Going out

Λεύκαρα: 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο ωραιότερο χωριό της Κύπρου

Εξόρμηση στην ορεινή Λάρνακα και στα γραφικά Λεύκαρα που ετοιμάζουν μία ξεχωριστή γιορτή

 

Τα λιθόστρωτα δρομάκια, η χαρακτηριστική λαϊκή αρχιτεκτονική με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις καταπράσινες εσωτερικές αυλές, η ντόπια κουζίνα με τον λευκαρίτικο τταβά, τα περίτεχνα κεντήματα και η τέχνη της αργυροχοΐας συμπληρώνουν την εικόνα του ωραιότερου χωριού της Κύπρου.

 

Το 2015 τα Πάνω Λεύκαρα συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο με τα ‘30 Ομορφότερα Χωριά της Ευρώπης’, που συνέταξε ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Ιαπωνίας ενώ το λευκαρίτικο κέντημα το 2009 συμπεριλήφθηκε στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μία κοινότητα που η κουλτούρα και ο πολιτισμός της ακτινοβολούν διεθνώς και μας κάνουν να υπερηφανευόμαστε πως ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης βρίσκεται στην χώρα μας.

Το 2017 η Ορεινή Λάρνακα όπου βρίσκονται και τα Λεύκαρα είχαν διακριθεί ως Προορισμός Αριστείας European Destinations of Excellence μαζί με άλλα 18 χωριά της Ορεινής Λάρνακας για τον Πολιτιστικό Τουρισμό. Μία πανέμορφη περιοχή της Κύπρου που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους.

Το ορεινό, λοιπόν, χωριό Λεύκαρα της επαρχίας Λάρνακας είναι χωρισμένο στα Πάνω Λεύκαρα και στα Κάτω Λεύκαρα. Είναι παγκοσμίως γνωστό για τα παραδοσιακά κεντητά δαντελένια χειροτεχνήματα και τα ασημένια συρματουργήματά του. Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες της νοτιοανατολικής πλευράς της οροσειράς του Τροόδους, 650 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 43 χλμ. από την Λάρνακα. Για να το επισκεφτείς μπορείς να φτάσεις στο χωριό ακολουθώντας τις διαδρομές Α5, Α1 και E105.

Αυτό το σαββατοκύριακο πάμε Λεύκαρα και συμπληρώνουμε την δεκάδα με όλα όσα πρέπει να δεις, να κάνεις και να επισκεφτείς στο ομορφότερο χωριό της Κύπρου.

 

 

1. Βόλτα στα γραφικά σοκάκια
Η αρχιτεκτονική των Λευκάρων είναι ιδιαίτερη με πετρόκτιστα σπίτια, χρωματιστά παράθυρα, εντυπωσιακές ξύλινες πόρτες και λιθόστρωτα δρομάκια. Περιπλανήσου από την μία μέχρι την άλλη άκρη του χωριού και απόλαυσε αυτή την υπέροχη αρχιτεκτονική τόσο των ανακαινισμένων όσο και ορισμένων εγκαταλελειμμένων σπιτιών που είναι ιδανικά για Instagram photos και όχι μόνο.

2. Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας
Εδώ έχουν τοποθετηθεί αστικά έπιπλα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Η επίπλωσή των δωματίων αυτών δημιουργεί την ατμόσφαιρα ενός τυπικού αρχοντικού των Λευκάρων. Σε άλλα δωμάτια του ορόφου εκτίθενται παραδοσιακές στολές, είδη αργυροχοΐας και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από λευκαρίτικα κεντήματα, για τα οποία ήταν φημισμένο το χωριό σε όλο τον κόσμο.

3. Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων
Το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τη συνέχιση της λευκαρίτικης παράδοσης στο κέντημα και την αργυροχοΐα. Προς τούτο εκπαιδεύονται νέοι και νέες και ενθαρρύνεται η νέα γενιά στην ενασχόληση με τις τέχνες αυτές. Δραστηριότητες του Κέντρου είναι η προσφορά τεχνικής βοήθειας, καθοδήγησης, συνεργασίας με τους βιοτέχνες, επιμόρφωσης όσων ασχολούνται με την παράδοση και συμμετοχή σε εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Συμβάλλει ακόμα στην ανάδειξη, προβολή και δημοσιότητα των πολιτιστικών προϊόντων των Λευκάρων.

 

4. Εκκλησία Τιμίου Σταυρού 
Η μεγαλόπρεπη Εκκλησία των Λευκάρων είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό και ανάγεται στον 14ον αιώνα. Συγκεκριμένα από τοιχογραφίες που σώζονται πίσω από το τέμπλο του ναού, ο βυζαντινολόγος Αθανάσιος Παπαγεωργίου χρονολογεί το ανατολικό τμήμα της Εκκλησίας στο 14ον αιώνα. Στο εικονοστάσι υπάρχει μια αθέατη εσοχή. Είναι η κρύπτη όπου φυλάγεται ο μεγάλος ξύλινος Σταυρός, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός. Στο κέντρο του Σταυρού υπάρχει, κατά την παράδοση τεμάχιο από τον Σταυρό του Κυρίου.Ολόκληρος ο Σταυρός είναι καλυμένος από λεπτά φύλλα ασημιού. Ο Σταυρός στη μπροστινή κύρια όψη του φέρει 14 ανάγλυφες παραστάσεις από τη ζωή του Κυρίου, αγγέλους και τους ισαπόστολους Κωνσταντίνο και Ελένη.

5. Τα εξωκλήσια
Εκτός από τη μεγάλη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, τα Λεύκαρα είναι γεμάτα παρεκκλήσια. Αυτό οφείλεται πολύ στη θρησκευτικότητα των κατοίκων που συνέτεινε ώστε να οικοδομηθούν σε διάφορες γειτονιές του χωριού αλλά και στην περιφέρειά του κάπου 18 εκκλησάκια. Στο έμπα του χωριού είναι το ξωκλήσι του Άη-Τιμόθη και πιο κάτω το μεγαλύτερο εκκλησάκι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με τοιχογραφίες στο εσωτερικό του, έξοχα δείγματα και τα δύο βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Από τα Λεύκαρα, παίρνοντας προς βορρά το δρόμο που οδηγεί στον Κόρνο και κατηφορίζοντας τον αγροτικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που υπάρχει αμέσως μετά την έξοδο του χωριού, σε είκοσι λεπτά με τα πόδια, αντικρύζει κανείς το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας της Λιβαδιώτισσας, έξοχο δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Από δω μπορείς να απολαύσεις την πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Σιρκάτη με τον εντυπωσιακό βράχο του Κούρβελλου στο κέντρο. Περισσότερα για τα εξωκλήσια διάβασε ΕΔΩ 

 

6. Δοκίμασε τα λουκούμια Λευκάρων 
Τα Λεύκαρα φημίζονται μεταξύ άλλων και για τα λουκούμια τους. Επισκέψου την τοπική βιοτεχνία παρασκευής λουκουμιών ‘Τα Ωραία Λέυκαρα’ (24342525, 99644989), που λειτουργεί στην κοινότητα εδώ και ενάμισι αιώνα και προμηθεύσου την αγαπημένη σου γεύση.

7. Περπάτησε στο μονοπάτι της φύσης 
Αυτή η διαδρομή με φυσικά εμπόδια ενώνει τα χωριά Πάνω Λεύκαρα και Κάτω Δρυς, συνδέεται με το μονοπάτι Πάνω Λεύκαρα – Εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και προσφέρει εξαιρετική περιμετρική θέα. Σημείο Εκκίνησης είναι τα Πάνω Λεύκαρα, ξεκινά και καταλήγει σε δύο σημεία με 600 μέτρα απόσταση κατά μήκος του κεντρικού δρόμου προς το χωριό Βαβατσινιά και τερματίζει στον Κάτω Δρυ. Η διάρκεια του υπολογίζεται στη μία ώρα σε μήκος 2.5 περίπου χιλιομέτρων.

 

8. Πάμε για καφέ, πρωινό και φαγητό 
Για καφέ, ψάξε σίγουρα τη ‘Μαρικκού που τα Λεύκαρα’, μία μοντέρνα καφετέρια στο χωριό Πάνω Λέυκαρα, όπου θα απολαύσεις παραδοσιακά ροφήματα και εδέσματα όπως σουμαδα, τριαντάφυλλο και λεμονάδες. Από γλυκά θα βρεις σπιτικά γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά γλυκά. Παραδοσιακό καφενεδάκι στο γραφικό χωριό Λεύκαρα για καφέ και πρωινό θα πας στο Stafilaris Coffee Shop (96559211). Επίσης μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου στο Stone Lounge (24343449) και φαγητό το μεσημέρι.

Για φαγητό και όχι μόνο θα πας στο Tasties, ένα κουκλίστικο καφε. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αρχοντικό του 1850, που αναστηλώθηκε το 1927, ενώ και τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί κάποιες επιπλέον διακοσμητικές παρεμβάσεις από τους νέους του ιδιοκτήτες. Στο εν λόγω καφέ-εστιατόριο με τη φινετσάτη διακόσμηση, μπορείς να επιλέξεις να καθίσεις είτε μέσα, δίπλα στα βιβλία ή πλάι στο επιβλητικό πιάνο, είτε στην ωραία εσωτερική αυλή με το ρολόι και τον κούκο, απολαμβάνοντας παράλληλα πιάτα από το μενού με τη μεσογειακή κατεύθυνση. (24343411, 99828303).

Εναλλακτικά μπορείς να επισκεφθείς το Lefkara Coffee Yard Bar-Restaurant στα Πάνω Λεύκαρα. Το μαγαζί σερβίρει καφέδες και διάφορα ροφήματα καθημερινά από νωρίς το πρωί ενώ τα μεσημέρια και τα βράδια σερβίρει πιάτα από την κυπριακή και διεθνή κουζίνα. Σουβλάκια, σεφτελιές, είδη σχάρας και διάφορα άλλα σνακ. Επίσης, το μπαρ θα σου φτιάξει αλκοολούχα ποτά, μαργαρίτες και άλλα κοκτέιλ.
Για κυπριακή κουζίνα στα Λεύκαρα θα επισκεφτείς την ταβέρνα Αδάμος (99463164).

Τέλος, αποκλειστικά για γλυκό, θα πας στο υπέροχο λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο Ώρα για γλυκό. Το ζαχαροπλαστείο μαζί με τα νόστιμα, σπιτικά γλυκά φτιαγμένα με αγνά υλικά που σου φτιάχνει σερβίρει κρύους και ζεστούς καφέδες, σπίτικη λεμονάδα και πορτοκαλάδα, γάλα με τριαντάφυλλο και αναψυκτικά.

 

9. Διαμονή 
Όσο για διαμονή, ψάξε στα Kozakos Luxury Houses (www.kozakosluxuryhouses.com/ 99676704), Red Blue Door (www.redbluedoor.com/ 22446552, 99420984), Iosiphis’s Stone Built House Ltd (www.iosiphishouse.com, 24664677, 99790780), το Lefkarama Village Hotel (24342154), το Lefkara View (96359101) και το Ample Places Cyprus (99613771).

10. Η Γιορτή του Λευκαρίτικου Τταβά
Την Κυριακή στις 15 Σεπτεμβρίου τα Λεύκαρα θα πραγματοποιήσουν μία ιδιαίτερη γιορτή αφιερωμένη σε ένα από τα πιο εκλεκτά πιάτα τη κοινότητας, τον λευκαρίτικο τταβά. Ο τταβάς που παράγεται εδώ κι αιώνες στα Λεύκαρα υμνείται στη Γιορτή του Λευκαρίτικου Τταβά που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στα Λεύκαρα με το πιάτο να προσφέρεται στους επισκέπτες. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Λευκάρων.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »