CoronaVirus

Επιστροφή μαθητών και καθηγητών με τεστ-Παραμένει η μάσκα σε κλειστούς χώρους

Πηγή: reporter.com.cy

Τις γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί ο οδικός χάρτης για τον κορωνοϊό, συμφώνησαν Υπουργείο Υγείας και ειδικοί, μετά την σύσκεψη στην οποία παρακάθισαν το πρωί, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τα σχολεία, τις προστατευτικές μάσκες, αλλά και τον εμβολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι τρεις θάνατοι από κορωνοϊό-Στα 2130 τα νέα κρούσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, κατά τη συζήτηση έγιναν διαβουλεύσεις ως προς τον τρόπο που θα γίνεται ο εμβολιασμός, καθώς και ο τρόπος διαχείρισης των φαρμάκων από τους ιατρούς.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα σχολεία με 48ωρο rapid test, ενώ εκείνο που απομένει να διαφανεί, είναι με ποιο τρόπο θα γίνονται τα τεστ. Υπάρχουν ουσιαστικά δύο σχολές σκέψεις. Η μια θεωρεί ότι πρέπει να γίνονται στοχευμένα εκεί και όπου παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα, ενώ η άλλη με τυχαία δειγματοληψία.

Την ίδια ώρα, η απόφαση των ειδικών, είναι να παραμείνει σε ισχύ το μέτρο για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Σημειώνεται ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, θα πρέπει οι ειδικοί να καταθέσουν τις τελικές τους εισηγήσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στις 30 Αυγούστου και την επόμενη μέρα θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επί τάπητος ο οδικός χάρτης για τον κορωνοϊό-Αξιολογούν και αποφασίζουν για Φθινόπωρο

Φόβοι για νέο κύμα το χειμώνα

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, αφού ευχαρίστησε τους επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής που παραβρέθηκαν στην συνεδρία, όσο και αυτούς που συμμετείχαν διαδικτυακά, ανέφερε ότι «έδειξαν για ακόμη μια φορά τον Αύγουστο πόσο νοιάζονται για αυτό τον τόπο. Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση σήμερα όπου παρουσιάστηκε από τις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ο οδικός χάρτης για την διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες. Αυτός ο οδικός χάρτης που παρουσιάστηκε σήμερα δεν είναι ο τελικός, είναι ένα προσχέδιο Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να τοποθετηθούν. Τις επόμενες επτά μέρες όλοι θα δώσουν κάποιες εισηγήσεις στο Υπουργείο Υγείας ώστε να παρουσιαστεί ο τελικός οδικός χάρτης στις 30 Αυγούστου πριν την μεθεπόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου».

Σημείωσε επίσης ότι «ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει το πιο σημαντικό που αφορά στον κόσμο τώρα που είναι το άνοιγμα των σχολείων. Είναι ένα θέμα που το είδαμε πολύ προσεκτικά, το συζητήσαμε αρκετά σχετικά μe τα σχολεία. Ένα θέμα που είδαμε σήμερα είναι το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης γιατί όπως γνωρίζετε τους τελευταίους μήνες οι έλεγχοι που έχουμε είναι πολύ χαμηλοί».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημείωσε «μπορεί να έχουμε νέο κύμα τον χειμώνα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που είδαμε σήμερα είναι όσον αφορά στους ασθενείς με Long COVID. Συζητήθηκε εκτενώς αυτό το θέμα, που μας προβληματίζει όλους, και θα το δούμε ξανά την ερχόμενη εβδομάδα. Τέλος, το τελευταίο θέμα που έχει βγει είναι πως θα γίνει μια ανάλυση από τις Ιατρικές Υπηρεσίες για τους λόγους που κάποιοι ασθενείς νοσηλεύονται, ώστε να δούμε τους λόγους που έχουμε αυτές τις νοσηλείες, και αν οι λόγοι είναι για παράδειγμα πως κάποιος δεν παίρνει έγκαιρα τα αντιιικά φάρμακα που έχουμε, να γίνει περισσότερη ενημέρωση στους Προσωπικούς Ιατρούς ώστε να προλάβουμε κάποιες νοσηλείες».

Όπως είπε, «υπάρχει ένα κεφάλαιο που αφορά στον εμβολιασμό και θέλω να σας ενημερώσω ότι σε ενημέρωση που είχα από την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Στέλλα Κυριακίδου, μου είχε αναφέρει πως τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε νεότερα σχετικά με τα νέα εμβόλια που θα προστατεύουν τον κόσμο από τις νέες μεταλλάξεις και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το πως θα τα διαχειριστούμε».

Σχετικά με τη διενέργεια Rapid test, συνέχισε, «η εισήγηση που θα μελετήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα – γιατί όπως γνωρίζετε κι εσείς οι αριθμοί αλλάζουν συνεχώς, ευτυχώς τις τελευταίες 15 μέρες οι αριθμοί είναι πτωτικοί και ελπίζουμε να είναι πτωτικοί και τις επόμενες 15 μέρες – η εισήγηση είναι να διεξαχθεί Rapid test 48 ωρών σε όλους τους μαθητές πριν πάνε πίσω στα σχολεία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτού του Rapid test θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και στο μέλλον. Η εισήγηση είναι και εκπαιδευτικοί αλλά προσπαθούμε πριν πάρουμε αυτή την εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο να βρούμε τους τρόπους ώστε να υλοποιήσουμε αυτή την απόφαση».

Σε ότι αφορά την μάσκα, υπέδειξε ότι «οι επιστήμονες είναι έντονοι ότι προστατεύει και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να την αφαιρέσουμε, ό,τι ισχύει στην κοινότητα τη συγκεκριμένη στιγμή, δηλαδή για παιδιά άνω των 12 ετών. Όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα, είναι ένας ιός που είναι απρόβλεπτος αλλά θέλω να ξέρει ο κόσμος ότι είμαστε εδώ, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε πλάνο για να τον διαχειριστούμε, όπως τον διαχειριστήκαμε εξαιρετικά τον τελευταίο καιρό, έτσι να κάνουμε και τους επόμενους μήνες. Είμαστε ικανοποιημένοι, και οι αριθμοί της θετικότητας είναι πτωτικοί τις τελευταίες 15 ημέρες».

Η τοποθέτηση της δρ. Πανά

Από την πλευρά της εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, η Ζωή Δωροθέα Πανά, ανέφερε ευχαρίστησε εκ μέρους των ειδικών τον Υπουργό, και την ομάδα του, και την Μονάδα.

«Πάντοτε πραγματικά μας αφουγκράζεται, και τους προβληματισμούς μας αλλά και τις συστάσεις και τις απόψεις μας. Δεύτερο, οφείλουμε να πούμε θερμά συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχει γίνει από το Υπουργείο και για τον οδικό χάρτη, που βασικά για να αποφύγουμε και κάποιες παρερμηνείες, είναι ένα πλαίσιο, οι πυλώνες, τα εργαλεία που θα αναδείξουν το υπάρχον έργο και θα ενισχύσουν το μελλοντικό έργο, αξιοποιώντας ό,τι έχουμε στο χέρι μας στην κάθε φάση της πανδημίας. Άρα λοιπόν και σήμερα νομίζω ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική ζύμωση και ο Υπουργός όπως αναφέρθηκε θα μας δώσει την δυνατότητα στο να παρέχουμε και να δώσουμε και περαιτέρω συστάσεις σε σχέση με τη τελική δομή του σχεδιασμού. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο και νομίζω ότι εναρμονίζεται πλήρως με τις συστάσεις που έχουν δοθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τους πυλώνες που πρέπει να εστιάσουν στο μέλλον», είπε η κ. Πανά.

Σχετικά με τις νοσηλείες, υπογράμμισε πως «το μεγαλύτερο μάθημα μετά από δύο και χρόνια στην πανδημία είναι στο να είμαστε προσεκτικοί και να μην έχουμε γνώμονα ούτε τον πανικό, ούτε τον εφησυχασμό. Αυτό αφορά και στους δείκτες μας στα νοσοκομεία. Άρα λοιπόν η καλή εικόνα μας δίνει μια αισιοδοξία και για το φθινόπωρο, όμως από την άλλη όπως τόνισε και ο Υπουργός, θα πρέπει να εστιάσουμε την ετοιμότητα, στην ατομική ευθύνη, και στην γνώση και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει ώστε να πετύχουμε την ισορροπία του φθινόπωρου και του χειμώνα. Το ίδιο ισχύει και για τα νοσοκομεία».

Καταλήγοντας είπε ότι «έχουμε πλέον την εμπειρία, τα πρωτόκολλα, τα φάρμακα, επιπρόσθετα εργαλεία στο να διαχειριστούμε ισορροπημένα τους ασθενείς που έχουν πιο βαριά νόσο, όπως επίσης πρέπει να τονίσουμε την πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργού στο να αυξήσει και τις κλίνες το τελευταίο διάστημα, που είναι πολύ σημαντικό – να έχουμε διαθεσιμότητα κλινών».

Σχετικά νέα

X
Translate »