην πρεσβεία της Κύπρου στη Μόσχα το 1990 και είπε πως κατάφερε να πείσει τον καλλιτέχνη να του παραχωρήσει τον συγκεκριμένο πίνακα γιατί, όπως εξήγησε «είμαι θαυμαστής και αγαπώ πολύ τα τραγούδια και την τέχνη του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη. Στον πίνακα απεικονίζονται μια μαυροφορεμένη μάνα, μια γυναίκα της Κύπρου με παραδοσιακή στολή να κουβαλά νερό στη στάμνα περπατώντας μέσα στις φλόγες που ζώνουν ένα δέντρο, ένα σταυρό που συμβολίζει την Χριστιανική θρησκεία, νέους να χορεύουν Ζορμπά, τη Μαρία Φαραντούρη να τραγουδά, ένα καμπαναριό εκκλησίας και μια συστάδα κεριά, να ανάβουν στη βάση του σταυρού».

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια του Μουσείου αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός Οκτωβρίου ή το αργότερο μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Σχετικά νέα

X
Translate »