CoronaVirus

Εμβολιασμό παιδιών εξετάζει το Υπουργείο – Τι λένε ειδικοί

Ο εμβολιασμός των παιδιών κατά του κορωνοϊού δεν επείγει, ανέφερε στην τελευταία του αναφορά, τη Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ηλικιακές ομάδες που ανήκουν στην κατηγορία των υψηλού κινδύνου πολιτών αλλά και ίση κατανομή των εμβολίων σε όλα τα κράτη ανεξαιρέτως. Η σύσταση του ΠΟΥ ακολουθεί σειρά παρόμοιων συστάσεων από άλλους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, τη στιγμή που ο διάλογος μεταξύ των επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην Κύπρο, το  υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει σχετικό ερώτημα στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, ζητώντας από τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας να καταθέσουν την εισήγησή τους για το κατά πόσον παιδιά και έφηβοι πρέπει να ενταχθούν αυτή τη στιγμή ή σε κάποια στιγμή σύντομα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το συγκεκριμένο θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη τηλεσυνάντηση των μελών της ΣΕΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως εντός της εβδομάδας, χωρίς όμως να έχει μέχρι χθες βράδυ τουλάχιστον οριστεί η ημέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανησυχία Υπ. Υγείας για διπλασιασμό ποσοστού θετικότητας

Πάντως από πλευράς τους αρκετοί Κύπριοι επιστήμονες άρχισαν να εκφράζουν δημόσια τις προσωπικές τους απόψεις επί του θέματος με τον επιστημονικό σύμβουλο του υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακευτικής Χρίστο Πέτρου να τοποθετείται ξεκάθαρα λέγοντας ότι «ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ένα θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν θα έπρεπε να βρισκόταν καν προς συζήτηση».

«Είναι λάθος να συζητάμε και να έχει επικεντρωθεί η συζήτηση στον εμβολιασμό των παιδιών», είπε μιλώντας στον ‘Φ’ ο κ. Πέτρου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ασχολούμαστε με το δέντρο και χάνουμε το δάσος, που είναι ο εμβολιασμός των ομάδων του πληθυσμού που επείγει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός των παιδιών αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να είναι στο πλάνο μας αλλά το «δάσος», ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ‘παραγωγικές’ ομάδες, που έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό και να τον μεταφέρουν σίγουρα και στα παιδιά».

Με τον εμβολιασμό του συνόλου των εφήβων της Κύπρου φαίνεται να διαφωνεί και ο επικεφαλής της ΣΕΕ, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Κωνσταντίνος Τσιούτης.

«Με τα έως τώρα δεδομένα, ο καθολικός εμβολιασμός των παιδιών αποσκοπεί πρώτα στην πρόληψη της μετάδοσης και δευτερευόντως στην προστασία της υγείας τους», ανέφερε στον ‘Φ’ ο κ. Τσιούτης προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό ομάδων ενηλίκων, με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, που δεν έχει ακόμα εμβολιασθεί και άρα, όπως αρκετοί από εμάς έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, πρέπει να ζυγίσουμε όλα τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας». «Να μην ξεχνάμε», είπε, «ότι υπάρχουν χώρες με πολύ χαμηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και αν δεν καλυφθούν και οι χώρες αυτές, σε ικανοποιητικό βαθμό, ούτε η πανδημία θα τελειώσει ούτε θα είμαστε ασφαλείς από συνεχείς μεταδόσεις και την εμφάνιση νέων μεταλλαγμένων στελεχών».

Παραπέμποντας στην αναφορά του ΠΟΥ, ο κ. Τσιούτης ανέφερε ότι «πρέπει, στην όποια συζήτηση ακολουθήσει, να ληφθεί υπόψη η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας, ο πραγματικός κίνδυνος σοβαρής νόσου ανά ηλικία και αντίστοιχα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άλλων ομάδων του πληθυσμού όπως οι μεγαλύτεροι ενήλικες και οι ενήλικες με χρόνια νοσήματα». Αφού ληφθούν αυτά υπόψη, «να βάλουμε στην εξίσωση ζητήματα τα οποία δεν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε έως τώρα. Ναι μεν, όσο περισσότερα παιδιά προσβληθούν, αντίστοιχα, τόσο περισσότερα παιδιά θα δούμε να κάνουν σοβαρά συμπτώματα ή/και να καταλήγουν στο νοσοκομείο, ναι μεν τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη είναι εξίσου μεταδοτικά σε όλες τις ηλικίες, όμως, από την άλλη, αυτά θα πρέπει να ζυγιστούν προσεκτικά με κάποιες άλλες παραμέτρους», συνέχισε και καταλήγοντας είπε «αναμφίβολα θα πρέπει να δούμε ξεχωριστά κάποιες ειδικές ομάδες, είτε άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως παιδιά με χρόνια νοσήματα, είτε ομάδες που μπορεί να χρειαστεί να εμβολιαστούν για να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού κ.λπ.».

Ανησυχεί τους επιστήμονες η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης στον πληθυσμό 

Η παρουσία του στελέχους «Δ» ή της ινδικής μετάλλαξης στην Κύπρο ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, με τον αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακευτικής Χρίστο Πέτρου να τονίζει ότι «ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν έχει εμβολιαστεί και, όπως βλέπουμε και από άλλες χώρες, το στέλεχος αυτό απειλεί τα ανεμβολίαστα άτομα». «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Κρέμονται όλα από μια κλωστή. Ήδη στη Βρετανία παρατείνουν τους περιορισμούς, εμείς δεν είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως και δεν μπορούμε να μη δίνουμε σημασία στο τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο».

Δυστυχώς, είπε, «δεν έχουμε στοιχεία ενώπιόν μας σε ό,τι αφορά τη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης στην Κύπρο. Λέμε ότι έχουμε περιορισμούς στα αεροδρόμια, κάνουμε το ένα, κάνουμε το άλλο, πολύ ωραία αυτά τα μέτρα, αλλά εμένα δεν με πείθουν σε σχέση με την ινδική μετάλλαξη. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με αυτά που κάνουμε».

Σε ό,τι αφορά τη σημαντική μείωση των εμβολιασμών που γίνονται καθημερινά, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι «αυτό ήταν αναμενόμενο. Δεν είμαστε σε άσχημη κατάσταση σε ό,τι αφορά το επίπεδο εμβολιασμού αλλά για να είμαστε καλύτερα, και να είμαστε έτοιμοι το Φθινόπωρο, πρέπει να μεριμνήσουμε για τον εμβολιασμό περισσότερων ανθρώπων». Συγκεκριμένα, ανέφερε, «πρέπει να ενισχυθούν οι ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν στις παραγωγικές ηλικίες. Η δική μου εισήγηση από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο ήταν ότι έπρεπε να γίνουν στοχευμένοι εμβολιασμοί σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού και μέσα σε αυτές ήταν και η τουριστική βιομηχανία. Αυτό δεν έγινε όμως».

Σχετικά νέα

X
Translate »