Έχουμε θέμα

Λάρνακα: Σοβαρά προβλήματα σε προσφυγικούς συνοικισμούς: “Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές”

Πηγή: alphanews.live

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ζήτησε τη Δευτέρα να εξεταστούν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του συνόλου των οικιών του συνοικισμού Μακάριος Γ’ στις Καμάρες, στη Λάρνακα, αφού δειγματοληπτικός έλεγχος κατέδειξε σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος.

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση για τα προβλήματα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των προσφυγικών συνοικισμών και ειδικότερα στον συνοικισμό «Μακάριος Γ΄» και την ανάγκη αναβάθμισής τους.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο κ. Κέττηρος είπε ότι επιβεβαιώθηκαν μέσα από μελέτη της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας «όσα καταγγέλλαμε τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στους κυβερνητικούς οικισμούς».

Η μελέτη, πρόσθεσε, η οποία διενεργήθηκε δειγματοληπτικά σε αριθμό κατοικιών του συνοικισμού Μακάριος στις Καμάρες της Λάρνακας, «έδειξε το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την επικινδυνότητα που υπάρχει».

Είπε ότι στο 15% των περιπτώσεων, φάνηκε ότι ο γενικός διακόπτης για την διακοπή της παροχής σε περιπτώσεις απώλειας, δεν δουλεύει καθόλου. «Είναι χαρακτηριστική η υπόδειξη από πλευράς ΕΤΕΚ, ότι η συγκεκριμένη βλάβη αντιστοιχεί με το να οδηγούμε ένα αυτοκίνητο χωρίς φρένα» πρόσθεσε.

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι «κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές» και ότι η Επιτροπή ζήτησε να μεταφερθεί προς τον Υπουργό Εσωτερικών η απαίτηση να εξεταστεί το σύνολο του Συνοικισμού εφόσον το θέμα αφορά την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, είπε ότι συζητήθηκε για τρίτη φορά το ζήτημα πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στους προσφυγικούς συνοικισμούς και ειδικότερα στον συνοικισμό Μακάριος Γ’ στη Λάρνακα.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος σε 18 κατοικίες του συνοικισμού και τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά ενώ οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις τριών εξ αυτών αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των ενοίκων» πρόσθεσε.

Είπε ότι είναι αδιανόητο να τίθεται ζήτημα ασφάλειας πολιτών και οι αρμόδιες αρχές του κράτους «και πιο συγκεκριμένα η ΑΗΚ και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, να επικαλούνται, είτε το κόστος, είτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς ως δικαιολογίες για την μη άμεση και συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Καθυστέρηση κατεδάφισης προσφυγικών πολυκατοικιών

Ο κ. Κέττηρος είπε ακόμα ότι συζήτησαν και την καθυστέρηση κατεδάφισης οκτώ πολυκατοικιών στον κυβερνητικό οικισμό Αγίων Αναργύρων Α’.

«Εδώ και 10 χρόνια η πολιτεία έχει αφήσει οκτώ πολυκατοικίες να γίνονται εστία ρύπανσης, τρωκτικών και παραβατικών συνάξεων δημιουργώντας αποπνικτικές, επικίνδυνες και εκφοβιστικές συνθήκες για τους κατοίκους της περιοχής» πρόσθεσε.

Ο κ. Κέττηρος είπε ότι οι εκπρόσωποι του Τμήματος Πολεοδομίας ανέφεραν ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης των νέων πολυκατοικιών, ώστε να μετακινηθούν οι εναπομείναντες κάτοικοι και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες κατεδάφισης. Υπενθύμισε ότι «αυτό το υπόσχονται εδώ και 10 χρόνια» και πρόσθεσε ότι μεσοπρόθεσμα ζήτησαν αύξηση της αστυνόμευσης «τουλάχιστον στην περιοχή για την ασφάλεια των κατοίκων».

Είπε ακόμα ότι εξέτασαν το θέμα της καθυστέρησης παραχώρησης στους εναπομείναντες δικαιούχους οικοπέδων αυτοστέγασης, για τη μεταφορά από τον συνοικισμό αυτοστέγασης Μάμμαρι ΙΙ στο συνοικισμό αυτοστέγασης Κοκκινοτριμιθιάς.

«Είχαμε ενημερωθεί ότι η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν τον προηγούμενο Οκτώβρη, του 2021, αλλά δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στους δικαιούχους» είπε ο κ. Κέττηρος, προσθέτοντας ότι σήμερα οι αρμόδιοι, μετά από αρκετές πιέσεις, δεσμεύτηκαν ότι αυτές οι μετακινήσεις, αυτά τα οικόπεδα θα παραχωρηθούν εντός Ιουνίου.

«Τον Ιούλιο, θα είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε ξανά τα χρονοδιαγράμματα τους» κατέληξε.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »