Breaking News

Γενικά

Λάρνακα: Την ύπαρξη μιας πλούσιας κυπριακής κοινωνίας μαρτυρούν ευρήματα 15ου και 14ου αιώνα

Πηγή: dialogos.com.cy

Την ύπαρξη μιας πλούσιας κυπριακής κοινωνίας, η οποία είχε εγκαθιδρύσει σχέσεις με πολιτισμούς σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και πέρα από αυτή, μαρτυρούν ευρήματα που χρονολογούνται μεταξύ του τέλους του 15ου και του 14ου αιώνα π.Χ., στη θέση Δρομολαξιά-Βυζακιά, κοντά στο τέμενος Χαλά Σουλτάν, αναφέρει το Τμήμα Αρχαιοτήτων την Παρασκευή σε ανακοίνωση για τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2022, στο συγκεκριμένο σημείο.

Η ανασκαφή στην πόλη-λιμάνι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού διεξάγεται από ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Πίτερ M. Φίσερ, αναφέρεται.

Αυτή η πόλη της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, προστίθεται, η οποία άνθησε περίπου μεταξύ 1630 και 1150 π.Χ., βρίσκεται στην ακτή της Αλυκής Λάρνακας, πλησίον του τεμένους Χαλά Σουλτάν, σε μικρή απόσταση από τον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας.

Αναφέρεται, ότι, «το είδος των ευρημάτων μαρτυρούν την ύπαρξη μιας πλούσιας κυπριακής κοινωνίας, η οποία είχε εγκαθιδρύσει σχέσεις με πολιτισμούς σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και πέρα από αυτή». Ο δε πλούτος των κατοίκων στον οικισμό στη θέση Δρομολαξιά-Βυζακιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, βασιζόταν στην παραγωγή και εξαγωγή του χαλκού και στο εμπόριο μακρινών αποστάσεων. «Αυτό αποδεικνύεται από τους τόνους σκωρίας χαλκού και μεταλλεύματος, το οποίο τύγχανε επεξεργασίας σε εργαστήρια εντός του οικισμού», προστίθεται.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι παράλληλα με τη διεξαγωγή των ανασκαφών, μια δεύτερη ομάδα της Σουηδικής αποστολής, υπό την διεύθυνση της δρος Τερέζα Μπούργκε, μελέτησε τα ευρήματα από προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους, τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Επαρχίας Λάρνακας. Οι καθηγητές Κίρσι Λορέντζ και Σόριν Χέρμον, και διδακτορικοί φοιτητές του Ινστιτούτου Κύπρου συνέδραμαν στο έργο της Σουηδικής αποστολής.

Doc.20220610.3413890.1
Το τμήμα αρχαιοτήτων, του υπουργείου μεταφορών, επικοινωνιών και έργων, ανακοινώνει τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου μαΐου-ιουνίου 2022, στη θέση δρομολαξιά-βυζακιά (χαλά σουλτάν τεκκέ). Φωτο:πρόχους του ρυθμού με δακτυλιόσχημη βάση ι. Κάτω από αυτό, αιγυπτιακή πρόχους με καπάκι από αλάβαστρο, η οποία μιμείται την κεραμική του τύπου με δακτυλιόσχημη βάση. Δίπλα αγγείο σε μορφή πάπιας από ελεφαντόδοντο

«Η ομάδα του Ινστιτούτου Κύπρου προσέφερε την εμπειρία της στην ανασκαφή και καταγραφή των ανθρωπολογικών καταλοίπων και ετοίμασε δισδιάστατες και τρισδιάστατες απεικονίσεις αντικειμένων και συνευρημάτων, μαζί με αναλύσεις του υλικού», αναφέρεται.

Οι ανασκαφές, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επικεντρώθηκαν στην Περιοχή Α, δηλαδή στο νεκροταφείο της πόλης. Δύο τάφοι που είχαν εντοπιστεί, ο ένας εκ των οποίων, μερικώς διαταραγμένος από την καλλιέργεια της γης, ασφαλίστηκαν και ανασκάφηκαν επιστημονικά.

Η θέση του πρώτου τάφου (Τάφος ΤΤ) υποδείχθηκε από γεωφυσική επισκόπηση με τη χρήση μαγνητόμετρου, η οποία διενεργήθηκε το 2017 από την ομάδα, μετά από την οποία ο χώρος περιφράχθηκε. Όστρακα κεραμικής και οστά αποκάλυψαν την ακριβή θέση του δεύτερου τάφου (Τάφος UU), ο οποίος επίσης ήταν διακριτός στο χάρτη της επισκόπησης με μαγνητόμετρο.

Και οι δύο τάφοι περιείχαν υλικό από το τέλος του 15ου και τον 14ο αιώνα π.Χ., που αντιστοιχούν στην Υστεροκυπριακή ΙΙΑ-Β περιόδο, την Υστεροελλαδική ΙΙΙΑ1-2 περίοδο και την περίφημη 18η Δυναστεία της Αιγύπτου, αναφέρεται.

Σχετικά νέα

X
Translate »