Breaking News

Γενική Επικαιρότητα

Ερευνητής εξηγεί: Γιατί τα κλιματιστικά μπορεί να μην είναι η λύση στα σχολεία;

Πηγή: alphanews.live

Σε μια περίοδο αφόρητων υψηλών θερμοκρασιών και έντονων πιέσεων για εξοπλισμό όλων των σχολικών μονάδων με κλιματιστικά η ομοσπονδία συνδέσμων γονέων δημοτικών Λευκωσίας επέλεξε να πραγματοποιήσει ημερίδα, για να γνωστοποιήσει για άλλη μια φορά έρευνα για τα σχολικά κτίρια της χώρας μας, την αξιολόγηση της θερμικής άνεσης και ενεργειακής συμπεριφοράς, και τα πρότυπα μέτρα ενεργειακής αναβάθμσης που πρέπει να ληφθούν. Δίνεται μάλιστα το παράδειγμα του Γυμνασίου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στο Πλατύ, σχολείο το οποίο από τον περασμένο Νοέμβριο λειτουργεί με νέο πρόσωπο. Είναι συνεπώς πανάκεια τα κλιματιστικά ή θα συμβάλουν στην κακή ποιότητα αέρα που ήδη αναπνέουν οι μαθητές;

Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Λευκωσίας Φρίξος Ζεμπύλας και ο επικεφαλής ερευνητής του Εργαστηρίου «Ενέργεια και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτηρίων», της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Απόστολος Μιχόπουλος.

Όπως αναφέρει ο κ. Ζεμπύλας, κατά την ημερίδα είδαν και άλλες επιλογές εκτός των κλιματιστικών οι οποίες φαίνονται και ασφαλέστερες και πιο αποδοτικές, τις οποίες οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι τα σχολεία φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στις σημερινές πραγματικότητες, στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων ή στην υγιεινή των αιθουσών διδασκαλίας.

Ο κ. Μιχόπουλος εξηγεί ότι τα πλείστα σχολεία στην Κύπρο κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970-1990 και τα τελευταία 25 χρόνια οι συνθήκες της κοινωνίας και του κλίματος έχουν αλλάξει, δεν είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί μια δέσμη παθητικών μέτρων, θερμομόνωση, εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής, συστημάτων εξαερισμού, εξωτερικά σκίαστρα, ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών, όπως επισημαίνει ο κ. Μιχόπουλος, είμαστε υποχρεωμένοι να αναβαθμίζουμε το 3% των δημόσιων κτιρίων κάθε χρόνο και να μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας, καθώς τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να γίνουν μηδενικών εκπομπών, ωστόσο από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα.

«Η έκθεση παραδόθηκε το 2019 στον πρώην Υπουργό Παιδείας και έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα, δεν έχει υλοποιηθεί, παρότι στο πλαίσιο της μελέτης είχε γίνει πρόταση για σύνταξη ενός τριετούς προγράμματος εργασίας, με μια δέσμευση περίπου 20 εκατομμυρίων τον χρόνο, ξεκινώντας από το 2020, προκειμένου να έχουμε αναβαθμίσει ενεργειακά τα σχολεία μας.»

Όπως υποστηρίζει, η εγκατάσταση ενός κλιματιστικού σε μια ζεστή αίθουσα, δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα, ενώ λόγω του ότι δεν έγινε ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση, τα κλιματιστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν και προκαλούν και προβλήματα στο δίκτυο της ευρύτερης περιοχής και θα επιβαρύνει την ποιότητα αέρα. Ο κ. Μιχόπουλος σημειώνει ότι συγκεντρώνονται 2-3 φορείς υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα από τις ενδεικνυόμενες.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Γυμνασίου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ στο Πλατύ Αντρέας Πιερίδης, μίλησε για την πτέρυγα βιοκλιματικής που λειτουργεί πιλοτικά στο σχολείο, αναφέροντας ότι έγιναν έργα προς τη σωστή πορεία αλλά δεν έλυσαν το θέμα, σημειώνοντας επίσης ότι είναι μεγάλο το κόστος των έργων.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »