Γενική Επικαιρότητα

Φωτοβολταϊκά για όλους: Γιατί αντιδρούν οι εγκαταστάτες

Πηγή: alphanews.live

Εν αναμονή διευκρινίσεων από το Υπουργείο Ενέργειας για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» είναι τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα ο Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνος Καραντώνης εξήγησε τις ανησυχίες τους όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος αλλά και το πλαφόν.

Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, το κάθε νοικοκυριό επιλέγει τον εγκαταστάτη με τον οποίον θα συνεργαστεί, καταβάλλει μια προκαταβολή, ξεκινά μια διαδικασία αδειοδότησης και σύνδεσης του συστήματος με το δίκτυο της ΑΗΚ που μπορεί να διαρκέσει και από 6,7,8 μήνες […] Ο κόσμος αυτός πλήρωνε τον εγκαταστάτη μια προκαταβολή, περίπου της τάξης του 50% και με την εγκατάσταση του συστήματος ένα υπόλοιπο 40% και μετά τη λειτουργία ένα 10%. Μετά την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του συστήματος ο κάθε δικαιούχος αποτεινόταν στο Υπουργείο, στην Υπηρεσία Ενέργειας για να του καταβληθεί η χορηγία των 1.500 ευρώ.

Πρόκειται, συνεπώς, για έναν κύκλο εργασιών διάρκειας περίπου δώδεκα μηνών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά για το Σχέδιο, ο αιτητής των νοικοκυριών θα αρχικά πρέπει να αποταθεί στην Υπηρεσία Ενέργειας για μια προέγκριση. Εν συνεχεία θα έρθει σε επαφή με εγκαταστάτη, να προχωρήσει με την αδειοδότηση, ενώ θα εκχωρηθεί το δικαίωμα συμμετοχής στο σχέδιο στον ίδιο τον εγκαταστάτη. Αφού τεθεί σε λειτουργία το σύστημα, θα αποταθεί στο Υπουργείο για να καταβληθεί η χορηγία στον εγκαταστάτη και ο καταναλωτής θα πληρώνει τη δόση μέσω του προμηθευτή του προς το ειδικό Ταμείο κάθε διμηνία.

Ο εγκαταστάτης συνεπώς θα πληρωθεί 12 μήνες μετά περίπου, εξηγεί ο κ. Καραντώνης. Το θέμα της ρευστότητας είναι σημαντικό «αγκάθι» για τις μικρομεσαίες επιχείρησεις, στις οποίες, μάλιστα, το τελευταίο τρίμηνο καταγράφεται πτώση ενδιαφέροντος για ΑΠΕ λόγω της αναμονής των ανακοινώσεων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εκτίμησε ότι το Σχέδιο δε θα δημιουργήσει νέο όγκο εργασίας, αλλά διαμερισμό των ήδη υπάρχοντων.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »