Αναπτυξιακά Έργα

Λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας: Ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο και μένουν οι υπογραφές

Πηγή: dialogos.com.cy

Το πράσινο φως για την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης για την ενοποιημένη ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας άναψε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. 

Η ΕΠΑ, όπως πληροφορούμαστε, ενέκρινε τη συγκέντρωση για τη δημιουργία της κοινοπραξίας Kition Ocean Holding Ltd από τις εταιρείες Prosperity Group CY Ltd και REM International (Cyprus) Ltd με σκοπό την ανάληψη μακροπρόθεσμου αποκλειστικού δικαιώματος για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας και την εμπορευματοποίηση ακίνητης ιδιοκτησίας στην περιοχή. Με την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού έχει ξεπεραστεί το τελευταίο εμπόδιο και άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης αφού έχουν υποβληθεί και οι απαιτούμενες εγγυητικές.

Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσιάστηκαν δημόσια τον περασμένο Φεβρουάριο, το έργο χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις. Η πρώτη φάση έχει ορίζοντα πέντε χρόνων και προβλέπει όλη την απαιτούμενη υποδομή συμπεριλαμβανομένου νέου δρόμου που θα συνδέσει τη λεωφόρο Αθηνών στις Φοινικούδες με τη λεωφόρο Αμμοχώστου, δηλαδή την πρώτη φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας. Προβλέπονται επίσης επέκταση της μαρίνας ώστε να φτάσει η χωρητικότητα στα 650 σκάφη μήκους μέχρι 150 μέτρων και όλη η υποδομή για την επέκταση του λιμανιού συμπεριλαμβανομένης νέας αίθουσας επιβατών εμβαδού 500 τ.μ. Επίσης στην πρώτη φάση περιλαμβάνεται το Yaght Club, ένας χώρος 5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με τα γραφεία της μαρίνας, εστιατόρια, χώρο εκδηλώσεων, σχολές ιστιοπλοΐας, σχολές καταδύσεων και καταστήματα με είδη σκαφών αναψυχής. Στη δεύτερη φάση θα κατασκευαστούν οι χερσαίες τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις στο χώρο της μαρίνας καθώς και μια παραδοσιακή αγορά τοπικών προϊόντων. Επίσης θα κατασκευαστούν εκπαιδευτικοί χώροι εμβαδού 10 χιλιάδων τ.μ. που περιλαμβάνουν πανεπιστημιακά αμφιθέατρα διαλέξεων και έρευνας, ιατρική σχολή και ιατρικό κέντρο, ξενοδοχείο, τουριστικό κολέγιο και πανεπιστήμιο περιβάλλοντος και ενέργειας. Στο χώρο του λιμανιού θα επεκταθούν οι αποθηκευτικοί χώροι και θα δημιουργηθεί χώρος επιδιόρθωσης σκαφών αναψυχής. Στην τρίτη φάση θα κατασκευαστούν 45 επαύλεις πολυτελείας σε καινούργιο κυματοθραύστη με ιδιωτικούς χώρους ελλιμενισμού σκαφών καθώς και οικιστικός φάρος με διαμερίσματα με θέα 360 μοιρών. Στο βόρειο μέρος της μαρίνας θα κατασκευαστεί οικιστικό συγκρότημα και ξενοδοχείο κλάσης business πέντε αστέρων, εμπορικό κέντρο και δύο επιπρόσθετα οικιστικά συγκροτήματα εξυπηρετούμενα από το ξενοδοχείο. Θα πρόκειται, σύμφωνα με τους επενδυτές, για το πρώτο ιδιωτικό νησί στην Κύπρο. Η τέταρτη φάση αφορά στο δυτικό μέρος του έργου που περιλαμβάνει κτίρια γραφείων, χώρους στάθμευσης και διαμερίσματα μικρού μεγέθους για φοιτητές.

Η κοινοπραξία αποτελείται από τους Ομίλους The Prosperity Group και REM International και η συνολική επένδυση υπολογίζεται στο 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ. Η κοινοπραξία εκτιμά ότι η επένδυση θα αποδώσει έσοδα 19,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα δημιουργήσει 4 χιλιάδες θέσεις εργασίες περίπου. Περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για τις υποδομές.

Σχετικά νέα

X
Translate »