Πολιτιστικά

Eγκαινιάζεται στον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού στη Λάρνακα η έκθεση «Στο Νήμα της Αριάδνης – In Ictum Arianna»

To BPRarts Cultural Management, στα πλαίσια της προβολή των τεχνών σε όλο τους το θεματικό και τεχνικό εύρος, διοργανώνει την έκθεση «Στο Νήμα της Αριάδνης – In Ictum Arianna».

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό δρώμενο  που αφορά το ύφασμα και την τέχνη της υφαντικής ως μέσο εικαστικής έκφρασης.

Αφορμή για την θεματική της έκθεσης είναι η δημιουργική πορεία της Γερμανό-ιταλίδας εικαστικού Herta Ottolenghi (1885-1953) που κατασκεύαζε υφαντά-έργα τέχνης στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Herta υπήρξε μια από τους πρώτους εικαστικούς που αντιμετώπισε την τέχνη της υφαντικής ως μέσο δημιουργίας έργων τέχνης, υφασμάτων δηλαδή που δεν θα έχουν καμιά χρηστική λειτουργία αλλά θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τις εικαστικές ανάγκες του δημιουργού τους.

Αφορμή το έργο της, που  θα έρθει από την Ιταλία ειδικά  για την έκθεση αυτή, μαζεύτηκαν έργα Κύπριων καλλιτεχνών που, όπως η Herta, εκφράζονται δημιουργικά μέσα από το ύφασμα.

Ο διάλογος που γεννιέται από την συνύπαρξη των έργων, εκφράζει ερωτήματα που αφορούν τη σχέση της Τέχνης με τη χειροτεχνία, του εικαστικού με τον αριστοτέχνη και τη σημασία της πρόθεσης που καθορίζει τι είναι το ένα και τι το άλλο.

Σκοπός της εικαστικής πρότασης – έκθεσης Στο Νήμα της Αριάδνης δεν είναι να δώσει απαντήσεις στα πιο πάνω, ή και σε άλλα, ερωτήματα που προκύπτουν, αλλά να τα θέσει στο κοινό και διαλογιστεί μαζί του για την σημασία, αν υπάρχει, μιας απάντησης.

Ως καταλληλότερος χώρος για το διάλογο αυτό θεωρήθηκε ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολυτισμού – Οικία Ματέι, στη Λάρνακα, ένα σπίτι του 18ου αιώνα που έζησε μια πλούσια οικογένεια Ιταλών εμπόρων και σήμερα αποτελεί κέντρο πολιτιστικό δραστηριοτήτων.

Η αίσθηση οικειότητας που προφέρει ο χώρος βοηθά καλύτερα την αναγνωσιμότητα των υφαντών που αποτελούν μια από τις πιο ευαίσθητες μορφές δημιουργίας.

Την έκθεση επιμελείται ο Δρ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκος και σε αυτή λαμβάνουν μέρος οι εικαστικοί Παναγιώτης Δουκανάρης, Θεόδουλος, Ιωάννα Λουκά PASHIAS και Herta Ottolenghi καθώς και ο μουσικός συνθέτης Κυριάκος Κώστα.

Η έκθεση χορηγείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και στηρίζεται από το Δήμο Λάρνακας και την Ιταλική Πρεσβεία στην Κύπρο.

Ο χωρικός επικοινωνίας είναι το RIK.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 4 Νοεμβρίου 2022, 19:00.

Διάρκεια έκθεσης 4.11- 4.12. 2022

Ωράρια λειτουργίας: 9:00-15:00 καθημερινά

Κυριακές κλειστό 

Σχετικά νέα

X
Translate »