CoronaVirus

Καταρρέουν τα κέντρα αναψυχής – Υπάρχει δυνατότητα διάσωσης;

Πηγή: brief.com.cy

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

«Καμπανάκι» κινδύνου για ενδεχόμενη κατάρρευση των κέντρων αναψυχής, χτύπησε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), τονίζοντας πως, η βιομηχανία των κέντρων αναψυχής είναι καταδικασμένη σε αργό θάνατο και προειδοποιώντας, ότι εάν η Πολιτεία δεν ανταποκριθεί έγκαιρα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων, τότε οι συνέπειες θα είναι τεράστιες.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης της βιομηχανίας των κέντρων αναψυχής έχει να κάνει με σωρεία προβλημάτων που, όπως θα δούμε παρακάτω, προέρχονται τόσο από την πανδημία του κορωνοϊού και τα θετικά κρούσματα στην χώρα μας όσο και από την διαχείριση που έχει γίνει και την στήριξη που παρέχεται στον τομέα.

Ποιά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα αναψυχής και πού οφείλονται; Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης τους και τί ζητούν τα ίδια τα κέντρα αναψυχής; Ποια είναι η κατάσταση τώρα και τι προβλέπεται στο μέλλον; Ποια κέντρα αναψυχής αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να κλείσουν και ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΙΚΑ για διαχείριση της κατάστασης;

Η Brief για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, ήρθε σε επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνο Λεβέντη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η λειτουργία των κέντρων αναψυχής με πολλούς περιορισμούς, τόνισε στην Brief ο κ. Λεβέντης, σημειώνοντας ότι πολλά κέντρα αναψυχής δεν μπορούν να είναι βιώσιμα λόγω του ότι δεν έχουν εξωτερικό χώρο. «Αν δεν αλλάξει κάτι που να βελτιώνει την δυνατότητα να φιλοξενούν περισσότερο κόσμο, δεν μπορούν να είναι βιώσιμα. Αν δεν έχουν εξωτερικό χώρο να συνδυάσουν με τον εσωτερικό, δεν είναι βιώσιμοι οι χώροι. Φυσικά να πούμε δεν ισχύει για όλα, υπάρχει μια μικρή μερίδα χώρων που ικανοποιούνται λίγο με τον τρόπο που εργάζονται με τους εξωτερικούς χώρους», δήλωσε.

Άλλα προβλήματα των κέντρων αναψυχής αποτελούν οι αυξημένες λειτουργικές δαπάνες για πιστή εφαρμογή του σχετικού Πρωτοκόλλου, δηλώνει ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ, ενώ τονίζει ότι εφόσον περιορίζεται η δυνατότητα φιλοξενίας, αναπόφευκτα περιορίζεται ο κύκλος εργασιών και παραμένει ανοικτό το ζήτημα σχετικά με το τι θα γίνει με το προσωπικό που εργάζεται στα κέντρα αναψυχής.

Το πιο καυτό και σοβαρό πρόβλημα όμως των κέντρων, τόνισε ο κ. Λεβέντης, είναι το θέμα των ενοικίων. «Στο θέμα των ενοικίων, δεν υπάρχει κάτι που να υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να συμμετέχει σε αυτό το πρόβλημα δηλαδή το κράτος τον αφήνει στην ουσία να απαιτεί το 100% εκείνου που λάμβανε για ενοίκιο. Σκεφτείτε ότι έχει χώρους που είναι κλειστοί από τον Οκτώβρη και θα ανοίξουν Μάρτη-Απρίλη του 2021. Έχουν μηδενικά έσοδα και οι ιδιοκτήτες ασκούνε πίεση, απαιτούν το 100% των ενοικίων. Πραγματικά είναι μια γάγγραινα θα έλεγα στην βιομηχανία αυτό το κομμάτι των ενοικίων, για την μεγαλύτερη μερίδα των ιδιοκτητών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι λόγοι κατάρρευσης των κέντρων αναψυχής και προτείνει ο ΠΑΣΙΚΑ 

Η κατάρρευση των κέντρων αναψυχής επήλθε από τον λάθος χειρισμό που έχει γίνει μετά την περίοδο όπου είχαν σημειωθεί μηδενικά κρούσματα, δήλωσε ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ. «Δυστυχώς έγινε λανθασμένος χειρισμός μετά από τα μηδενικά κρούσματα. Επιτρέψαμε την είσοδο θετικών κρουσμάτων  στην χώρα μας και όλα αυτά είναι απότοκο αυτής της πολιτικής. Μετά φυσικά έγιναν πιο αυστηρά τα μέτρα αλλά πρόλαβε και είχε γίνει το κακό. Στην ουσία τώρα τρέχουμε να μαζέψουμε τα προβλήματα που προέκυψαν από τους λανθασμένους χειρισμούς», εξήγησε.

Τα προβλήματα υπάρχουν από την αρχή της πανδημίας και συνεχώς μεγαλώνουν, ανέφερε ο κ. Λεβέντης, ενώ αν και στην αρχή έγινε πάρα πολύ καλή διαχείριση, μετά αυτό άλλαξε με το που άνοιξαν οι είσοδοι της χώρας. «Οι λάθος χειρισμοί έγιναν όταν άνοιξαν οι είσοδοι της χώρας. Εκεί έγιναν οι λάθος χειρισμοί με την κατηγοριοποίηση των χωρών, αφήσαμε χώρες έξω, δημιουργήσαμε κακό όνομα, επιτρέψαμε σε χώρες να έρχονται χωρίς το τεστ και μετά τρέχαμε να τις βάλουμε σε άλλη κατηγορία», επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση μας σχετικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΙΚΑ για διαχείριση της κατάστασης, ο κ. Λεβέντης είπε ότι ο ΠΑΣΙΚΑ δημόσια αλλά και επίσημα με επιστολή του είχε κάνει πρόταση ότι οι είσοδοι της χώρας έπρεπε να ήταν ανοιχτοί για όλες τις χώρες νοουμένου ότι θα έφερναν διαγνωστικό τεστ μαζί τους, κάτι που πρόσθεσε θα έπρεπε να εφαρμοζόταν και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ είπε ότι, πρέπει να ζητούν από όλους και από όλες τις χώρες να έχουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ μαζί τους, τονίζοντας ότι τα τεστ είναι κάτι στο οποίο η Ευρώπη έπρεπε να επενδύσει από την αρχή. «Δεν γίνεται να έχει χώρες που να μην έχουν τεστ να κάνουν. Τα χρήματα η Ευρώπη να τα επενδύσει στα τεστ, κάτι που έπρεπε να κάνει εξαρχής. Αν γινόταν εξαρχής αυτό, δεν θα χρειαζόταν να ζούμε με τις μάσκες, με τα μέτρα και αποζημιώσεις και να κλείνουν επιχειρήσεις. Το τεστ είναι το μικρότερο έξοδο σε σχέση με lockdown και αποζημιώσεις κτλ. Πραγματικά είναι ασύγκριτα τα ποσά, δεν μπορεί η αξία του τεστ να συγκριθεί με όλες τις άλλες ζημίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την στήριξη των κέντρων αναψυχής, ο κ. Λεβέντης θεωρεί ότι πρέπει να γίνει με τον συνδυασμό οικονομικής στήριξης και της άρσης περιοριστικών μέτρων. «Σίγουρα πρέπει να σταματήσει η εισαγωγή περισσότερων κρουσμάτων και να ελεγχθούν τα υφιστάμενα ώστε να περιοριστεί η διασπορά τους. Το κράτος θα πρέπει να πάρει πολύ σοβαρές αποφάσεις για τα κέντρα αναψυχής που απειλούνται. Θα πρέπει να τα στηρίξει. Ήδη υπάρχει κάποια στήριξη αλλά δεν είναι αρκετή γιατί δεν υπάρχουν τόσα πολλά χρήματα που να μπορούν να στηρίξουν στον μέγιστο βαθμό μια επιχείρηση», ανέφερε.

Ο ΠΑΣΙΚΑ πάντως δεν σταματά ούτε στιγμή τις συζητήσεις με την Κυβέρνηση αφού γίνονται συνεχώς διαβουλεύσεις και προτείνονται σχέδια κάτι που, όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης, «θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να πετύχουμε». 

Ποια κέντρα επηρεάζονται περισσότερο – Κίνδυνος για κλείσιμο επιχειρήσεων 

Κληθείς από την ιστοσελίδα μας να απαντήσει στην ερώτηση αν κέντρα αναψυχής βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο για να κλείσουν, ο κ. Λεβέντης είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν κέντρα αναψυχής ενώ έχουν ήδη κλείσει κάποια από αυτά, φέρνοντας ως παράδειγμα τις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού, στις οποίες είχαν σημειωθεί αλυσίδες μετάδοσης του ιού και λόγω αυτού είχαν τεθεί σε ισχύ ειδικά μέτρα.

Αναφερόμενος στα ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί στη επαρχία Λάρνακας την Τετάρτη (23/9), είπε ότι αυτά θα πλήξουν τις επιχειρήσεις της Λάρνακας, ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους χώρους που τους επιβλήθηκε μέγιστος αριθμός ατόμων. 

Γενικότερα, κίνδυνο για να κλείσουν αντιμετωπίζουν περισσότερο οι μεγαλύτεροι χώροι, δήλωσε ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ, λόγω του ότι έχουν αυξημένες λειτουργικές δαπάνες, το προσωπικό τους είναι περισσότερο, τα ενοίκια τους είναι περισσότερα, οι επενδύσεις τους μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται όλο και περισσότερα προβλήματα.

Τέλος, δυσοίωνο φαίνεται το μέλλον της βιομηχανίας των κέντρων αναψυχής ανέφερε ο κ. Λεβέντης αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές. «Αν δεν αλλάξουν δραστικά τα πράγματα δεν βλέπω το μέλλον των κέντρων αναψυχής να είναι ευοίωνο και θα δυσκολευτούν πάρα πολλοί να σταθούν στα πόδια τους», κατέληξε.

Σχετικά νέα

X
Translate »