CoronaVirus

Δημιουργικές εισηγήσεις για τα παιδία από την ομάδα του Θεραπευτικού Κέντρου Κλεψύδρα

Η ομάδα του Εκπαιδευτικού μας κέντρου Κλεψύδρα έχει ετοιμάσει ένα αρχείο με αρχικές εισηγήσεις/συμβουλές προς τους γονείς για τα παιδιά όπου μπορείτε να το μοιραστείτε ελευθέρα . Η παραμονή στο σπίτι αποτελεί την πιο ασφαλή προσέγγιση προστασίας του εαυτού μας από τον νέο κορωνοϊό, COVID-19. Θα χρειαστεί να μείνουμε στο σπίτι αρκετές μέρες.. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι, πώς μπορούμε να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά μας που φοιτούν στο νηπιαγωγείο αλλά και στο δημοτικό; Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε δημιουργικά τον χρόνο μας;

 

ENOTHTA 1

Ας δούμε κάποιες συμβουλές που μπορούν να φανούν χρήσιμες στην προσαρμογή στη νέα αυτή συνθήκη. Η Εκπαιδευτική Ψυχολόγος του κέντρου μας δίνει πληροφορίες  για το πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας.

  • Αποφύγετε / Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στα μέσα ενημέρωσης με βάση την ηλικία και την ωριμότητά τους. Η ανεξέλεγκτη ενημέρωση των παιδιών μπορεί να αυξήσει το άγχος και τον φόβο τους.
  • Ενθαρρύνετε τις ερωτήσεις και βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν την τρέχουσα κατάσταση. Τα παιδιά τείνουν να βασίζονται στη φαντασία τους, όταν δεν διαθέτουν επαρκείς πληροφορίες.
  • Μιλάτε με ειλικρίνεια, αλλά προσαρμόστε την ποσότητα και τις λεπτομέρειες που θα δώσετε για να ταιριάξουν στην ηλικία και στην ωριμότητά τους.
  • Αποσαφηνίστε παραπληροφόρηση ή παρεξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο διάδοσης του ιού. Εξηγήστε ότι, ο κάθε βήχας ή φτάρνισμα δεν σημαίνει ότι έχουν COVID-19.

Διαχειριστείτε τα συναισθήματα των παιδιών

  • Καθησυχάστε τα παιδιά. Το άγχος, η μοναξιά, η πλήξη, ο φόβος της αρρώστιας, είναι αρνητικά συναισθήματα αλλά φυσιολογικά για την περίοδο της κρίσης.
  • Διαβεβαιώνετε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται σκληρά για να τα προστατεύσουν.
  • Αναφέρετε ότι πολλοί ενήλικες και άλλα παιδιά βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Αυτό πιθανό να μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουν.
  • Βοηθήστε τα να βρουν θετικούς τρόπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους: παιχνίδι, παραμύθι, σχέδιο, κουκλοθέατρο.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παραμείνουν συνδεδεμένα με τους φίλους τους (Skype ή WhatsApp, τηλέφωνο).Η επικοινωνία με συνομήλικους βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται λιγότερο μόνα και να μετριάσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα.

 

Διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα

  • Είστε πρότυπο για τα παιδιά σας. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε εσείς αυτή την αγχώδη κατάσταση επηρεάζει το πώς τα παιδιά σας διαχειρίζονται τις δικές τους ανησυχίες.
  • Αποφύγετε αρνητικές/καταστροφικές σκέψεις. Για παράδειγμα, υποθέτοντας ότι κάθε βήχας είναι σημάδι ότι έχετε μολυνθεί ή διαβάζοντας ειδήσεις που αναφέρουν τα χειρότερα σενάρια.
  • Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τις δικές σας ανησυχίες. Μιλάτε με άλλους ενήλικες για τις δικές σας ανησυχίες. Χρησιμοποιήστε τεχνικές που σας βοηθούν να αισθανθείτε λίγο πιο ήρεμοι – ακούστε μουσική, δείτε ταινία, γυμναστείτε στο σπίτι, διαβάστε βιβλίο.
  • Τις στιγμές που αισθάνεστε ανήσυχοι, αποφύγετε να εκφράσετε ή να δείξετε τις ανησυχίες και τους φόβους σας στα παιδιά σας.

 

Πρόγραμμα και δραστηριότητες ημέρας

  • Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα ώστε τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια αλλά και μια ανυπομονησία για τα σχέδια της ημέρας. Είναι χρήσιμο να εμπλέκονται τα παιδιά στη δημιουργία αυτής της ρουτίνας, έτσι ώστε να μην αισθάνονται ότι το πρόγραμμα τους επιβάλλεται.
  • Κρατήστε τα παιδιά απασχολημένα. Όταν τα παιδιά βαριούνται, τα επίπεδα ανησυχίας τους και οι μη επιθυμητές συμπεριφορές τους μπορεί να αυξηθούν. Οργανώστε, λοιπόν, ποικιλία δραστηριοτήτων.
  • Είναι πιθανό τα παιδιά να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με μεγαλύτερη συχνότητα, π.χ. τηλέφωνα, tablet, κονσόλες παιχνιδιών, διαδίκτυο. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι επιβλέπονται από κάποιον ενήλικα.
  • Ρυθμίστε χαλαρά αλλά σταθερά όρια. Μπορείτε να χαλαρώσετε τα όρια (π.χ. ώρα ύπνου, διάρκεια ενασχόλησης με ηλεκτρονικά παιχνίδια) εξηγώντας στα παιδιά ότι αυτή είναι μια μοναδική κατάσταση και ότι θα τα επαναπροσδιορίσετε, όταν η ζωή επιστρέψει στον φυσιολογικό ρυθμό.
  • Προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά έχουν ένα ισορροπημένο εύρος δραστηριοτήτων κάθε μέρα.

 

ENOTHTA 2

Διασκεδαστικές δραστηριότητες Εργοθεραπείας για το σπίτι

Σας προτείνουμε κάποιες δραστηριότητες από τις εργοθεραπεύτριες του κέντρου μας. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα του σπιτιού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία διασκεδαστικών θεραπευτικών δραστηριοτήτων.

Υλικά:

  • Τενεκεδάκια από άδεια αναψυκτικά ή συσκευασίες από άδειες μπουκάλες νερού τα οποία θα θεωρηθούν ως εμπόδια
  • Μπάλα μεσαίου μεγέθους (αν δεν έχετε μπάλα στο σπίτι, μπορείτε να φτιάξετε μια τσαλακώνοντας ένα κομμάτι εφημερίδας)

Περιγραφή δραστηριότητας:

  • Σε επίπεδη επιφάνεια δημιουργείται μια γραμμή από εμπόδια τα οποία έχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους
  • Το παιδί περνά ανάμεσα από τα εμπόδια, κλωτσώντας (με το κυρίαρχο πόδι) και μεταφέροντας την μπάλα από την μια άκρη στην άλλη, χωρίς να χτυπήσει πάνω στα εμπόδια και χωρίς να πέσει το ίδιο κάτω. Σημαντικό είναι το παιδί κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας να μην κρατιέται από άλλες επιφάνειες (πχ. έπιπλα) για προσθήκη ισορροπίας.

Στόχοι επιτεύξιμοι:

  • Συντονισμός ματιού-ποδιού
  • Ισορροπία και αιθουσαία ερεθίσματα
  • Ιδιοδεκτικά ερεθίσματα
  • Προσανατολισμός και κατευθυντικότητα στο χώρο
  • Βελτίωση κινητικού σχεδιασμού/προγραμματισμού

Εναλλακτικές ιδέες:

  • Σε τετραποδική θέση (μπουσουλώντας) το παιδί μπορεί να περνά μέσα από τα εμπόδια χωρίς να κτυπά πάνω τους, μεταφέροντας μικρά αντικείμενα από τη μια πλευρά στην άλλη. Με αυτό το τρόπο ενισχύεται ταυτόχρονα και η ενδυνάμωση του κορμού και των ώμων.
  • Οι άδειες μπουκάλες και συσκευασίες μπορούν να πάρουν τον ρόλο ‘κορίνων’ τις οποίες τα παιδιά μπορούν να ρίχνουν κάτω (bowling) είτε:
  • Σε πρηνή θέση(μπρούμυτα) σπρώχνοντας την μπάλα με το κυρίαρχο χέρι (για ενδυνάμωση ώμων αλλά και βελτίωση του συντονισμού ματιού-χεριού). Μπορούν και τα δύο χέρια να ρίχνουν την μπάλα ταυτόχρονα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του συμμετρικού αμφίπλευρου συντονισμού.
  • Σε όρθια θέση κλωτσώντας την μπάλα με το κυρίαρχο πόδι.

Δραστηριότητα 2

Υλικά:

« Καπάκια από μπουκάλες

« Κοτσάκια μαλλιών και σχοινάκι

« Ένα μεσαίου μεγέθους ξυλάκι (αν δεν υπάρχει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουτάλες μαγειρικής)

« Paper clips ή τσιμπιδάκια μαλλιών

« Ένα δοχείο

Περιγραφή δραστηριότητας:

« Πάνω στα καπάκια κολλάτε τα κοτσάκια μαλλιών ή μέσα από δύο τρύπες που θα βγάλετε περνάτε το σχοινάκι και το δένετε

« Πάνω στο ξυλάκι δένετε ένα κομμάτι σχοινάκι και στην ελεύθερη πλευρά του σχοινιού δένετε ένα Paper clip ή ένα τσιμπιδάκι μαλλιών το οποίο να μοιάζει με αγκίστρι

« Το παιδί παίρνει το ξυλάκι (με το κυρίαρχο χέρι) και προσπαθεί να ψαρέψει τα καπάκια μεταφέροντας τα σε ένα δοχείο το οποίο θα τοποθετήσετε στην αντίθετη πλευρά από του κυρίαρχου χεριού ( πχ. αν το παιδί χρησιμοποιήσει το δεξί χέρι για να ψαρέψει τότε το δοχείο θα τοποθετηθεί στην αριστερή πλευρά )

Στόχοι επιτεύξιμοι:

« Συντονισμός ματιού – χεριού

« Ενδυνάμωση χεριού

« Σταθερότητα και ακρίβεια χεριού

« Βελτίωση κινητικού σχεδιασμού

« Πέρασμα μέσης γραμμής

 

Δραστηριότητα 3

Υλικά:

« Zipper slider bag – Σακούλες τροφίμων

« Χάρτινα ή πλαστικά καλαμάκια

« Χάντρα

« Χαρτόνι από κιβώτιο

 

Περιγραφή δραστηριότητας:

« Κόψετε το χαρτόνι και τα καλαμάκια στο μέγεθος που θέλετε

« Κολλήστε τα καλαμάκια πάνω στο χαρτόνι και

τοποθετήστε την κατασκευή στο Zipper slider bag, αφήνοντας μία γωνιά ανοιχτή για να μπορείτε να βάζετε την χάντρα

« Το παιδί με τον δείκτη του κυρίαρχου χεριού μεταφέρει την χάντρα από την αρχή του λαβύρινθου που φτιάξατε (μπορείτε να φτιάξετε διαφόρων ειδών λαβυρίνθους) μέχρι το τέλος και το αντίθετο. Παράλληλα το άλλο χέρι κρατάει την κατασκευή για να την σταθεροποιεί

 

Στόχοι επιτεύξιμοι:

« Έλεγχος – απομόνωση δακτύλων

« Συντονισμός ματιού – χεριού

« Βελτίωση Οπτικο – κινητικών δεξιοτήτων

« Ενίσχυση αμφίπλευρου συντονισμού

« Προσανατολισμός στο χώρο

 

ENOTHTA 3

Διασκεδαστικές δραστηριότητες Λογοθεραπείας για το σπίτι

Σας προτείνουμε κάποιες δραστηριότητες από τις λογοθεραπεύτριες του κέντρου μας.

  • Παιχνίδια που ενισχύουν τη γλωσσική ανάπτυξη:

Μάντεψε ποιος/τι;

Ζητήστε από το παιδί σας να διαλέξει και να συγκρατήσει στο μυαλό του ένα πρόσωπο, μέρος ή αντικείμενο. Σαν συμπαίκτης, κάντε ερωτήσεις που ν’ αφορούν τα βασικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε το παιδί να προσδιορίσει καλύτερα τον τρόπο σκέψεις του: Πως μοιάζει (σχήμα, χρώμα, μέγεθος), Πού μπορούμε να το βρούμε; Πού το χρησιμοποιούμε; Σε ποια κατηγορία ανήκει; κ.α. Στη συνέχεια αλλάζουν οι ρόλοι και ρωτάει το παιδί.

 

  • Εικόνες Περιγραφής ενός βιβλίου/παραμυθιού/περιοδικού/κόμικ/εφημερίδας!

Ποιους στόχους έχει η περιγραφή εικόνας:

✓ Κατανόηση προφορικού λόγου ✓ Βοηθάει στην ανάπτυξη αφηγηματικής ικανότητας ✓ Ενισχύει την φαντασία ✓ Ανάπτυξη λεξιλογίου ✓ Σύνταξη προτάσεων ✓ Διερευνάει το γνωστικό επίπεδο του παιδιού ✓ Κατανόηση χρωμάτων ✓Εκμάθηση εννοιών του χώρου ✓ Οπτική αντίληψη/Αναγνώριση εικόνων ✓ Αφήγηση ιστορίας

 

Βοηθητικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας:

Ποιος/ποιοι είναι στην εικόνα ; 

Τι κάνει;

Που βρίσκονται;

Που είναι η……;

Τι κρατάει το……;

Τι χρώμα είναι το….;

Γιατί η ……. κρατάει ένα …….;

!!!!φτιάξε μου την δικιά σου ιστορία με αυτή την εικόνα.!!!

!!!!Φτιάξε μου μια προτασούλα για αυτή την εικόνα!!

 

ENOTHTA 4

Διασκεδαστικές δραστηριότητες Εκπαίδευσης για το σπίτι

 

Βελτίωση της αναγνωστικής ικανότητας- γραπτού λόγου

Σας προτείνουμε κάποιες δραστηριότητες από την Ειδική Παιδαγωγό του κέντρου μας. Τα παιδιά όταν καταλάβουν πως η ανάγνωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τότε θα την αγαπήσουν.

Σήμερα θα δούμε μερικούς απλούς τρόπους μέσα από τους οποίους το παιδί θα έρθει σε επαφή με την ανάγνωση με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό:

  • Ωρααααααα για ανταλλαγή ενδυμασίας! Τα παιδιά μπορούν να δανειστούν ρούχα από την γκαρνταρόμπα της μαμάς ή του μπαμπά και αντίστοιχα οι γονείς! Ξεκινάμε το θέατρο λοιπόν! Μπορούμε να πάρουμε παραμύθια/βιβλία/κόμικ/περιοδικά και να τα κάνουμε στα δικά μας μέτρα. Ο κάθε ένας παίρνει τον δικό του ρόλο και διαβάζει την δικιά του παράγραφο/σελίδα. Στην συνέχεια ζωγραφίζουμε ή γράφουμε μια πρόταση ή μια παράγραφο για την αγαπημένη μας σκηνή του βιβλίου.
  • Παρακινούμε το παιδί να γράψει ή να διαβάσει τη λίστα με τα ψώνια του μήνα/βδομάδας ώστε να ελέγξουμε αν παραλείψαμε κάτι!
  • Ζητάμε από το παιδί να βρει και να διαβάσει την αγαπημένη του συνταγή (π.χ. κρέπες) και στη συνέχεια να οργανώσει τα υλικά στην κουζίνα ώστε να τη δημιουργήσουμε. Επίσης μπορούμε να πούμε στο παιδί να γράψει τα υλικά της συνταγής και θα είναι ο δικός μας ‘μεγάλος’ βοηθός.

 

ENOTHTA 5

Μουσικές  δραστηριότητες στο ΣΠΙΤΙ! Από την Μουσικοθεραπεύτρια μας!!!

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ

Ακούμε μουσικά κομμάτια μαζί με το παιδί (π.χ. YouTube) και του ζητάμε:  Να περιγράψει τι συναισθήματα του προκαλεί η μουσική

1  Να κλείσει τα μάτια και να φανταστεί τι εικόνες του δημιουργεί η μουσική

2 Να ζωγραφίσει ή να κινηθεί ελεύθερα μαζί με τη μουσική

3  Να φτιάξουμε μια ιστορία με βάση το μουσικό κομμάτι που ακούσαμε

 

 ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Οι τέσσερις εποχές του Α. Βιβάλντι

Το καρναβάλι των ζώων του Καμίλ Σαινς Σανς

Ο Πέτρος και ο Λύκος του Σ.Προκόφιεφ

 Ενδεικτική λίστα:

o https://youtu.be/Y0plyNaxy30

o https://youtu.be/YxfnUPqWV0k

o https://youtu.be/6WgD9OWSIf0

o https://youtu.be/M8ghX2mPh-s

o https://youtu.be/zQtfnPTlFFE

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Φτιάχνουμε αυτοσχέδια μουσικά όργανα με υλικά που έχουμε στο σπίτι και δουλεύουμε την λεπτή κίνηση, δημιουργικότητα και φαντασία.

Υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

  • Πλαστικά μπουκάλια
  • Χαρτόνια από ρολά υγείας
  • Τενεκεδάκια
  • Ρύζι
  • Όσπρια
  • Κλωστές, χρώματα και υφάσματα για διακόσμηση

 

Ομάδα Θεραπευτικού Κέντρου Κλεψύδρα

Αντωνία Πλυσή -> Μουσικοθεραπεύτρια

Άννα Αργυρίδη -> Εργοθεραπεύτρια

Ιφιγένεια Παίδιου -> Εργοθεραπεύτρια

Μαρία Αριστείδου -> Λογοθεραπεύτρια

Θέκλα Κωνσταντίνου -> Λογοθεραπεύτρια

Άντρεα Φιλίππου -> Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

Κατερίνα Κυριάκου -> Ειδική Παιδαγωγός

 

https://klepsydracenter.com/

https://www.facebook.com/klepsydracenter/

Σχετικά νέα

X
Translate »