Εκπαίδευση

Η 4η Μαθητική Λογοτεχνική Διημερίδα «Λογοτεχνικό ταξίδι στον χρόνο Σταθμός Λεύκαρα» (φώτο)

Το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, συνδιοργάνωσαν την 4η Μαθητική Λογοτεχνική Διημερίδα με τίτλο: «Λογοτεχνικό ταξίδι στον χρόνο. Σταθμός Λεύκαρα».

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Λευκάρων και συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων και από άλλα σχολεία της Κύπρου.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν το Λύκειο Παλαιομετόχου, το Λύκειο Λινόπετρας, το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας, το Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού, το Γυμνάσιο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Πλατύ, Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, το Λύκειο Κύκκου Α΄, η Ιδιωτική Σχολή Φόρουμ, το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας και το Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα Λεμεσού.

Τα παιδιά παρακολούθησαν εργαστήρια δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής, συγγραφής σεναρίου, θεάτρου, μελοποίησης, συμμετείχαν σε κυνήγι λογοτεχνικού θησαυρού και ήρθαν σε επαφή με τη λογοτεχνία και με άλλες μορφές τέχνης.

Πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια, για τα οποία συνεργάστηκαν η Μιράντα Βατικιώτη, η Ελένη Κατσαμά, η Βαγγελιώ Σουμέλη, ο Δημήτρης Σπύρου Acapella Solo Loop κι η Κατερίνα Καρατάσου.

Η Μιράντα Βατικιώτη, συγγραφέας και θεατρολόγος, ενθάρρυνε τα παιδιά να δημιουργήσουν αφηγήσεις μέσα από τον συνδυασμό κίνησης και λόγου, έχοντας ως αφετηρία μοτίβα και θεματικές από τα τέσσερα βιβλία της διημερίδας.

Η ομάδα διένυσε μία διαδρομή δίνοντας προεκτάσεις σε στοιχεία από τα βιβλία, δημιουργώντας νέες ιδέες και εικόνες και αναδεικνύοντας ποιητικά τοπία που δημιούργησαν μία μετα-αφήγηση, όπου σώμα και λόγος αποτέλεσαν ισότιμα εργαλεία σύνθεσης.

Η Ελένη Κατσαμά, συγγραφέας, καθοδήγησε τα παιδιά με σύμμαχο τη γραφή να δημιουργήσουν χαρακτήρες από τη σύγχρονη καθημερινή ζωή και να ταξιδέψουν μαζί τους στον χρόνο.

Η Βαγγελιώ Σουμέλη, σκηνοθέτιδα, βοήθησε τα παιδιά να μετατρέψουν ένα λογοτεχνικό κείμενο σε σενάριο, με σκοπό να γίνει μια ταινία μικρού μήκους. Σε αυτό το εργαστήρι οι νεαροί συγγραφείς λογοτεχνίας μυήθηκαν στα μυστικά της συγγραφής κινηματογραφικού σεναρίου και ολοκλήρωσαν το δικό τους σενάριο.

Ο Δημήτρης Σπύρου Acapella Solo Loop, μουσικός, καθοδήγησε τα παιδιά να εξοικειωθούν με την ατομική έκφραση και την αλληλεπίδραση στην ομάδα έχοντας ως όχημα τη λογοτεχνία και τη μουσική.

Με κύριο εργαλείο τον πειραματισμός και το παιχνίδι, το εργαστήρι ερεύνησε τρόπους και τεχνικές παρουσίασης ενός λογοτεχνικού κειμένου με τη χρήση μουσικής.

Τα παιδιά πειραματίστηκαν με παλιές και σύγχρονες τεχνικές για τη χρήση της φωνής και χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια και λιγότερο γνωστά μουσικά όργανα, όπως είναι τα theremin, samplers, space drum, loop station και άλλα.

Τέλος, η Κατερίνα Καρατάσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Frederick, στο εργαστήριο για τις εκπαιδευτικούς, πειραματίστηκε με ιδέες δημιουργικής ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής, έχοντας ως έναυσμα κείμενα (λογοτεχνικά, αλλά όχι μόνο) που βοήθησαν την ομάδα να ταξιδέψει στον χρόνο (πραγματικό, μυθολογικό και εναλλακτικό).

Δόθηκε βήμα στη νεανική δημιουργικότητα με την ανάγνωση των λογοτεχνικών κειμένων, που έγραψαν τα παιδιά εμπνεόμενα από τα βιβλία της διημερίδας, που κλήθηκαν να μελετήσουν και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των παράλληλων εργαστηρίων.
Οργανωτική Επιτροπή.

Σχεδιασμός και διοργάνωση: Σωτηρία Παπαμαργαρίτη – Φιλόλογος στο Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων, Κατερίνα Καρατάσου – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Συνεργάστηκαν: Δόμνα Μαρία Γεωργίου – Διευθύντρια, Ελευθέριος Αριστείδου – Β.Δ., Μαρίνα Αρμεύτη – Β.Δ., Μαρίνα Ζερβού, Νικόλ Κοραή, Έλενα Ματσάγγου, Παναγιώτα Χριστοδούλου.

Ευχαριστίες προς τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ Κυπριανό Δ. Λούη – Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης και Δρ Λεωνίδα Γαλάζη – Ε.Μ.Ε. Φιλολογικών Μαθημάτων και προς τον Δήμο Λευκάρων, για την παραχώρηση του Συνεδριακού Κέντρου Λευκάρων.

Σχετικά νέα

X
Translate »