Γενική Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση OMEGA: Η μάχη της πρωτιάς, το ντέρμπι για την τρίτη θέση και η έκπληξη του Φειδία

Εκπλήξεις, ανατροπές και αμφίρροπες μάχες έκρυβε η μεγάλη δημοσκόπηση του OMEGA για τις πολλαπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου, την οποία διενήργησε η Pulse Market Research και παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην εκπομπή Omega Δημοκρατία.

Τη μάχη της πρωτιάς στην πρόθεση ψήφου κερδίζει ο ΔΗΣΥ ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας με αναγωγή επί την διευκρινισμένων ψήφων, καταγράφει ποσοστά με μέση τιμή 26% και το ΑΚΕΛ να ακολουθεί με μέση τιμή το 24%. Σε ντέρμπι εξελίσσεται η τρίτη θέση με το ΕΛΑΜ να υπερσκελίζει το ΔΗΚΟ καταγράφοντας μέση τιμή 13% και 12% αντίστοιχα. Έκπληξη προκαλούν τα ποσοστά του ανεξάρτητου Φειδία Παναγιώτου ο οποίος αν και ανεξάρτητος καταγράφει ποσοστό με μέση τιμή το 6%, ξεπερνώντας το νεοσύστατο Volt με 5,5%, ενώ ακολουθούν ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και το Κίνημα Οικολόγων.

«Αν πάρουμε τις μέσες τιμές που είναι η καλύτερη στατιστική πρόβλεψη που έχουμε της συγκεκριμένης δημοσκόπησης τότε έχουμε μία κατανομή δύο εδρών για τον ΔΗΣΥ, δύο για το ΑΚΕΛ, μία για το ΕΛΑΜ και μία για το ΔΗΚΟ», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, κύριος Παναγιώτης Παναγιώτου.

Στη μάχη των υποψήφιων για τις ευρωεκλογές προβάδισμα στον ΔΗΣΥ για εκλογή έχει ο Λουκάς Φουρλάς και ακολουθούν με αλφαβητική σειρά οι Κωνσταντίνος Πετρίδης και Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Στο ΑΚΕΛ προηγούνται οι Γιώργος Γεωργίου και Άννα Θεολόγου και ακολουθεί ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, στο ΔΗΚΟ χωρίς αντίπαλο φαίνεται πως παίζει ο Κώστας Μαυρίδης, ενώ μάχη για δύο και στο ΕΛΑΜ μεταξύ Γεάδη Γεάδη και Μάριο Πελεκάνο.

Αστάθμητος παράγοντας πάντως αναμένεται να είναι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων η οποία δεν αποκλείεται να διαφοροποίηση τα τελικά αποτελέσματα.

«Θρίλερ» στις τοπικές εκλογές

Για τις προεδρίες των Επαρχιακών Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Λευκωσία ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης προηγείται του Ανδρέα Άσσιώτη, ενώ αμφίρροπη μάχη προβλέπεται ανάμεσα στους Γιάννη Τσουλόφτα και Βασίλη Δημητριάδη στη Λεμεσό, Άγγελου Χατζηχαραλάμπους και Ευάγγελου Ευαγγελίδη στη Λάρνακα και Κωστάκη Κωνσταντίνου και Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη στην Πάφο. Στην Αμμόχωστο προηγείται ο Γιάννης Καρούσος και ακολουθούν με αλφαβητική σειρά οι Άντρος Κτωρίδης και Θεόδωρος Πυρίλλης.

Προβάδισμα για τον τον Δήμο Λευκωσίας καταλαμβάνει ο Χαράλαμπος Προύντζος έναντι του Νίκου Τορναρίτη,,αμφίρροπη μάχη στον Δήμο Λεμεσού ανάμεσα στον Γιάννη Αρμεύτη και τον Νίκο Νικολαΐδη, ενώ στο Δήμο Λάρνακας προηγείται ο Ανδρέας Βύρας και ακολουθούν με αλφαβητική σειρά οι Σωτήρης Ιωάννου και Μιχάλης Ππεκρής, στον Δήμο Πάφου προηγείται ο Φαίδωνας Φαίδωνος και ακολουθεί ο Εύρος Λοϊζίδης, ενώ μάχη στήθος με στήθος προβλέπεται στον Δήμο Στροβόλου ανάμεσα στους Χρήστο Τσίγκη, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και Σταύρο Σταυρινίδης.

Υποχωρεί το Κυπριακό

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 56% των ψηφοφόρων θα προσέλθει στις κάλπες για να στηρίξει συγκεκριμένο υποψήφιο, το 19% για να εκφράσει αντίδραση προς τους παραδοσιακούς κομματικούς χώρους, το 13% για υποστήριξη συγκεκριμένου κόμματος και το 12% για να εκφράσει αντίδραση προς τις πολιτικές της Κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, το μεταναστευτικό πρόβλημα με ποσοστό 42% και τα θέματα οικονομίας με 39% αντίστοιχα θεωρούν οι πολίτες πως αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, με το Κυπριακό πρόβλημα να υποχωρεί στην τρίτη θέση με ποσοστό 32%.

«Φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση ιδιαίτερα στο θέμα του μεταναστευτικού το οποίο αναδεικνύεται τα τελευταία πέντε χρόνια σαν σημαντικό πρόβλημα. Υπάρχει ταύτιση κριτηρίου και επιλογής με βάση το συγκεκριμένο πρόβλημα όπως αναφέρεται», ανέφερε ο κύριος Παναγιώτου.

Δυσαρέσκεια πολιτών

Σαφή υποχώρηση καταγράφει η δημοτικότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη από την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία της Δημοκρατίας, με ένα ποσοστό 40% να την θεωρεί ως θετική και μάλλον θετική, ενώ 51% αρνητική με μάλλον αρνητική.

«Η δημοτικότητα του κ. Χριστοδουλίδη όταν την πρωτομετρήσαμε το 2019 και ένα χρόνο μετά που ανέλαβε υπουργός εξωτερικών ήταν στο 72% η θετικές του και στο 11% οι αρνητικές κρίσεις. Το 2022 με την εξαγγελία της πρόθεσής του για υποψηφιότητα οι θετικές έφτασαν στο 65 και οι αρνητικές στο 28», είπε ο κύριος Παναγιώτου.

Σε σχέση με τη δημοτικότητα των αρχηγών σαφές το προβάδισμα καταγράφει η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, με θετικές αναφορές που αγγίζουν το 61% και αρνητικές 30%, ο Γιώργο Περδίκη να ακολουθεί με 44% θετικές και 37% αρνητικές και τον Στέφανο Στεφάνου με 40% θετικές και 45% αρνητικές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 16 μέχρι τις 22 Μάϊου με μέγεθος δείγματος 1.400 επιτυχημένων τηλεφωνικών συνεντεύξεων και 600 συνεντεύξεις από ενισχυτικά δείγματα.

Σχετικά νέα

X
Translate »