Γενικά

Εγκαινιάστηκε το οδικό δίκτυο της ενεργειακής περιοχής Βασιλικού (φώτο)

Οι Υπουργοί Μεταφορών και Ενέργειας εγκαινίασαν την Παρασκευή το οδικό δίκτυο της Ενεργειακής και Βιομηχανικής Περιοχής Βασιλικού που δημιουργήθηκε με δαπάνη 16,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Αλέξης  Βαφεάδης χαρακτήρισε το αναπτυξιακό έργο «πολύ σημαντικό, τόσο για τον τομέα των μεταφορών, όσο και για την ενεργειακή και εμπορική ανάπτυξη της χώρας μας».

Όπως είπε, οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2020 και ολοκληρώθηκαν φέτος τον Οκτώβριο, από την εταιρεία Iacovou Construction Ltd, υπό την επίβλεψη του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ενώ οι πιστώσεις παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Πρόσθεσε ότι το έργο διαλαμβάνει την αναβάθμιση σε υφιστάμενους άξονες και ανάπτυξη νέων, συνολικού μήκους 9,3 χιλιομέτρων, την κατασκευή έξι κυκλικών κόμβων και γέφυρας, την κατασκευή πεζοδρομίων με σύγχρονες υποδομές υπηρεσιών και την τοποθέτηση οδικού φωτισμού σε όλο το μήκος του δρόμου, αναβαθμίζοντας την οδική ασφάλεια. «Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου εξυπηρετεί μια από τις πλέον σημαντικές βιομηχανικές περιοχές με καθημερινή διακίνηση χιλιάδων βαρέων οχημάτων από και προς τα τερματικά αποθήκευσης πετρελαίου και υγραερίου, το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού και το λιμάνι Βασιλικού» ανέφερε.

Όπως είπε ο Υπουργός «η μεταφορά όλων των εγκαταστάσεων των τερματικών αποθήκευσης πετρελαίου και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο Λάρνακας στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού αποτελούσε αίτημα των δημοτών των επηρεαζόμενων Δήμων για δεκαετίες και σήμερα επιτέλους πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι εντός του Ενεργειακού Κέντρου ιδρύθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού, για την οποία απαλλοτριώθηκε έκταση γης περίπου 1228 δεκαρίων με πρωταρχικό στόχο να φιλοξενηθούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου που έπρεπε να μετακινηθούν από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

 

 

Πρόσθεσε ότι το «γενικό ρυθμιστικό σχέδιο της περιοχής ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, βάσει του χωροταξικού σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής Βασιλικού. Σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο έχουν δημιουργηθεί 22 βιομηχανικά οικόπεδα και το οδικό δίκτυο που εγκαινιάζεται σήμερα».

Το οδικό δίκτυο, συνέχισε ο Υπουργός «έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς από το Τμήμα Δημοσίων Εργων και το συνολικό κόστος του έργου καλύφθηκε από τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου για τα έτη 2020 μέχρι 2023».

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε επίσης ότι στην «Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού έχουν ήδη εγκατασταθεί η εταιρεία ΕΚΟ Logistics Ltd με το τερματικό αποθήκευσης υγρών καυσίμων και η κοινοπραξία VLPG Plant Ltd με το τερματικό αποθήκευσης υγραερίου. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η ανέγερση του τερματικού της ΚΟΔΑΠ, ενώ το οδικό δίκτυο εξυπηρετεί ήδη τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη περιοχή αλλά και τις μελλοντικές εταιρείες που θα εγκατασταθούν».

Όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας «αρχές του 2024 θα ξεκινήσει και το έργο της περιμετρικής περίφραξης του Ενεργειακού Κέντρου, ενώ εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους θα αρχίσει και η κατασκευή του ανεξάρτητου συστήματος πυρόσβεσης. Επιπρόσθετα θα ανεγερθεί εντός της περιφραγμένης περιοχής το Ειδικό Κέντρο Ασφάλειας της Αστυνομίας ενώ η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, αποφασίζει και προωθεί μέτρα για το μεταβατικό στάδιο μέχρι την υλοποίηση των μέτρων φυσικής ασφάλειας».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, Κοινοτάρχες της περιοχής.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »