Όμορφα της Πόλης

Εγκαινιάστηκε ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού Λάρνακας από τον Υπουργό Οικονομικών (φώτο)

Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021, στις 6.30 μ.μ., τα εγκαίνια του Έργου του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, ο όποιος συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσα στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης  στην παρουσία των Αρχών της πόλης.

Κατά τα εγκαίνια τελέστηκε Αγιασμός από τον Πρωτοσύγκελο Πάτερ Στυλιανό και πλαισίωσε καλλιτεχνικά το Φωνητικό Σύνολο του Δήμου Λάρνακας υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου κ. Ανδρέα Γερολέμου.

Ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού πρώην Λέσχη Λάρνακας βρίσκεται στην οδό Ζήνωνος Κιτέως, έναντι του Μουσείου Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, είναι πλέον ένας νέος πυρήνας πολιτισμού ο οποίος ταυτόχρονα αποτελεί ένα ποιοτικό σημείο τουριστικής αναφοράς. Το κτίριο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της Λάρνακας και είναι συνυφασμένο με την πορεία της πόλης.

May be an image of 1 person and standing

Το έργο αυτό εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό το πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης και ειδικά της διατήρησης της λαϊκής μας τέχνης, αφού σε αυτό λειτούργει το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από έμπειρους τεχνίτες τη διαδικασία κατασκευής παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπως την κατασκευή παραδοσιακών έργων λαϊκής τέχνης όπως είναι τα λευκαρίτικα κεντήματα, τις αθηενίτικες δαντέλες, την καλαθοπλεκτική Λιβαδιών και άλλες τέχνες που είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και Επαρχίας Λάρνακας. Στο Κέντρο αυτό συμμετέχουν η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας, οι Δήμοι Λευκάρων, Αθηένου και Λιβαδιών.

Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 5.00 μ.μ., Δευτέρα μέχρι Σάββατο. Ο χώρος είναι ανοικτός για τους δημότες και επισκέπτες της Λάρνακας, για ομάδες τουριστών ενώ είναι κατάλληλος και για επισκέψεις σχολείων.

May be an image of 1 person and standing

Επίσης, με την ανάπλαση της εξωτερικής αυλής και κήπου, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις και μικρές εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων.

Η εκπόνηση της μελέτης και ο σχεδιασμός του έργου διενεργήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Βραχίμης & Μοδινός, στο οποίο ανατέθηκε και η επίβλεψη του Έργου, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Λάρνακας. Ακολούθως, ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε διαγωνισμό για την εκτέλεση του Έργου και το κατασκευαστικό συμβόλαιο υπογράφηκε με την εργοληπτική εταιρεία P.Hadjipieris Fixico Ltd.

Το συνολικό κόστος ανήλθε  με το ποσό των €1.703.015,10 ευρώ συν ΦΠΑ και οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2021.

May be an image of 4 people, people standing and indoor

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών για την συνολική προσφορά του και στήριξη προς την πόλη της Λάρνακας, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επίτευξη και την πραγματοποίηση του Έργου αυτού και επίσης ευχαρίστησε Συμβούλους Μηχανικούς Μοδινό και Βραχίμη, τον Εργολάβο του Έργου P. HADJIPIERIS FIXICO LTD, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης,  τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων καθώς και την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί χωρίς τη δική τους καθοριστική συμβολή, η ολοκλήρωση της  ανάπλασης του έργου του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού αλλά και των άλλων έργων, δεν θα ήταν εφικτή.

May be an image of 5 people, people playing musical instruments, people standing and indoor

Ζητώντας την προσωπική παρέμβαση του Υπουργού, ο Δήμαρχος Λάρνακας αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα αλλά και μεγάλη επιθυμία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, που αφορούν στην δημιουργία Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, της οποία τα ωφελήματα και πλεονεκτήματα είναι αναρίθμητα θετικά καθώς πέραν των άλλων η δημιουργία μιας Πανεπιστημιακής Σχολής που να έχει σχέση με τη θάλασσα είναι μια σοβαρή επένδυση για ολόκληρη τη χώρα.

Ιστορικά σημειώνεται ότι, το κτίριο του Πολυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, υπολογίζεται ότι κτίστηκε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και η αρχική του χρήση ήταν οικία και ανήκε στην οικογένεια  Ματτέι. Πρόκειται για μια πλούσια και σημαντική οικογένεια γαιοκτημόνων, ιταλικής καταγωγής και Λατίνων της Κύπρου. Με την άφιξη των Άγγλων, το 1878, μετατράπηκε σε Λέσχη για Δημόσιους Υπαλλήλους και Στρατιωτικούς. Στην αυλή του εν λόγω κτιρίου, δημιουργήθηκε το πρώτο γήπεδο τένις που είχε γίνει στην Κύπρο. Μετά το 1960 μετονομάστηκε από English Club σε  Λέσχη Λάρνακας. Το 1974 και για ένα χρόνο περίπου φιλοξένησε οικογένειες προσφύγων. Το κτίριο είναι Τ/Κ ιδιοκτησίας και σήμερα είναι μισθωμένο στο Δήμο Λάρνακας.

Ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει ξανά δημοσίως τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι έχουν συμβάλει με κάθε τρόπο στην υλοποίηση του Έργου αυτού όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης,  τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και όλους τους Δήμους της Επαρχίας Λάρνακας που συμβάλλουν στο Κέντρο Δημιουργικότητας.

 

May be an image of 13 people, people playing musical instruments and people standing

May be an image of 1 person, standing and playing a musical instrument

May be an image of outdoors

 

Σχετικά νέα

X
Translate »