CoronaVirus

Καταρτίστηκε πλάνο – Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στην Κύπρο

Πηγή: offsite.com.cy

Εξασφαλίσαμε 800.000 εμβόλια μέχρι στιγμής – Με ραντεβού οι εμβολιασμοί

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ήδη δύο εταιρείες, Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν το ποσοστό αποτελεσματικότητας των δύο εμβολίων. Και τα δύο αυτά εμβόλια, βρίσκονται στην τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών μελετών.

Αρχικά η Pfizer ανακοίνωσε πως το εμβόλιό της είναι κατά 90% αποτελεσματικό, ωστόσο το ποσοστό αυτό άλλαξε λίγες ημέρες αργότερα, με την εταιρεία να ανακοινώνει πως τελικά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έφθασε το 95%.

Από την πλευρά της η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε πως το εμβόλιο που έχει δημιουργήσει και δοκιμάζει, έδειξε αποτελεσματικότητα 95% κατά του κορωνοϊού.

Έγκριση για 800 χιλιάδες εμβόλια

Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος συμμετέχει και στις τέσσερις συμφωνίες που υπογράφηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ήδη υποβάλαμε αίτημα για να παραλάβουμε συγκεκριμένες ποσότητες εμβολίων. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από πρωτοβουλία της Επιτρόπου Υγείας κ. Στέλλας Κυριακίδου, υπέγραψε συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZenecaPfizer/BioNTechJohnson&Johnson και Sanofi Pasteur&GlaxoSmithKline Biologicals.

Η Κύπρος μέχρι στιγμής παρήγγειλε 600.000 εμβόλια από την AstraZeneca200.000 από την Johnson&Johnson και 200,000 από την Pfizer/BioNTech. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Sanofi Pasteur&GlaxoSmithKline Biologicals δεν έχει ζητήσει ακόμα από τα κράτη να υποβάλουν παραγγελίες.

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του στις 4 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως «η Κύπρος μέσω των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη προαγοράσει εμβόλια για όλο τον πληθυσμό του νησιού». Όπως πληροφορούμαστε, η χώρα μας θέλησε να εξασφαλίσει 1.2 εκατομμύρια εμβόλια από τα οποία θα εμβολιαστούν και Ελληνοκύπριοι αλλά και Τουρκοκύπριοι. Μέχρι στιγμής έχουμε εγκριθεί να εξασφαλίσουμε 800.000 εμβόλια. 

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, έχει ήδη καταρτιστεί πλάνο για την διαδικασία του εμβολιασμού. Το Υπουργείο σε συνεργασία με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, έχουν καθορίσει βάσει αλγορίθμου, ποιες είναι οι ομάδες του πληθυσμού που θα κληθούν να εμβολιαστούν πρώτες.

Αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε στην Offsite πως σύμφωνα με το πλάνο που καταρτίστηκε, με το που θα παραληφθούν τα εμβόλια, θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται πρώτα συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. 

«Αρχικά θα εμβολιαστούν ιατροί, νοσηλευτές και γενικότερα όλοι οι επαγγελματίες υγείας, που είναι άτομα της πρώτης γραμμήςΜετά θα ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί ομάδων υψηλού κινδύνου και οι ευπαθείς που είναι κατά κύριο λόγο οι ηλικιωμένοι».

Αφού εμβολιαστούν συγκεκριμένες ομάδες, τότε θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Παράλληλα όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, υπάρχει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν μερικές αλλαγές στο πλάνο για τους εμβολιασμούς. Οι πιθανές αλλαγές θα εξαρτηθούν από το τί συμπεράσματα θα έχουν τα εμβόλια τα οποία θα λάβουν έγκριση, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες.

Σημειώνεται πως οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε συγκεκριμένα Κέντρα Εμβολιασμού όπου θα καθοριστούν από το Υπουργείο Υγείας, ενώ ο εμβολιασμός θα γίνεται αφού προηγηθεί κλείσιμο ραντεβού. 

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, όπως μας αναφέρθηκε, «ειδικά κλιμάκια θα επισκεφθούν τις στέγες και θα προχωρήσουν στον εμβολιασμών των τροφίμων αφού δε θα μπορούν να επισκεφθούν τα κέντρα εμβολιασμού».

Καταληκτικά όσον αφορά την αποθήκευση του εμβολίου καθώς επίσης τα ψυγεία και τις υπόλοιπες υποδομές, αυτά θα εξαρτηθούν από το εμβόλιο που θα λάβει την απαιτούμενη άδεια.

Εμβολιασμοί από τον Φεβρουάριο;

Την εκτίμηση ότι οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού θα ξεκινήσουν γύρω στον Φεβρουάριο, εξέφρασε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας Δρ. Νικόλας Διέτης.

Ο Δρ. Διέτης σε πρόσφατες του δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως «σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, εκτιμώ ότι γύρω στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, αλλά δεν θα είναι εμβολιασμοί γενικού πληθυσμού».

Όπως είπε, «είναι απαραίτητο η κάθε χώρα να έχει τις προτεραιότητες της για τους εμβολιασμούς, τον δικό της σχεδιασμό». Αυτό που κυκλοφορεί ως πιθανότερο σενάριο, διευκρίνισε, είναι επειδή οι δόσεις δεν θα έρθουν μαζεμένες όλες μαζί, δεν θα μπορούμε να εμβολιάσουμε τον γενικό πληθυσμό κατευθείαν.

Σχετικά νέα

X
Translate »