Έχουμε θέμα

Καταγγελία πολιτών: «Καταστρέφεται το Παττίχειο Πάρκο και η περιοχή Natura»

Την έντονη διαμαρτυρία της για το Σχέδιο Αναδιαμόρφωσης του Παττίχειου Πάρκου εκφράζει η Ομάδα για την Προστασία του Υγροβιότοπου Αλυκής Λάρνακας. Καταγγέλλει επέμβαση στην περιοχή NATURA και τη δημιουργία τετελεσμένων χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις και επιθυμίες των δημοτών. Αναφέρεται ακόμα ότι εντός του πάρκου κινούνται καθημερινά μπουλντόζες και εκσκαφείς, έχουν κοπεί δέντρα και θάμνοι, έχουν ισοπεδοθεί τεμάχια γης, ανεγέρθηκε μεγάλο μέρος καφεστιατορίου και άλλες επεμβάσεις. Η Ομάδα ζητεί την άμεση αποχώρηση των συνεργείων από το πάρκο και τον τερματισμό των επεμβάσεων στην περιοχή NATURA.

Η επιστολή με ημερομηνία 20 Φεβρουαρίου 2024 στάληθηκε προς τον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, την υπουργό Γεωργίας, τον υπουργό Εσωτερικών, την πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές, τον Γενικό Ελεγκτή, την Επίτροπο Περιβάλλοντος, το Τμήμα Περιβάλλοντος, τον προϊστάμενο Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

Η Ομάδα για την Προστασία του Υγροβιότοπου Αλυκής Λάρνακας δημιουργήθηκε την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024 και έχει σκοπό την Προστασία του Υγροβιοτόπου των Αλυκών Λαρνακας, σαν στολίδι της φύσης και ο οποίος προστατεύεται από την Συνθήκη Ραμσαρ και την ζώνη ΖΕΠ/Νατουρα. Οι συντονιστές της ομάδας τονίζουν ότι εργάζονται “Μακριά από οποιοδήποτε πολιτικό η κομματικό συμφέρον με μοναδικό στόχο εμείς οι Δημότες να παραδώσουμε τον σημαντικό βιότοπο αμόλυντο και ολόκληρο στα παιδιά μας”.

Αυτούσια η επιστολή:

Θέμα:  Σχέδιο Αναδιαμόρφωσης του Παττιχείου Πάρκου 
 
Έντιμε κ. Δήμαρχε,  
Έντιμοι κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, 
 
Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και μετά από μελέτη της Αιτιολογημένης Διαπίστωσης του Τμήματος Περιβάλλοντος καθώς και, επιτόπιο έλεγχο στον οποίο προβήκαμε το περασμένο σαββατοκύριακο και υπό την προστασία που μας παρέχει η Σύμβαση του Άαρχους, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής: 

1. Η επικείμενη ανάπτυξη εντοπίζεται εντός του Δικτύου Natura 2000.  Με παραδοχή του Τμήματος Περιβάλλοντος σε σχετική διαπίστωση ημερομηνίας 27/01/2022, χαρακτηρίζεται ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)

2. Στο σχετικό έντυπο επίσης αναφέρεται ότι, η Περιβαλλοντική Αρχή έκανε διαβούλευση με άλλες αρμόδιες αρχές και έλαβε απόψεις από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

3. Μεγάλο μέρος του καφεστιατορίου έχει ήδη ανεγερθεί

4. Εντός του πάρκου κινούνται καθημερινά μπουλντόζες και εκσκαφείς

5. Έχουν ήδη κοπεί και ξεριζωθεί δέντρα και θάμνοι

6. Έχουν ισοπεδωθεί και ανασκαφεί τεμάχια γης

7. Έχουν τοποθετηθεί/κτιστεί κολόνες σε όλη τη διαδρομή από το αμφιθέατρο μέχρι σχεδόν και την βόρεια είσοδο του πάρκου. 

Όλες οι ενέργειες έχουν γίνει ΧΩΡΙΣ να ληφθεί υπόψη η θέση/άποψη/επιθυμία των δημοτών κάτι που επιβαλλόταν να κάνετε από τη στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα.

Η συγκέντρωση της Πέμπτης γίνεται εκ των υστέρων και υπό το βάρος των αντιδράσεων της πόλης. Ποτέ δεν προχωρήσατε σε δημόσια διαβούλευση και οι πληροφορίες που είχαμε στην διάθεση μας ήταν σκόρπιες δεξιά και αριστερά.  

Οφείλατε επίσης, στα πλαίσια της διαφάνειας πάντα, πέραν από τη διαβούλευση να ενημερώσετε τους δημότες ότι όποιος θέλει να δει τα σχετικά έγγραφα (Διαπιστώσεις, σχέδια, μελέτες), είναι στη διάθεση του να το πράξει.  Όχι τόσο για τα έργα αλλά επειδή ακριβώς η περιοχή είναι ευαίσθητη και πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία!

Η Αιτιολογημένη Διαπίστωση του Τμήματος Περιβάλλοντος που έχουμε στα χέρια μας δεν ισοδυναμεί με έγκριση από την Επιτροπή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα έπρεπε να φέρει μια τέτοιας κλίμακας παρέμβαση σε περιοχή Natura.   Στην εν λόγω επιτροπή παρακάθονται εκτός από όλα τα αρμόδια τμήματα, και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που είμαστε βέβαιοι ότι θα έγειραν αμέσως ενστάσεις για τα σχέδια αναβάθμισης του Παττιχείου.    Εξάλλου, υπάρχει από το 2016 Διαχειριστικό Σχέδιο ΖΕΠ «ΑΛΥΚΕΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ», που αφορά όλη τη περιοχή (από την παραλία των σκύλων μέχρι το λεπροκομείο καθώς και γύρω από την Αλυκή) το οποίο προφανώς κανένας που συμμετείχε στα σχέδια για την αναβάθμιση του Παττιχείου ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ!

Το γεγονός ότι, δεν έχουμε δει τα σχετικά έγγραφα που αφορούν την ανάπτυξη, ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος έκρινε στη Διαπίστωση του πως «δεν απαιτείται η υποβολή Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης» ενώ επιβάλλεται να γίνει ΔΕΟΥΣΑ καθώς και, ότι δεν έγινε δημόσια διαβούλευση αλλά και, η ταχύτητα με την οποία εκτελούνται τα έργα και τέλος, η μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις που είδαμε μέσα στο πάρκο, εντείνουν τις ανησυχίες μας για αυτό ΑΜΕΣΑ σας καλούμε να τερματίσετε κάθε δραστηριότητα στο Πάρκο Παττιχείου!

Σας ενημερώνουμε ότι, θα προβούμε σε καταγγελίες σε όλους του αρμόδιους φορείς, στις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, στην Βουλή των Αντιπροσώπων, στον Γενικό Ελεγκτή αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Θα υπερασπιστούμε την περιοχή Natura με όλες μας τις δυνάμεις.   
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΉΣΤΕ ΆΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΡΚΟ!! 
 
 
Με εκτίμηση  
Ομάδα για την Προστασία του Υγροβιότοπου Αλυκής Λάρνακας

Σχετικά νέα

X
Translate »