Δελτία Τύπου

Έργο SoftAware: Δημιουργία ταλέντων στη Μηχανική Λογισμικού

Η τεράστια άνοδος της βιομηχανίας λογισμικού τις τελευταίες δύο δεκαετίες είχε ως αποτέλεσμα μια διαρκώς αναπτυσσόμενη ζήτηση για δεξιότητες πληροφορικής. Παρόλο που υπάρχουν 5,5 εκατομμύρια προγραμματιστές στην Ευρώπη, οι χώρες της ΕΕ-28 εκτιμάται ότι είχαν έλλειψη 500.000 μηχανικών λογισμικού μέχρι το 2020. Την ίδια στιγμή, υπάρχει σχεδόν 20% ανεργία των νέων στην Ε.Ε. Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές οι μαθητές που εισέρχονται στη βιομηχανία αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τις μεθόδους εργασίας που αποκτήθηκαν στην επίσημη εκπαίδευση.

Σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστια ανεργία, οι εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν μεγάλο έλλειμμα ταλαντούχων ICT experts.

Εκπρόσωποι κυπριακών εταιρειών Πληροφορικής και Πανεπιστημίων, που διαθέτουν ήδη προγράμματα Μηχανικών Υπολογιστών και Λογισμικού, είχαν μια διεξοδική συζήτηση για το πώς το έργο SoftAware είναι η απάντηση σε αυτό το κενό και στους εκπροσώπους της βιομηχανίας λογισμικού, παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Σπουδών Bachelor στις Τεχνολογίες Λογισμικού, τα Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα SoftAware και το SoftAware Soft Skills Toolkit για Λέκτορες Πανεπιστημίων στις Επιστήμες Υπολογιστών.

Η συζήτηση έγινε στο National Multiplier Event του SoftAware Project, με τίτλο «Creating Talents in Software Engineering» («Δημιουργία ταλέντων στη Μηχανική Λογισμικού») που διοργανώθηκε από την PCX Computers & Information Systems Ltd (www.pcxmanagement.eu), και πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 στη Λάρνακα της Κύπρου. Αυτή η εκδήλωση ήταν η τελευταία από μια σειρά εθνικών εκδηλώσεων πολλαπλασιασμού που διοργανώθηκαν σε κάθε χώρα εταίρο με κύριο στόχο να μοιραστούν τα αποτελέσματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου και να τα διαδώσουν μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.

Ο κ. Γιώργος Σαρρής, Διευθυντής της HostingB2B (www.hostingb2b.com), ανέλυσε τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της Ανάπτυξης Λογισμικού. Ο κ. Γιώργος Σαρρής καλωσόρισε το SoftAware Project ως μέρος της τόσο αναγκαίας διεθνούς προσπάθειας για την επίτευξη του κύριου στόχου του έργου: να βεβαιωθείτε ότι οι φοιτητές Ανάπτυξης Λογισμικού μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πραγματικές συνθήκες εργασίας μέσα σε μια εταιρεία αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

 

 

Ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Βιομηχανία και την Εκπαίδευση

Η συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας και εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη ταλέντων μηχανικής λογισμικού. Οι ανάγκες της αγοράς θα πρέπει να συμβαδίζουν με την προσφορά εργατικού δυναμικού απευθείας από τα πανεπιστήμια. Τα τελευταία δύο χρόνια οι εταίροι του έργου SoftAware κατόρθωσαν να δημιουργήσουν σταθερά δίκτυα ενδιαφερομένων μερών αναφοράς για την ανάπτυξη ΤΠΕ και λογισμικού σε 4 από τις χώρες εταίρους – Λιθουανία, Βουλγαρία, Πορτογαλία και Κύπρο.

Μέσω των Ηλεκτρονικών Μαθημάτων SoftAware, οι μαθητές θα μάθουν να επιλύουν προβλήματα που απαιτούν τη δημιουργία περίπλοκων αλγορίθμων, να σχεδιάζουν και να δοκιμάζουν ένα προϊόν λογισμικού και να μάθουν για τη διαχείριση έργων λογισμικού και τα soft skills που απαιτούνται σε μια ομάδα.

 

 

Soft Skills για Λέκτορες Πανεπιστημίων

Μια μελέτη της Google έδειξε ότι οι καλύτερες ιδέες μιας εταιρείας προέρχονται από ομάδες που επιδεικνύουν τα καλύτερα soft skills, όπως ισότητα, γενναιοδωρία, περιέργεια για τις ιδέες των άλλων μελών, ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη.

Τα soft skills μπορεί να είναι ανεκτίμητα για την επιτυχία μιας ομάδας λογισμικού και παρόλο που μερικές φορές μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν από τα hard skills, είναι εξίσου σημαντικά για την εκτέλεση ενός επιτυχημένου έργου.

Με το SoftAware Soft Skills Toolkit, οι καθηγητές πανεπιστημίου μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές τους σχετικά με τη σημασία των μη γνωστικών δεξιοτήτων. Η εργαλειοθήκη είναι ένα διαδικτυακό μάθημα, το οποίο δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο EQF και περιλαμβάνει τις δεξιότητες για τη μελλοντική αγορά εργασίας, τρόπους με τους οποίους οι καθηγητές μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές τους και παραδείγματα για τον τρόπο εκκίνησης των soft skills με την υποστήριξη καθηγητών και άλλου προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η πλήρως λειτουργική μας SoftAware πλατφόρμα (www.softawareproject.eu) μπορεί τώρα να υποστηρίξει τους φοιτητές και τους καθηγητές να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων ταλέντων στη Μηχανική Λογισμικού!

 

Σχετικά νέα

X
Translate »