Πολιτιστικά

Διεθνή Μέρα και Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με τη διατύπωση «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών», έχει καθιερώσει από το 1977, την 18η Μαΐου, ως τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Σκοπός, είναι η ανάδειξη και ο ρόλος των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.
-Κατά την Ημέρα αυτή, τα περισσότερα Μουσεία ανά τον κόσμο συνηθίζουν να διοργανώνουν εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν είσοδο και παρατεταμένο ωράριο λειτουργίας.
-Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2024 είναι “Museums, Education and Research” («Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα»).
-Ενόψει της εν λόγω Ημέρας, στις 18 Μαΐου 2024, το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας (παρά την Πλατεία Ευρώπης) παρέμεινε ανοικτό μέχρι τις 9.00 μ.μ. και υποδέχτηκε πληθώρα επισκεπτών οι οποίοι έτυχαν ξενάγησης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας προσφέρθηκε δωρεάν στους επισκέπτες ένα αντίγραφο γκραβούρας του Ζήνωνα του Κιτιέα.
-Επίσης ο Δήμος Λάρνακας διοργάνωσε για τους μικρούς του φίλους (παιδιά ηλικίας 6-12 χρονών), το θεατρικό και εικαστικό εργαστήρι με τίτλο «Περιήγηση στο Μουσείο» από τις 5.00 μ.μ. μέχρι τις 7.00 μ.μ. Πρόκειται για μια διαφορετική «ξενάγηση» στο χρόνο και στην ιστορία των εκθεμάτων του Μουσείου. Στο εργαστήρι με τίτλο «Περιήγηση στο Μουσείο», τα παιδιά γνώρισαν τόσο το Μουσείο όσο και την ιστορία της πόλης μέσα από τα εκπαιδευτικά εργαλεία του θεάτρου όπως το θεατρικό παιχνίδι, το παιχνίδι ρόλων και τον αυτοσχεδιασμό.
-Στη συνέχεια τα παιδιά έφτιαξαν κατασκευές οι οποίες δημιουργήθηκαν με έμπνευση τα εκθέματα και τις θεματικές ενότητες του Μουσείου. Στόχος του εργαστηρίου «Περιήγηση στο Μουσείο» ήταν να μάθουν και να ενημερωθούν τα παιδιά για το Ιστορικό Μουσείο Λάρνακας με ένα δημιουργικό – ευρηματικό και διασκεδαστικό τρόπο. Το παιδικό εργαστήρι έγινε σε συνεργασία με την ηθοποιό / θεατροπαιδαγωγό Θεοδώρα Ανδρέου και την εικαστικό Σκευή Ανδρονίκου (Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους).

Σχετικά νέα

X
Translate »