Γενικά

Φωτιά στις τσέπες μας από ακρίβεια και νέους φόρους (ΒΙΝΤΕΟ)

Ευρωπαϊκοί φόροι και περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των βασικών προϊόντων μας περιμένουν στο άμεσο μέλλον

Οι καθυστερημένες ενέργειες για μετάβαση στην πράσινη οικονομία που θα φορτώσουν με φορολογίες τους πολίτες αλλά και το δυσοίωνο άμεσο μέλλον σε ότι αφορά τις τιμές των καυσίμων και βασικών προϊόντων, καθιστούν σχεδόν βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα “στενάξουν” οι τσέπες των καταναλωτών.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Αυτό ακριβώς σχολίασαν και επεσήμαναν ο Οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι.

“Τέλεια καταιγίδα” στα ενεργειακά

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ή αλλιώς “τέλεια καταιγίδα”, χαρακτήρισε τα τεκταινόμενα που επιδρούν στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης.

Ο κ. Τελώνης, υπογράμμισε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα  της ενεργειακής κρίσης πηγάζουν από ένα σύνολο παραγόντων όπως για παράδειγμα, την αποδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας της ενέργειας, την χαμηλή συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη συνολική προσφορά, προβλήματα στην αποθήκευση ενέργειας και άλλα τεχνικά ζητήματα.

Μάλιστα ο κ. Τελώνης επεσήμανε ότι η ακρίβεια απαντάται σε δεκαπλασιασμό των τιμών συγκριτικά με πέρυσι.

Επιτακτική η κρατική παρέμβαση 

“Είναι καιρός να παρέμβει το κράτος όπως έγινε και σε άλλες χώρες” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Τελώνης.

Στην ίδια γραμμή και ο Μάριος Δρουσιώτης ο οποίος τόνισε πως, θεωρείται δεδομένο ότι για τους επόμενους τουλάχιστον έξι μήνες οι αυξήσεις των τιμών θα συνεχιστούν και το κρίσιμο ερώτημα είναι μέχρι που ακριβώς θα φτάσουν.

«Το κράτος από τη μεριά του δεν μπορεί να κάνει κάτι για να ανακόψει την αυξητική τάση των τιμών. Ωστόσο μπορεί και οφείλει να ενεργήσει προκειμένου να ελαφρύνει τις τσέπες των καταναλωτών» σημείωσε.

Επί παραδείγματι, ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης «για την ακρίβεια του ρεύματος, το κράτος θα εισπράξει για το τρέχον έτος από τον ΦΠΑ μόνο, 20 εκατομμύρια ευρώ, υπολογιζόμενο στην αύξηση των τιμών. Το κράτος με τη μείωση που εξαγγέλθηκε για 10% σε όλους τους λογαριασμούς δεν δαπανά ούτε ένα ευρώ αφού αυτές οι εκπτώσεις θα απορροφηθούν από τα ειδικά αποθεματικά ταμεία της ΑΗΚ. Ενώ τα υπόλοιπα μέτρα για την πράσινη ενέργεια είναι υποχρέωση του κράτους το οποίο δαπανά από το ειδικό ταμείο ΑΠΕ του οποίου ακριβώς τα κονδύλια πρέπει να διατεθούν από το Υπουργείο Ενέργειας που το διαχειρίζεται».

Ως εκ τούτου, κατά τον κ. Δρουσιώτη αυτά που παρουσιάζει η κυβέρνηση ότι λαμβάνει ως μέτρα για τον περιορισμό των αυξήσεων και την ελάφρυνση στις τσέπες των καταναλωτών, «ήταν υποχρέωση» του κράτους να λάβει τα εν λόγω μέτρα. Συνεπώς, όπως είπε, το κράτος καλό είναι να μελετήσει την «επιστροφή των 20 εκατομμυρίων από τα επιπλέον έσοδα που θα βγάλει από τον ΦΠΑ στο ρεύμα, λόγω των αυξήσεων των τιμών» για να υπάρξει όπως είπε ουσιαστική ελάφρυνση για τους καταναλωτές.

Έρχονται επιπλέον φόροι από την ΕΕ

Εντωμεταξύ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα τα οποία επισημαίνουν ότι η ΕΕ θα επιβάλει επιπλέον φόρους για τα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης εντός των επόμενων ετών για περιβαλλοντικούς λόγους, οι κ Δρουσιώτης και Τελώνης, υπογράμμισαν ότι θα επέλθουν αλυσιδωτά περαιτέρω αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο» υπογράμμισε ο κ. Τελώνης συμπληρώνοντας πως «συζητείται εδώ και χρόνια στην Ευρωπαϊκή ένωση. Έχει εξαγγελθεί ολόκληρη πράσινη πολιτική η οποία περιλάμβανε όλα αυτά τα πράγματα. Αν στην Κύπρο τώρα αφυπνιστήκαμε ότι θα γίνουν όλα αυτά, είναι άλλη υπόθεση. Είναι όντως γεγονός ότι έχουμε μείνει σοβαρά πίσω σε ότι αφορά την πράσινη οικονομία. Και ίσως αυτές οι φορολογίες μας να μας ξυπνήσουν ότι κάτι πρέπει επιτέλους να κάνουμε».

Σχετικά νέα

X
Translate »