Εκπαίδευση

Ενώπιον του ΠτΔ η δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών στη Λάρνακα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 2 Μάιου 2023 συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Andreas Vyras και Κλιμακίου Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η δημιουργία Σχολής Θαλασσιών Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμής Ανάπτυξης σε συνεργία με δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Κατά την συνάντηση ο Δήμαρχος Λάρνακας ανάλυσε την αναγκαιότητα της δημιουργίας της Σχολής αυτής, κάτι που αποτελεί και μακρόχρονη επιθυμία του Δήμου αλλά και των δημοτών της πόλης. Ο Δήμος, πέτυχε στο πρόσφατο παρελθόν τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημιουργία Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στην πόλη, που δυστυχώς όμως δεν υλοποιήθηκε όχι εξ υπαιτιότητας του Δήμου.

Η ραγδαία ανάπτυξη που παρουσιάζει η πόλη τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με το δυναμικό που δημιουργεί η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου αλλά και η ανάπτυξη του Λιμανιού και Μαρίνας καθιστούν επιτακτική τη δημιουργία κρατικής Πανεπιστημιακής Σχολής στα δημοτικά όρια.

Η προτεινόμενη κρατική σχολή θα καλύψει το κενό αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θαλάσσιο περιβάλλον και τις συναφείς Επιστήμες και Τεχνολογίες, καθώς και στη Βιώσιμη Ανάπτυξη που αποτελούν μείζονες αξίες και προτεραιότητες σε εθνικό, περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Με βάση τα πιο πάνω, ο Δήμαρχος Λάρνακας πρότεινε τη δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η Σχολή αυτή θα αποτελείται από δύο Τμήματα, το Τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας και το Τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης με σκοπό να προσφέρει στην αρχή 1 προπτυχιακό και 2 μεταπτυχιακά προγράμματα στο πρώτο Τμήμα και 1 προπτυχιακό και 1 μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο δεύτερο Τμήμα.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και το Κλιμάκιο της Επιτροπής Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας εκφράζουν την ικανοποίηση τους αφού το αίτημα της Λάρνακας βρήκε ανταπόκριση από Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθότι ο ίδιος ρητά ανάφερε ότι, η Σχολή θα δημιουργηθεί και σύντομα, μετά και από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα οριστεί νέα συνάντηση κατά την οποία θα καθοριστούν όλα τα δεδομένα και θα οριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση.

Σημειώνεται ότι ακόμα ένας σημαντικός λόγος που η Λάρνακα είναι η καταλληλότερη πόλη για φιλοξενία κρατικής Πανεπιστημιακής Σχολής που αφορά τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία είναι το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί στη πόλη τα τελευταία χρόνια με την ίδρυση στη Λάρνακα του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (Cyprus Marine and Maritime Institute CMMI).

 

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »