Γενική Επικαιρότητα

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για αστικό αναδασμό

Την έγκριση του νομοσχεδίου που αφορά τον αστικό αναδασμό αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην εγκαθίδρυση και τη λειτουργία μηχανισμού και διαδικασίας για την ενοποίηση, τη διαχείριση και την αναδιανομή ακίνητης ιδιοκτησίας εντός περιοχής ανάπτυξης, με στόχο την πολεοδομική ενεργοποίησή της. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για ορθολογιστικό και οικονομικό πολεοδομικό σχεδιασμό περιοχών εντός ζωνών ανάπτυξης.

Στόχοι του νομοσχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι:

  1. δημιουργία και προσφορά γης έτοιμης για ανάπτυξη,
  2. αναδιοργάνωση των ιδιοκτησιών εντός περιοχών ανάπτυξης,
  3. ορθολογική χωροθέτηση χρήσεων μεγάλης κλίμακας στην περιοχή του Σχεδίου Αστικού Αναδασμού, και
  4. αποκατάσταση και δραστηριοποίηση περιοχών μετά από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές.

Με τον αστικό αναδασμό επιτυγχάνεται η μείωση της διάσπαρτης ανάπτυξης και της ανάγκης για μεμονωμένη κατοικία εκτός ορίων ανάπτυξης, την ίδια ώρα που αναμένεται να επιλύσει μια σειρά προβλημάτων για περιπτώσεις ιδιοκτητών γης, οι οποίοι δεν μπορούν να αναπτύξουν τα τεμάχιά τους, είτε επειδή είναι περίκλειστα είτε επειδή αφορούν πολλές ιδιοκτησίες στο ίδιο τεμάχιο ή επειδή υπάρχουν οικονομικά βάρη στο τεμάχιο.

Επιπρόσθετα, ο αστικός αναδασμός συντείνει στην επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τον περιορισμό της αστικής εξάπλωσης, την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών και την αύξηση της προσφοράς οικοπέδων σε διαστάσεις, σχήμα και μέγεθος ανάλογα με την επιδιωκόμενη χρήση.

Σχετικά νέα

X
Translate »