Τουρισμός

Κομβικό σημείο ο τουρισμός, για να κερδηθεί το στοίχημα ανάκαμψης

Πηγή:  cyprustimes.com


Κομβικό σημείο για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας του τόπου, αποτελεί η πορεία που θα έχει ο τουριστικός τομέας μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όπως εκτιμούν τεχνοκράτες των αρμόδιων υπουργείων, οικονομολόγοι, εταίροι της τουριστικής βιομηχανίας, εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με όλους αυτούς προστίθενται και οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης και των διεθνών πιστωτών της Κύπρου, επικεφαλής των οποίων είχαν πρόσφατα μακρά τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως πληροφορείται το Ευρωκέρδος, η τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν) ενθαρρύνουν την κυπριακή κυβέρνηση να συνεχίσει τη στήριξη που παρέχει στον τομέα του τουρισμού, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Τα υπουργεία οικονομικών και εργασίας μελετούν τα νέα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, τα οποία θα είναι πιο στοχευμένα και θα απευθύνονται  κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα.

Τα σχέδια αυτά καθίστανται τώρα ακόμη πιο αναγκαία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει χθες τις αποφάσεις της σε σχέση με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, λόγω της καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση, αναμένεται να πάρει οριστικές αποφάσεις τις οποίες θα ανακοινώσει αύριο, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν θα είναι αυτή που είχε καθοριστεί μετά τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας.

Μάλλον, το άνοιγμα των χώρων εστίασης, ίσως αφεθεί αργότερα.

Ωστόσο, οι φωνές αντίδρασης από επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να πλήττονται εδώ και 12 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, πυκνώνουν καθώς οι ισολογισμοί τους καταγράφουν μεγάλες ζημιές.

Οι υποδείξεις της Τρόικας

Το μέγα αυτό πρόβλημα δεν πέρασε απαρατήρητο από τους διεθνείς πιστωτές. Οι πληροφορίες του Ευρωκέρδος φέρουν τους τεχνοκράτες της τρόικας να υποδεικνύουν στις κυπριακές αρχές συνέχιση της πολιτικής κρατικής στήριξης των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα πλήττονται από τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημική κρίση.

Η άποψη που διατύπωσαν οι διεθνείς πιστωτές, με βάση την ενημέρωση που έλαβαν από τους τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, είναι ότι η Κύπρος θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους διψασμένους ευρωπαίους ταξιδιώτες μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους και ειδικότερα για τους άγγλους οι οποίοι υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την απόφαση των αρχών για άνοιγμα της χώρας από την 1ηΑπριλίου.

Ήταν ομολογουμένως πρωτοφανής η  αντίδραση των βρετανικών ΜΜΕ, τα οποία έδωσαν ευρεία κάλυψη στην απόφαση των υγειονομικών αρχών της χώρας μας να μην διενεργείται τέστ κορωνοιού στους άγγλους περιηγητές  οι οποίοι ήδη έχουν εμβολιαστεί.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, εταίροι της τουριστικής βιομηχανίας  θεωρούν ότι η τα πρώτα θετικά σημάδια ανάκαμψης ενδεχομένως να φανούν περί τα τέλη Απριλίου.

Συνέχιση της Κρατικής στήριξης στις πληγείσες επιχειρήσεις

Αισιόδοξα, αλλά συγκρατημένα, είναι τα μηνύματα που δίνει ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος τις τελευταίες μέρες ο οποίος μετά τη συνάντηση του ΠτΔ με τους συνδέσμους ξενοδόχων την περασμένη Δευτέρα, που ήταν και ο ίδιος παρών, ανέφερε ότι η απόφαση για οριστικό άνοιγμα της χώρας από την 1η Απριλίου υπάρχει πλέον υπόβαθρο για σταθεροποίηση στον προγραμματισμό της επερχόμενης τουριστικής σεζόν.

Το θέμα που εγείρεται και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στους χειρισμούς της κυβέρνησης και του αρμόδιου υφυπουργείου, είναι μέχρι να ανατείλουν καλύτερες μέρες για την τουριστική βιομηχανία και κατ’ επέκταση της πραγματικής οικονομίας, είναι το κράτος να συνεχίσει τη στήριξη που παρέχει στις πληγείσες επιχειρήσεις, στους αυτοεργοδοτούμενους και στην απασχόληση.

Αν υπάρξει παρέκκλιση από αυτή την πολιτική τότε μεγαλύτερα θα είναι τα δεινά που θα επέλθουν σε όλο το φάσμα της οικονομίας και οι τράπεζες θα είναι αυτές που θα επωμιστούμε μεγάλο μέρος του κόστους, όταν θα κλείνουν επιχειρήσεις και θα μένουν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι.

Οι πληροφορίες που έχουν λάβει, φέρουν την τρόικα να μην στήνει τις κυπριακές αρχές στον τοίχο, λόγω της εκτόξευσης του δημόσιου χρέους το οποίο αναμένεται να αγγίξει το 120%, ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και της κρατικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Υποδείχθηκε στις κυπριακές αρχές ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αντλούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους μήνες για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία των χωρών τους.

Αφέθηκε να εννοηθεί ότι δεν θα προταχθεί δαμόκλειος σπάθη  στην Κύπρο, λόγω της διεύρυνσης του δημόσιου χρέους.

Οι πιστωτές εξέφρασαν την άποψη ότι ανεξάρτητα από τη μεγάλη κρατική στήριξη που παρέχεται στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών είναι βάσει των  υφιστάμενων συνθηκών, αρκετά ικανοποιητική.

Από πλευράς υπουργείου οικονομικών επισημάνθηκε  ότι υπάρχει ακόμη ικανοποιητική ρευστότητα στα κρατικά ταμεία η οποία ενισχύθηκε από τις δύο εκδόσεις χρέους, εν μέσω πανδημίας και τα κονδύλια που έχει αντληθεί από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ.

Η συνεκτίμηση των δεδομένων αυτών, όπως καταγράφεται, μεταξύ κυπριακών αρχών και διεθνών πιστωτών, θα πρέπει να είναι το έναυσμα για την παροχή ακόμη μίας δυνατής ένεσης στήριξης της πραγματικής οικονομίας, από τη στιγμή που οι ενδείξεις για ανάκαμψη του τουρισμού, είναι ορατές.

Άλλωστε, το ψεσινό μήνυμα του προέδρου Αναστασιάδη σε σχέση με τη διαχείριση και ανάκαμψη της οικονομίας, παραπέμπει στην ανάγκη συλλογικής προσπάθειας όλων των κοινωνικών εταίρων, για κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα, δηλαδή, να επανέλθει η χώρα στην ομαλότητα, στους ρυθμούς ανάπτυξης και σε πορεία κερδοφορίας των οργανισμών και επιχειρήσεων.

Δεν θα πρέπει να αποτελεί μόνο στοίχημα του ΠτΔ, αλλά στοίχημα όλων μας.

Σχετικά νέα

X
Translate »