Δελτία Τύπου

Λάρνακα: Διεθνής Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου

Για πρώτη φορά φέτος , θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λάρνακα, ο  Διεθνής Διαγωνισμός Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου από την εταιρία Terra Olivo, την 5η μεγαλύτερη διοργανώτρια τέτοιων διαγωνισμών παγκοσμίως.

Η εταιρία Terra Olivo εδώ και δεκαπέντε χρόνια διεξάγει με μεγάλη επιτυχία τον διαγωνισμό αυτό στο Ισραήλ υπό την επωνυμία Terraolivo-Mediterranean International Olive Oil Competition.

Φέτος λόγω της πολιτικής κατάστασης στο Ισραήλ αποφάσισαν να διοργανώσουν τον διαγωνισμό στην Κύπρο με σκοπό να τον πραγματοποιούν ανά δύο χρόνια εδώ.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν πολλοί ελαιοπαραγωγοί από πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου όπως και από Κύπρο.

Οι ενδιαφερόμενοι στέλνουν όσα δείγματα ελαιόλαδου επιθυμούν, νοουμένου ότι πληρούν τις προδιαγραφές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου και διακεκριμένοι κριτές γευσιγνώστες που θα έρθουν ειδικά για το σκοπό αυτό στην Κύπρο καθώς και Κύπριοι γευσιγνώστες καλούνται να δοκιμάσουν μέσα σε δύο συνεχόμενες μέρες όλα τα δείγματα για να τα αξιολογήσουν και να καταλήξουν και βραβεύσουν τα καλύτερα βάσει των διαφόρων κατηγοριών.

Φέτος θα υπάρχει και ειδικό βραβείο για το «Καλύτερο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κύπρου».

Στον διαγωνισμό αυτό συμμετέχουν περίπου 150 περίπου παραγωγοί από περισσότερες από 20 χώρες και τα δείγματα ξεπερνούν τα 300.

Ο διαγωνισμός και οι δοκιμασίες θα πραγματοποιηθούν στις 17 και 18 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Sandy Beach.

Μέσα στα πλαίσια του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί και μίνι-συνέδριο στο ίδιο ξενοδοχείο, την Τρίτη 18 Ιουνίου μεταξύ 3-6.30μμ.

Το συνέδριο με τίτλο «Από τον Ελαιώνα στον Ουρανίσκο» το οποίο είναι ανοικτό για όλο το κοινό,  θα παρέχει στους συμμετέχοντες σημαντικές πληροφορίες για το ταξίδι από τον ελαιώνα μέχρι τον ουρανίσκο, και θα περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις που αφορούν στην ελιά και το ελαιόλαδο, και τα οφέλη της ελιάς στο περιβάλλον και στην υγεία.

Θα αναπτυχθούν διεθνείς πρακτικές και τεχνικές ελαιοκαλλιέργειας που εφαρμόζονται για υψηλότερη ποιότητα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, πρακτικές άλεσης και η επίδραση στη ποιότητα του ελαιόλαδου και μια βιολογική προοπτική για την προστασία και θρέψη του ελαιώνα.

Οι ομιλητές στο συνέδριο, οι περισσότεροι των οποίων  έρχονται στην Κύπρο από το εξωτερικό ειδικά για να λάβουν μέρος σε αυτό και για να μοιραστούν με τους Κύπριους συμμετέχοντες τις διεθνείς πρακτικές και γνώσεις για τις χρήσεις και οφέλη του ελαιόλαδου είναι, παγκοσμίως γνωστοί και έχουν διακριθεί στο θέμα ελαιόλαδου, ο καθένας μέσω της δικής του προσέγγισης.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα υπάρξει και διαδραστικό εργαστήριο όπου γνωστός Κύπριος σεφ θα ετοιμάζει επί τόπου διάφορα πιάτα και εδέσματα με βασικό συστατικό το ελαιόλαδο τα οποία με το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συνέδριο μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήρια τους από τη Ticketmaster Cy.

Σχετικά νέα

X
Translate »