Εκπαίδευση

Κρατούν πισινή για αλλαγές σε Γυμνάσια γονείς και καθηγητές-Ζητούν απαντήσεις

Πηγή: reporter.com.cy

Κλειστά τα χαρτιά τους φαίνεται να κρατούν οι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα της εκπαίδευσης, όσον αφορά στο θέμα των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για να καταργηθεί η στασιμότητα στα Γυμνάσια, καθώς περιμένουν την γραπτή ενημέρωση, ώστε να μελετήσουν τις λεπτομέρειες. Αν και έλαβαν μία προφορική ενημέρωση διά στόματος υπουργού, γονείς και καθηγητές περιμένουν την ολοκληρωμένη πρόταση, ενώ έχουν αρχίσει να σχηματίζονται οι πρώτες ανησυχίες και ενστάσεις. 

Συγκεκριμένα, τόσο οι γονείς, όσο και οι καθηγητές είχαν ενημερωθεί τις προηγούμενες ημέρες από τον Πρόδρομο Προδρόμου για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας, που προνοεί την κατάργηση της στασιμότητας για τους μαθητές του Γυμνασίου, οι οποίοι θα προάγονται στην επόμενη τάξη και στο απολυτήριο τους θα αναγράφεται ο κανονικός βαθμός που θα εξασφαλίσουν οι μαθητές, ακόμη και αν αυτός είναι κάτω από τη βάση.

Πάντως, η συγκεκριμένη πρόταση που θέλει να προωθήσει το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να έχει προβληματίσει τους αρμόδιους, οι οποίοι από τη μία περιμένουν το ολοκληρωμένο κείμενο της πρότασης, ώστε να καταλήξουν στην τελική τους θέση και από την άλλη, υπάρχει ο φόβος για αύξηση μαθησιακών κενών στα παιδιά που προάγονται, ωστόσο δεν έχουν καλύψει τη βασική ύλη.

«Έγινε μία συνάντηση με τον υπουργό και μας ανάφερε επιγραμματικά το πλάνο του για τη συγκεκριμένη πρόταση. Περιμένουμε τη γραπτή τοποθέτηση για να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους, αφού από τη μία η κατάργηση της στασιμότητας λύνει αρκετά προβλήματα του Υπουργείου, όσον αφορά στις εξετάσεις τετραμήνων, καθώς δεν θα υπάρχει η εβδομάδα ανατροφοδότησης της ενισχυτικής διδασκαλίας. Από την άλλη θα πρέπει να δούμε έστω και εκείνο το 1% των μαθητών που επηρεάζονται από τις μαθησιακές τους επιδόσεις και θα πρέπει να υπάρχει πλάνο για το τι μέλλει γενέσθαι», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου.

Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία στους οργανωμένους γονείς είναι το γεγονός ότι με την προώθηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, θα υπάρχει ένα ποσοστό μαθητών, το οποίο θα αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο για το Λύκειο, με βαθμούς κάτω της βάσης, κάτι που ενδεχομένως να επηρεάσει τις επιλογές του. Πάντως, οι οργανωμένοι γονείς έχουν κάποια καίρια ερωτήματα, που αναμένουν να απαντηθούν από την ολοκληρωμένη πρόταση που θα καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας. Ερωτήματα όπως:

-Θα μπορεί να φοιτήσει στο Λύκειο ένας μαθητής που προάγεται με βαθμό κάτω του δέκα;

-Θα μπορεί να φοιτήσει στην Τεχνική Σχολή;

-Θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ομάδες προσανατολισμού;

-Θα ιδρυθεί κάποιο ενδιάμεσο επαγγελματικό Γυμνάσιο/Λύκειο ή αυτά τα παιδιά στο τέλος θα μείνουν εκτεθειμένα από νεαρή ηλικία;

«Εφόσον εντοπίζονται ότι έχουν μαθησιακές δυσκολίες, αλλά από την άλλη τους διευκολύνει το Υπουργείο ότι δεν θα μείνουν στάσιμοι να χάνουν τα χρόνια τους στο σχολείο, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος μηχανισμός που θα τους βοηθήσει να ενταχθούν και να φτάσουν το μέσο όρο της τάξης τους. Θα πρέπει να υπάρχει ενισχυτική διδασκαλία».

Προβληματισμένοι και οι καθηγητές

Προβληματισμένοι παρουσιάζονται και οι καθηγητές, που και αυτοί με τη σειρά τους περιμένουν την ολοκληρωμένη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να καταλήξουν στην τελική τους θέση, καθώς θεωρούν ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν πριν την υλοποίησή της.

«Θα εφαρμοστεί τη φετινή χρονιά, την επόμενη; Είναι σημαντικό κομμάτι ο χρόνος εφαρμογής της. Δεν ξέρουμε αν σχετίζονται με την επέκταση των τετραμήνων στα Γυμνάσια και αν υπάρχουν φόβοι ότι τα αποτελέσματα ίσως να μην είναι καλά ή ενδεχομένως να είδε το Υπουργείο Παιδείας ότι υπάρχουν προβλήματα με τα χρονοδιαγράμματα, όπως είχαμε επισημάνει και εμείς», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Εκτός αυτών, αυτό που έχει προβληματίσει τους καθηγητές είναι για ποιο λόγο προωθείται συγκεκριμένη πρόταση μόνο για το Γυμνάσιο και όχι για Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει μία ολοκληρωμένη πολιτική.

«Ακόμη δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε υπέρ ή κατά αυτής της σκέψης, επειδή δεν έχουμε την τελική πρόταση. Σε μία μελέτη που είχε ετοιμαστεί το 2006, η πρόταση για κατάργηση της στασιμότητας στα Γυμνάσια, συνοδευόταν από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις. Πέραν από την απλή πρόταση, υπάρχει ένα πλέγμα καταστάσεων που πρέπει να εξεταστεί».

Σχετικά νέα

X
Translate »