CoronaVirus

LIVE: Έτσι ανοίγει η Κύπρος στις 10 Μαΐου- Οι διευκρινίσεις του Υπ. Υγείας

Το άνοιγμα της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα σε διάφορα στάδια ανακοίνωσε η Κυβέρνηση με το πέρας του Υπουργικού το βράδυ της Τετάρτης 5 Μαΐου. Ο Υπουργός Υγείας το μεσημέρι της 6ης Μαίου έδωσε Διάσκεψη Τύπου στην οποία ανέλυσε τη φιλοσοφία των μέτρων.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Διαβάστε εδώ: «Ανοίγει» η Κύπρος – Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα

Μετά από αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας και έχοντας λάβει υπόψη ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες καταγράφουν τις τελευταίες μέρες σταθεροποίηση, ενώ άρχισε σταδιακά η μείωση των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ψες μια σειρά μέτρων για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας, είπε εισαγωγικά ο Υπουργός.

«Η άρση των διάφορων περιορισμών στόχο έχει την ψυχολογική ανάταση των πολιτών μετά από τις πολύμηνες θυσίες. Η επιστροφή όμως σε πιο φυσιολογικές συνθήκες πρέπει να γίνει με ασφάλεια και προσοχή. Για αυτό τον λόγο, δεν μπορούν στο παρόν στάδιο να καταργηθούν εντελώς όλοι οι περιορισμοί. Προσαρμόζονται όμως στα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε τώρα», είπε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ήταν η δέσμευση προ 2 εβδομάδων, αποφάσισε να προχωρήσει σε βαθμιαίο ξεκλείδωμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιουνίου, αποφασίστηκε η αποκλιμάκωση να γίνει βαθμιαία σε τρεις φάσεις, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος σταθεροποίησης των επιδημιολογικών δεικτών, με την παράλληλη επίσπευση των εμβολιασμών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για χορήγηση τουλάχιστον της 1ης δόσης εμβολίου σε πέραν του 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου, ανέφερε επίσης.

Live οι ανακοινώσεις:

Διπλασιάζονται απ’αύριο οι σταθμοί rapid τεστ. Από αύριο γίνονται 85 οι σταθμοί λέει ο Υπουργός και υπάρχει σκέψη να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

 

 

15:39
Δεν θεωρούμε ότι δημιουργούμε πολίτες 2 κατηγοριών. Διασφαλίζουμε στους πολίτες να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, απαντά ο Υπουργός σε ερώτηση αν με το coronapass δημιουργούνται πολίτες δυο κατηγοριών.

 

 

15:37
Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει Plan B για τις εκλογές. Αν επιδεινωθούν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό τότε μπορεί να παρθούν ανάλογες αποφάσεις σημειώνει αναφορικά με το τι θα γίνει με τις βουλευτικές.

 

 

15:36
Είναι ένα προσωρινό μέτρο το οποίο θα αξιολογηθεί αν θα τύχει βελτίωσης. Αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας τονίζει ο Υπουργός ο οποίος ερωτήθηκε για τη χρονική διάρκεια του coronapass.

 

 

15:34
Έρχεται application για το coronapass και σ’αυτό δουλεύει το Υφυπουργείο Καινοτομίας τονίζει ο Υπουργός.

 

 

15:33
Ο έλεγχος θα γίνεται από εξουσιοδοτημένους λειτουργούς και την ευθύνη θα το έχει το υποστατικό.

 

 

15:31
Στόχος είναι να υπηρετούμε τον κόσμο και όχι να τον ταλαιπωρούμε, σίγουρα είναι πρωτόγνωρες καταστάσεις αλλά δεν υπάρχουν άλλες λύσεις.

 

 

15:30
Όλοι θέλουμε να νιώθουμε μια ασφάλεια όταν πηγαίνουμε σε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, αναφέρει.

 

 

15:29
Δεν τίθεται νομικό μέτρο στα μέτρα, σημειώνει ο κ.Ιωάννου ενώ συμπληρώνει ότι αυτό θα κριθεί στο τέλος από τα Δικαστήρια όπου οι πολίτες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν.

 

 

15:28
Σημαντικό ορόσημο το πάνω από 30% εμβολιασμένων, ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε το 40%, είπε.

 

 

15:28
Ευελπιστώ ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα με την Πύλη Εμβολιασμού, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ.Ιωάννου.

 

 

15:26
Σκοπός της σημερινής διάσκεψης σήμερα είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα: αν δεν αντιληφθούμε ότι εμείς είμαστε η λύση του προβλήματος, τότε θα έχουμε συνέχεια τα ίδια προβλήματα.

Δεν είμαι αρμόδιος Υπουργός για το θέμα της Πύλης Εμβολιασμού. Υπήρχαν και υπάρχουν προβλήματα εδώ και βδομάδες στην Πύλη, δυστυχώς λέει ο Υπουργός.

 

 

Συζητούμε με φαρμακοποιούς για ενδεχόμενο εμβολιασμών, αλλά μαζικοί εμβολιασμοί πρέπει να γίνουν μέσω ενός συστήματος, σημειώνει.

 

 

Ο λόγος στους δημοσιογράφους για ερωτήσεις.

 

Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κοινωνία λέει ο δρ.Φελλάς.

 

 

Λεπτομέρειες μέτρων: Πού και απο ποιούς θα χρησιμοποιείται το coronapass

Για να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη εναρμόνιση, αποφασίστηκε η κατάργηση του μέτρου για αποστολή γραπτού μηνύματος για σκοπούς μετακίνησης είπε ο Υπουργός Υγείας σε διάσκεψη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο Υπουργός έδωσε κάποιες κατ’ αρχήν διευκρινίσεις αναφορικά με το coronapass.

Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Το πρόβλημα είναι η πανδημία και όχι εμείς τόνισε ο δρ.Τσιούτης.

Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει 100% αλλά είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό ατόμων που εμβολιάστηκαν και νοσούν, τονίζει ο δρ.Τσιούτης.

Ο λόγος τώρα στον δρ.Τσιούτη.

Για άτομα πάνω από 12 ετών το «Coronapass», λέει ο Υπουργός ενώ ο έλεγχος θα γίνεται από Αστυνομία και κρατικούς λειτουργούς.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική η ανταπόκριση των πολιτών για εμβολιασμό τονίζει ο Υπουργός.

Διευκρινίσεις για το coronapass δίδει ο Υπουργός

Παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα που θα ισχύουν αποφασίστηκε ότι σε χώρους με συνάθροιση θα πρέπει να ισχύει μια από τις πιο κάτω προυποθέσεις:

Προϋποθέσεις coronapass

– Αρνητικό test (pcr /rapid) ισχύς εντός 72 ωρών

– Εμβολιασμό τουλάχιστον με μια δόση και ολοκλήρωση διαστήματος τουλάχιστον 3
εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό

– Να έχει νοσήσει από την ασθένεια τους τελευταίους 6 μήνες.

Ο Υπουργός αυτή την ώρα επαναλαμβάνει τα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα.

Η αποκλιμάκωση γίνεται βαθμιαία, σε 3 φάσεις λέει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Η επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες θέλει ασφάλεια και προσοχή επισημαίνει ο Υπουργός Υγείας.

Ο λόγος στον Υπουργό Υγείας.

Στη Διάσκεψη Τύπου συμμετέχει και ο επικεφαλής της ΣΕΕ Δρ.Κωνσταντίνος Τσιούτης καθώς και ο Δρ.Κωνσταντίνος Φελλάς, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και Σύμβουλος του Υπουργείου για θέματα κοινωνιολογίας και ψυχολογίας.

Καλό απόγευμα μείνετε συντονισμένοι μαζί μας για τις διευκρινίσεις του ανοίγματος από τον Υπουργό Υγείας.

Σχετικά νέα

X
Translate »