CoronaVirus

Διστακτικοί οι επιστήμονες για εμβολιασμούς παιδιών

Πηγή: philenews.com

Διστακτικοί να ταχθούν ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού όλων των παιδιών άνω των 12 ετών, με εμβόλια κατά του κορωνοϊού, παρουσιάζονται οι Κύπριοι επιστήμονες, ενώ η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου έχει ήδη τοποθετηθεί επί του θέματος και με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας εκφράζει την άποψη ότι συντρέχουν λόγοι για τον εμβολιασμό των παιδιών, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 16-18 ετών. 

Στην αντίπερα όχθη και σε ό,τι αφορά ηλικιωμένους και υπερήλικες, το ενδεχόμενο για χορήγηση μιας τρίτης, ενισχυτικής δόσης, παραμένει επίσης ανοικτό και προς το σκοπό αυτό, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή αναμένει να της κατατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία έχει ζητήσει τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για να μπορέσει να προχωρήσει σε αξιολόγηση της κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών, ο επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, αναπληρωτής καθηγητής φαρμακευτικής Χρίστος Πέτρου, δηλώνει στον «Φ» ότι «ο εμβολιασμός των παιδιών, εάν δεν είναι πραγματικά απαραίτητος τότε μπορεί να είναι λανθασμένος», ενώ ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κωνσταντίνος Τσιούτης αναφέρει ότι για τη λήψη μιας οριστικής απόφασης, «θα χρειαστεί η συμβολή των ειδικοτήτων που εμπλέκονται πρωτίστως στον εμβολιασμό των ηλικιών αυτών (παιδίατροι, παθολόγοι), οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και για τη φαρμακοεπαγρύπνηση, και ενδεχομένως άλλοι φορείς όπως εκπρόσωποι γονέων και νομικοί σύμβουλοι».

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, αναμενόταν ότι θα προχωρούσε χθες βράδυ σε μια πρώτη συζήτηση του θέματος, ωστόσο όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ήδη οι επιστήμονες, μέλη της ΣΕΕ, έχουν ζητήσει τη συμβολή της Παιδιατρικής Εταιρείας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων στη διαδικασία λήψης απόφασης. Χθες, όπως πληροφορούμαστε, δεν ήταν προγραμματισμένη η συμμετοχή εκπροσώπων άλλων φορέων στην τηλεσυνάντηση των μελών της ΣΕΕ. Ως εκ τούτου, ενδεχομένως να μην έχει προκύψει κάποια οριστική απόφαση. Βεβαίως και εντός της Επιτροπής φαίνεται να υπάρχουν διάφορες και διαφορετικές απόψεις.

Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές θέσεις των Κυπρίων επιστημόνων, στις δηλώσεις του στον «Φ», ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι «απαραίτητος θεωρώ ότι είναι σε ευάλωτα (πχ ανοσοκατασταλμένα παιδιά) ή παιδιά που πρέπει να προστατεύσουν από τυχόν μετάδοση του ιού σε ευάλωτους που έρχονται σε επαφή, πάντα όμως ζυγίζοντας τα οφέλη και τους κινδύνους, αλλά και ηθικά ζητήματα». «Δεν έχουμε μια παιδική ασθένεια για να σπεύσουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά», τόνισε και πρόσθεσε ότι «τίθεται και ένα ηθικό ζήτημα κατά πόσο έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε ευάλωτες ομάδες ενηλίκων ή γενικά ενηλίκων που έχουν κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής νόσησης».

«Επιμένω ότι θα πρέπει να βλέπουμε οικουμενικά, κάποιες χώρες ακόμα δεν έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν ούτε το 1% του πληθυσμού τους και όχι να χορηγήσουμε εμβόλια σε ομάδες όπου δεν θα έχει πραγματικό όφελος ο εμβολιασμός».

Ο Κωνσταντίνος Τσιούτης, ανέφερε με τη σειρά του στον «Φ», ότι «ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ένα λεπτό και ταυτόχρονα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, για το οποίο πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, όπως είναι τα υπάρχοντα δεδομένα, οι εξελίξεις στη βιβλιογραφία, η ασφάλεια για το σύνολο των παιδιών, το όφελος στη δημόσια και στην ατομική υγεία, η διατήρηση της καλής και παραγωγικής σχέσης παιδιού-γονέα-ιατρού, και κατ’ επέκταση η εμπιστοσύνη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα γενικότερα».

Δεν είναι, πρόσθεσε, «μία απλή απόφαση που μπορεί να λάβει ένα συμβουλευτικό σώμα ή ομάδα», αλλά, «θα χρειαστεί η συμβολή των ειδικοτήτων που εμπλέκονται πρωτίστως στον εμβολιασμό των ηλικιών αυτών (παιδίατροι, παθολόγοι), οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και για τη φαρμακοεπαγρύπνηση, και ενδεχομένως άλλοι φορείς όπως εκπρόσωποι γονέων και νομικοί σύμβουλοι».

«Στόχος του εμβολιασμού των παιδιών για COVID-19, πρέπει να είναι η εξασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των παιδιών», είπε και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «ενδεχομένως, στην παρούσα φάση ο εμβολιασμός των παιδιών να αποδειχθεί ως μια βεβιασμένη κίνηση εάν δεν ζυγίσουμε σωστά όλα μας τα δεδομένα».

Παρόμοια ήταν χθες η στάση και άλλων μελών της ΣΕΕ, με την επίκουρη Καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Κολιού να υποστηρίζει σε δηλώσεις της ότι «είχαμε τόσες χιλιάδες παιδιά που νόσησαν κι εδώ στην Κύπρο και αν εξαιρεθούν έξι περιστατικά πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που πήγαν όλα πολύ καλά, δεν είχαμε κάτι άλλο». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «ίσως οι μεγάλοι έφηβοι 16-18 να συμπεριφέρονται σαν ενήλικες…Εκεί ίσως να είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση που θα πρέπει να συζητηθεί για το κατά πόσο θα πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι».

Η θέση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου

Στην επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου αφού αναλύει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί απαραίτητο τον εμβολιασμό των εφήβων, προτάσσοντας τον κίνδυνο που υπάρχει, τα άτομα αυτά να μεταδώσουν τον ιό σε ενήλικα άτομα που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, υποστηρίζει ότι «είναι αναγκαίο και εφικτό να θωρακίσουμε την κρίσιμη ομάδα όπως οι έφηβοι 16-18 ετών, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλάσια από μια μικρή καθυστέρηση στον εμβολιασμό άλλων ομάδων νεαρών, υγιών ενηλίκων». Η ΠΕΚ τονίζει καταλήγοντας ότι «εννοείται πως ο εμβολιασμός των εφήβων θα είναι εθελοντικός, με ένα ασφαλές και ενδεδειγμένο για την ηλικία τους εμβόλιο, με τη σύμφωνη γνώμη γονέων ή κηδεμόνων και την αποδοχή ενός εκάστου των παιδιών».

 

Αναμένει στοιχεία από ΥΠΥΓ και ΟΚΥΠΥ η ΣΕΕ 

Στοιχεία, τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αναμένει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, προκειμένου να μελετήσει το ενδεχόμενο της χορήγησης τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου, κυρίως σε ηλικιωμένα και υπερήλικα άτομα.

Στις δηλώσεις του στον «Φ», ο επικεφαλής της ΣΕΕ, αφού υποστήριξε ότι «η χορήγηση τρίτης δόσης πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένη», εξήγησε πως «υπάρχουν ομάδες μέσα στον πληθυσμό που γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό τους, δεν ανταποκρίνεται τόσο πολύ. Αυτές οι ομάδες είναι οι μεγάλες ηλικίες, κυρίως τα άτομα άνω των 70 ετών, όπως και άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα». Πρόκειται, πρόσθεσε, «για μια αρκετά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, η οποία αποτελεί και την ομάδα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό».

Τα μέλη της ΣΕΕ, είπε ο Κωνσταντίνος Τσιούτης, «συζητούν εδώ και καιρό το θέμα και πρότειναν τη συλλογή και αξιολόγηση στοιχείων από εμβολιασμένους που προσβάλλονται από κορωνοϊό και αυτούς που χρειάζονται νοσηλεία. Το έχουμε θέσει ενώπιον του υπουργείου Υγείας και παρακολουθείται και από τον ΟΚΥπΥ. Έχουμε τονίσει την ανάγκη, αυτά τα στοιχεία να συλλέγονται και να αναλύονται». Ταυτόχρονα, «αξιολογούμε δεδομένα από μελέτες διεθνώς ενώ και οι κατασκευάστριες εταιρείες, θεωρούν πολύ πιθανή την ανάγκη της επαναληπτικής δόσης πριν το τέλος του έτους».

«Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο επιθετικοί με το θέμα του εμβολιασμού, για να μη ρισκάρουμε πρώτα να δούμε το πρόβλημα να ανακύπτει και μετά να αντιδράσουμε», κατέληξε.

Σχετικά νέα

X
Translate »