Επιχειρήσεις

Με ΦΠΑ από αύριο όλες οι διαδικτυακές αγορές, ασχέτως τιμής

Πηγή: philenews.com

Και ένα ευρώ να τιμάται (ή να εμφανίζεται ότι τιμάται) ένα προϊόν που αγοράζει Ευρωπαίος πολίτης μέσω διαδικτύου, από πωλητή σε τρίτη χώρα, θα υπολογίζεται και θα καταβάλλεται από αύριο ΦΠΑ, ο οποίος θα καταλήγει στη χώρα όπου μεταφέρεται τελικά το προϊόν. Με το ισχύον σύστημα, που περνά αύριο στην ιστορία, τα εμπορεύματα που εισάγονται στην ΕΕ στο πλαίσιο διαδικτυακού εμπορίου και αποτιμώνται κάτω από 22 ευρώ, από εταιρείες εκτός ΕΕ, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Αυτή είναι μία από τις αλλαγές που θα ισχύσουν από αύριο και πιθανό να επιφέρει μικρή αύξηση στο κόστος αγοράς κάποιων προϊόντων για Ευρωπαίους καταναλωτές. Από αύριο, θα χρεώνεται ΦΠΑ σε όλα τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ, ακριβώς όπως και για τα εμπορεύματα που πωλούνται από επιχειρήσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μελέτες και εμπειρίες έχουν δείξει ότι γινόταν κατάχρηση αυτής της απαλλαγής προϊόντων κάτω των 22 ευρώ, καθώς πωλητές από χώρες εκτός ΕΕ προέβαιναν σε παραπλανητική επισήμανση αποστολών εμπορευμάτων, προκειμένου να επωφεληθούν από την απαλλαγή ΦΠΑ. Το κενό αυτό επέτρεπε για χρόνια στις εν λόγω εταιρείες να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους στην ΕΕ και επέφερε απώλεια εσόδων στα κρατικά ταμεία της ΕΕ, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Εκφράζονται ωστόσο και επιφυλάξεις, κατά πόσο το νέο σύστημα θα διασφαλίσει ορθή καταβολή ΦΠΑ στις χώρες όπου θα καταλήγουν τα προϊόντα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το σημερινό σύστημα ΦΠΑ της ΕΕ επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά το 1993 και πλέον δεν συμβαδίζει με την αύξηση του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, που έχει μεταμορφώσει τον τομέα του λιανικού εμπορίου τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, επιτάχυνε περαιτέρω την αλματώδη αύξηση του ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου και υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη μεταρρύθμισης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ΦΠΑ που οφείλεται για τις διαδικτυακές πωλήσεις καταβάλλεται στη χώρα του καταναλωτή.

Οι νέοι κανόνες θα επηρεάσουν τους διαδικτυακούς πωλητές και τις διαδικτυακές αγορές/πλατφόρμες τόσο εντός, όσο και εκτός της ΕΕ, τους ταχυδρομικούς φορείς και τους ταχυμεταφορείς, τις τελωνειακές και φορολογικές διοικήσεις, καθώς και τους καταναλωτές.

 

Σε μία πύλη ΦΠΑ οι εταιρείες

Μέχρι σήμερα, οι πωλητές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου πρέπει να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου ΦΠΑ σε κάθε κράτος μέλος στο οποίο ο κύκλος εργασιών τους υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο κατώτατο όριο, το οποίο διαφέρει από χώρα σε χώρα. Από την 1η Ιουλίου, τα εν λόγω διαφορετικά κατώτατα όρια θα αντικατασταθούν από ένα κοινό ενωσιακό όριο, ύψους 10 000 ευρώ, πάνω από το οποίο ο ΦΠΑ πρέπει να καταβάλλεται στο κράτος μέλος στο οποίο παραδίδονται τα εμπορεύματα. Για να απλουστευθεί η ζωή των εν λόγω εταιρειών και να διευκολυνθούν οι πωλήσεις τους σε άλλα κράτη μέλη, οι διαδικτυακοί πωλητές μπορούν πλέον να εγγραφούν σε μια ηλεκτρονική πύλη, καλούμενη «μονοαπευθυντική θυρίδα», όπου μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον ΦΠΑ για τις πωλήσεις τους σε ολόκληρη την ΕΕ. Έτσι, αντί οι εταιρείες να αγωνίζονται να συμμορφωθούν με περίπλοκες διαδικασίες σε άλλες χώρες, μπορούν να εγγραφούν στο δικό τους κράτος μέλος και στη δική του γλώσσα. Μόλις εγγραφεί, ο διαδικτυακός λιανοπωλητής μπορεί να κοινοποιήσει και να καταβάλλει ΦΠΑ στην μονοαπευθυντική θυρίδα για όλες τις πωλήσεις του στην ΕΕ μέσω τριμηνιαίας δήλωσης. Η μονοαπευθυντική θυρίδα θα φροντίζει για τη διαβίβαση του ΦΠΑ στο αντίστοιχο κράτος μέλος.

Στο ίδιο πνεύμα, η καθιέρωση μιας μονοαπευθυντικής θυρίδας εισαγωγών για πωλητές εκτός ΕΕ θα τους επιτρέπει να εγγραφούν εύκολα στα μητρώα ΦΠΑ στην ΕΕ και θα διασφαλίζει ότι το ορθό ποσό του ΦΠΑ διοχετεύεται στο κράτος μέλος στο οποίο οφείλεται τελικά. Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια: όταν αγοράζουν από πωλητή τρίτης χώρας ή πλατφόρμα που είναι εγγεγραμμένη στη μονοαπευθυντική θυρίδα, ο ΦΠΑ θα πρέπει να αποτελεί μέρος της τιμής που καταβάλλουν στον πωλητή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον προσκλήσεις από τις τελωνειακές υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών που ζητούν πρόσθετη πληρωμή όταν τα εμπορεύματα φθάνουν στη χώρα του αγοραστή, διότι ο ΦΠΑ θα έχει ήδη καταβληθεί.

Επίσης, με το νέο σύστημα, ένας αγοραστής στην Κύπρο, μέσω διαδικτύου, θα επιβαρύνεται με τον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ, με τον οποίο θα επιβαρυνθεί ένας άλλος που θα αγοράσει το ίδιο προϊόν με φυσική επίσκεψη στο κατάστημα στην Κύπρο και όχι με τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα από την οποία αποστέλλεται το προϊόν, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Σχετικά νέα

X
Translate »