Εκπαίδευση

Μαθητές της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας στο πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (φώτο)


Ως μαθητές και ως μελλοντικοί πολίτες της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης, έχουμε αντιληφθεί πως ανήκουμε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και εργαζόμαστε με σθένος για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει η ΕΕ.

Αυτή την ευκαιρία μας έδωσε και φέτος το Πρόγραμμα ΣΠΕΚ (Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), μέσα από το οποίο καταφέραμε να έρθουμε κοντά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις αρμοδιότητές τους, να αντιληφθούμε εμείς οι ίδιοι τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορεί η δική μας φωνή να ακουστεί και πέρα από τα όρια της Κύπρου.

Σχέδιο ωφελημάτων LarnaCARD – Έχεις επιχείρηση συμμετέχεις δωρεάν – Μάθε πως

Επιλέξαμε τη θεματική «Ενεργειακή Κρίση» παίρνοντας ως αφορμή  την αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την εργαλειοποίηση του εφοδιασμού με αέριο από τη Ρωσία που έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση στην ΕΕ, προκαλώντας απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και  δυσκολίες στους Ευρωπαίους.

 

Μέσα από την επίσκεψή μας στο Ευρωκοινοβούλιο και την συμμετοχή μας σε Σύνοδο Euroscuola στις 25/11/2022, με θέμα «Είναι η Ευρώπη έτοιμη για τον χειμώνα; Η απάντηση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση», είχαμε την ευκαιρία να εργαστούμε με άλλους ευρωπαίους μαθητές, να συζητήσουμε, να ακούσουμε και να προτείνουμε απόψεις.

Έπειτα, με την δική μας ομάδα, εμείς οι Junior Ambassadors της ΤΕΣΕΚ Λάρνακας αναλάβαμε  ποικίλες δράσεις  με στόχο  να κινητοποιήσουμε την υπόλοιπη μαθητική κοινότητα, να εμπλέξουμε την τοπική κοινωνία καθώς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς ώστε να αντιληφθούμε πως η ΕΕ έχει αναλάβει δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, οι οποίες μόνο με την δική μας συμβολή μπορούν να υλοποιηθούν.

 

Με σύνθημα «Ενέργεια Εξοικονομώ, τον πλανήτη βοηθώ» δημιουργήσαμε πινακίδα με πρακτικές συμβουλές που αποσκοπούν στην εξοικομόμηση ενέργειας στο σχολείο και στο σπίτι, και φτιάξαμε σε συνεργασία με τους κλάδους της Ξυλουργικής και της Ηλεκτρολογίας το «ενεργειακό σπίτι», δίνοντας έτσι μηνύματα στους συμμαθητές μας πως η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να γίνει «τρόπος ζωής» για όλους.

Με πρωτότυπα σχέδια και άρθρα εμπλουτίσαμε το info desk μας, ώστε να γνωρίσουν όλοι πως η ενεργειακή κρίση είναι κάτι που μας αφορά άμεσα.

Δημιουργήσαμε και  ένα σύντομο βίντεο με πρακτικές συμβουλές για το πως να εξοικονομούμε ενέργεια στην καθημερινότητά μας και το κοινοποιήσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

Επίσης, πραγματοποιήσαμε έρευνα που αφορά την κλιματική αλλαγή την οποία παρουσιάσαμε σε μεγάλο μέρος της μαθητικής μας κοινότητας. Παρακολουθήσαμε διάλεξη από εκπροσώπους του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου, με θέμα τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και τις προοπτικές τους στην Κύπρο.

Ως μαθητές της Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Λάρνακας, είμαστε ευγνώμονες που μας δόθηκε η ευκαιρία μέσα από το Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να αντιληφθούμε πως η ενέργεια είναι ένα αγαθό,  το οποίο όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εξοικονομούμε,  ώστε να μπορούμε να το απολαμβάνουμε.

Οι μαθητές- δόκιμοι πρεσβευτές της ΤΕΣΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ:

Σιαθάς Στέφανος

-Κκαϊλή Χρήστος

-Τούμπας Νικόλας

-Δημήτρης Βασιλείου

-Στυλιανός Μιχαήλ

-Αντώνης Νικολάου

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Ασημίνα Γαλανοπούλου και Δήμητρα Ζαννέτου

Σχετικά νέα

X
Translate »