Αναπτυξιακά Έργα

Η ώρα ανάπλασης της πλατείας Ζουχούρι στη Λάρνακα

Πηγή: philenews.com

Ένα ακόμη μεγάλο έργο, για το οποίο η πόλη εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ξεκινά σύντομα στη Λάρνακα. Πρόκειται για την ανάπλαση της γνωστής πλατείας Ζουχούρι στο κέντρο της πόλης, δίπλα ακριβώς από την υπό ανέγερση νέα Δημοτική Αγορά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αντρέα Βύρα, τα έργα ανάπλασης οριστικοποιήθηκε ότι θα αρχίσουν την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου. Ήδη, ανέφερε, έχει μετακινηθεί σε παραπλήσιο χώρο στάθμευσης η λαϊκή αγορά των γεωργών, που γινόταν στην πλατεία Ζουχούρι κάθε Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζει όψη το κέντρο της Λάρνακας

Το οικοδομικό σύμπλεγμα Ζουχούρι, συνέχισε ο δήμαρχος Λάρνακας, στο οποίο θα γίνει ανάπλαση και συντήρηση, αποτελείται από την αυλή, περιμετρικές οικοδομές, το Τέμενος και την πρώην Τ/κ Αγορά.  Το οικοδόμημα βρίσκεται στο αστικό κέντρο της πόλης και είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Λάρνακας.

Τα έργα περιλαμβάνουν την ανάπλαση/πλακόστρωση της αυλής, συμπεριλαμβανομένου του χώρου της πρώην τ/κ Αγοράς, τη συντήρηση και αποκατάσταση του ξενώνα που βρίσκεται στον όροφο των οικοδομών, παρά το Τέμενος, καθώς επίσης και τη συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων όλων των οικοδομών του συμπλέγματος, από την πλευρά της αυλής.

Σκοπός του έργου, σύμφωνα με τον κ. Βύρα, είναι η λειτουργική και η αισθητική βελτίωση του χώρου και των οικοδομών του συμπλέγματος και η λειτουργική σύνδεση της αυλής με τον περιβάλλοντα χώρο και το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Σημαντικό στοιχείο που λήφθηκε υπόψη όσον αφορά στον χαρακτήρα της ανάπλασης είναι η διαμόρφωση της αυλής να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύει τον ιστορικό και παραδοσιακό χαρακτήρα του χώρου του Τεμένους και των οικοδομών. Κατά τρόπο που να προσελκύει τόσο τους κατοίκους της Λάρνακας όσο και τους ξένους επισκέπτες.

Ο κ. Βύρας συμπλήρωσε ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την έναρξή του, δηλαδή τον Μάρτιο του 2022. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ.  Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

«Το έργο αυτό είναι το έκτο και τελευταίο έργο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου αλλά και την έναρξη ενός άλλου, αφού η υλοποίηση και των 6 έργων έθεσε τις βάσεις για την ωρίμανση και υλοποίηση έργων που εμπίπτουν μέσα στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, τα οποία ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δρομολογήσει», ανέφερε ακόμη ο δήμαρχος Λάρνακας.

Υπενθύμισε επίσης ότι το έργο της νέας Δημοτικής Αγοράς ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιανουάριο- Φεβρουάριο, ενώ προχωρά και μια σειρά άλλων μικρότερων έργων στον ιστορικό πυρήνα της Λάρνακας.

Όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση της πλατείας Ζουχούρι, τόνισε ο κ. δήμαρχος, η Λάρνακα θα είναι πλέον μια πανέμορφη, οργανωμένη πόλη, από το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων μέχρι το ιστορικό της κέντρο. Και αυτή η νέα δομή θα ενώνεται αρμονικά με το υπάρχον έργο ανάπλασης της λεωφόρου Πιαλέ Πασά.

Όλα αυτά, συνέχισε, χωρίς να υπολογίζεται το έργο του λιμανιού και της μαρίνας, καθώς και η μετακίνηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, τα οποία θα έρθουν να προσθέσουν σημαντικά στον στόχο της Λάρνακας να καταστεί μια σύγχρονη πόλη, που να ελκύει ντόπιους και ξένους.

Αξιοποίηση του Ξενώνα

Σημειώνεται ότι πέραν της αισθητικής αναβάθμισης που θα προσφέρει η ανάπλαση της πλατείας Ζουχουρί, από πλευράς Δήμου Λάρνακας γίνονται ήδη σκέψεις για αξιοποίηση του Ξενώνα, ενός πολύ όμορφου κτίσματος, αλλά και της εσωτερικής αυλής,  ως ενός μεγάλου χώρου ανοικτών εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης και πολύ πλησίον του πολυώροφου  χώρου στάθμευσης στον Άγιο Λάζαρο.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020 και ώρα 3.30 μ.μ., στα Κεντρικά Γραφεία του Δήμου Λάρνακας, η υπογραφή του Συμβολαίου μεταξύ του Δήμου Λάρνακας και της Εταιρείας C. Roushas Trading and Development Ltd για την εκτέλεση του Έργου «Ανάπλαση της αυλής και αποκατάσταση μέρους του οικοδομικού συμπλέγματος Ζουχούρι».

 

Σχετικά νέα

X
Translate »