Αθλητικά Νέα

Εμπόδια για το Αθλητικό Κέντρο της ΚΟΠ στον Κόρνο

Πηγή: philenews.com

 

Περιβαλλοντικά εμπόδια προκύπτουν στο θέμα της ανέγερσης και λειτουργίας υπερσύγχρονου Αθλητικού Κέντρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στον Κόρνο.

Συγκεκριμένα, σε γνωμάτευσή της η Περιβαλλοντική Αρχή σημειώνει ότι αφού έλαβε υπόψη τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν με βάση το άρθρο 23 του νόμου, τις θέσεις των εμπλεκόμενων τμημάτων και της επιτόπιας εξέτασης του χώρου, απαιτεί την υποβολή Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για τους πιο κάτω λόγους:

Χαρακτηριστικά του έργου:

– Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), που θα περιλαμβάνει και Βιολογική Μονάδα Επεξεργασίας των Λυμάτων για τις ανάγκες του ΠΕ και θα χωροθετηθεί σε περιοχή σε φυσική δασική περιοχή με ημιλοφώδες ανάγλυφο που εφάπτεται Κρατικού Δάσους όπου δεν επιτρέπεται η εν λόγω χρήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι θα είναι το Αθλητικό Κέντρο της ΚΟΠ (εικόνες)

– Το έργο, που θα αποτελείται από δύο υπόγεια επίπεδα, ισόγειο χώρο και ένα όροφο, θα επιφέρει μόνιμη κάλυψη εδάφους συνολικής έκτασης περίπου 24.450,59τ.μ. και ουσιαστική αλλαγή χρήσης της γης, μόνιμη σφράγιση και ολοκληρωτική γεωμορφολογική αλλαγή του φυσικού τοπίου.

– Επιπρόσθετα, αναμένεται αύξηση της επισκεψιμότητας από την υλοποίηση του έργου, αύξηση του θορύβου και του φωτισμού καθώς και οχληρίας γενικότερα.

Τοποθεσία του έργου:

– Το έργο χωροθετείται σε τεμάχιο το οποίο τόσο πολεοδομικά όσο και χωροταξικά δεν έχει καθοριστεί για τέτοιου είδους ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, το υπό ανάπτυξη τεμάχιο εμπίπτει σε πολεοδομική ζώνη προστασίας Ζ1 (63%) και Ζ3 (20%) και σε ζώνη κατοικίας Η3 (16%), και Η6 (1%) και λειτουργεί ως buffer zone μεταξύ του αυτοκινητόδρομου, του κρατικού δάσους και των οικιστικών ζωνών προσφέροντας μια απόσταση μεταξύ μη συμβατών χρήσεων.

– Η περιοχή του τεμαχίου ανάπτυξης αποτελεί αραιό πευκόδασος, με χαμηλούς θάμνους (φρύγανα) και φυσική βλάστηση, δενδρώδεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης κυρίως σκληρόφυλλης και δασικής βλάστησης.

Τύπος και χαρακτηριστικά των ενδεχόμενων επιπτώσεων:

– Παραγωγή αυξημένων χωματουργικών αποβλήτων, θορύβου και σκόνης κατά τις χωματουργικές και κατασκευαστικές εργασίες και καυσαερίων από τη λειτουργία των μηχανημάτων και οχημάτων του εργοταξίου.

– Οι κύριες επιπτώσεις εστιάζονται στη σημαντική και μόνιμη αλλοίωση και διαταραχή του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου που αναμένεται να προκληθεί από το έργο καθότι αναμένονται μεγάλης κλίμακας εκσκαφές και χωματουργικές εργασίες, εκχέρσωση / κοπή αριθμού δέντρων και αφαίρεση τμήματος της υφιστάμενης βλάστησης.

– Προτείνεται επίσης μόνιμη κάλυψη του εδάφους συνολικής έκτασης περίπου 24.450,59 τ.μ. και απομάκρυνση μεγάλου όγκου φυσικού εδάφους συνολικού όγκου 123.137,09 κ.μ., με αποτέλεσμα τη σημαντική αλλοίωση του υδρολογικού χαρακτήρα της περιοχής που αναμένεται να προκληθεί από το έργο, καθώς επίσης και τη σωρεία των υπόλοιπων θεμάτων, τα οποία απαιτούν ολική αλλαγή στη χρήση γης η οποία εφάπτεται Κρατικού Δάσους χωρίς να διαφαίνονται ολοκληρωμένα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο από τη κατασκευή και λειτουργία του.

Το έργο, σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό, θα στοίχιζε €16 εκατ. και θα αποτελείτο από δύο υπόγεια επίπεδα ισόγειο χώρο και έναν όροφο και θα κατασκευαζόταν σε δύο φάσεις. Θα περιελάμβανε μεταξύ άλλων:

– Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, συνολικών διαστάσεων 80x120m, το οποίο θα τοπιοτεχνηθεί με γρασίδι που πληροί τις προδιαγραφές και οδηγίες της UEFA για διεθνείς αγώνες της Εθνικής Ελπίδων (γρασίδι τύπου “TIFWAY419 Bermuda grass”) και θα περιλαμβάνει 1.500 θέσεις θεατών για την παρακολούθηση επίσημων αγώνων.

– Δύο βοηθητικά γήπεδα προπονήσεων διαστάσεων 80x120m έκαστo, τα οποία θα τοπιοτεχνηθούν με γρασίδι που πληροί τις προδιαγραφές και οδηγίες της UEFA για διεξαγωγή τουρνουά μικρών Εθνικών Ομάδων (γρασίδι τύπου “TIFWAY419 Bermuda grass”) και θα περιλαμβάνουν μια μικρή κερκίδα 50 ατόμων, έκαστo.

– Τέσσερα γήπεδα που θα ενώνονται σε ένα, συνολικών διαστάσεων 40x60m και θα τοπιοτεχνηθούν με συνθετικό χλοοτάπητα, ο οποίος, σύμφωνα με τον σχετικό κατευθυντήριο οδηγό της UEFA “UEFA Stadium Infrastructure Regulations, Edition 2018″θα πρέπει να πληροί τα πιο πρόσφατα κριτήρια καταλληλόλητας της FIFA

– Τα Κεντρικά Γραφεία της ΚΟΠ

– Αίθουσες Σεμιναρίων και Εκδηλώσεων

– Καφεστιατόριο

– Ξενώνες που θα μπορούν να φιλοξενούν 26 Αθλητές

Πηγές της ΚΟΠ δήλωσαν πάντως στο INSIDER πως θα μελετήσουν και θα συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της περιβαλλοντικής αρχής, τονίζοντας πως για την ώρα δεν υπάρχει άλλος σχεδιασμός και σκέψη για ανέγερση του αθλητικού κέντρου σε άλλη περιοχή. Να υπενθυμίσουμε πως παλαιότερα η ΚΟΠ είχε βολιδοσκοπήσει και τον Δήμο Λακατάμιας, με στόχο να χρησιμοποιήσει το Δημοτικό Στάδιο της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών της.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »