CoronaVirus

Διχογνωμίες για τον εμβολιασμό παιδιών

Πηγή: philenews.com

 

Αναβρασμός, αναστάτωση και ανομοιομορφία για άλλη μια φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους εμβολιασμούς με επίκεντρο, αυτή τη φορά, των διαφωνιών και των διαφορετικών απόψεων το κατά πόσον τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA (Pfizer, Moderna) πρέπει ή δεν πρέπει να χορηγηθούν σε παιδιά και εφήβους.

Στη Γερμανία το θέμα έχει μάλιστα προκαλέσει έντονη εσωτερική αναταραχή, ενώ για άλλη μια φορά οι συστάσεις από την Ε.Ε. δεν έδωσαν καθαρή κατεύθυνση προς τα κράτη-μέλη, καθώς τη στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσιζε την έγκριση του σκευάσματος της Pfizer για άτομα μεταξύ 12-15 ετών, ανακοινώνοντας ότι έπεται αντίστοιχη έγκριση και για το εμβόλιο της Moderna, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Νόσων (ECDC) συνιστούσε στα κράτη-μέλη να προτιμήσουν τον εμβολιασμό των μεγαλύτερων ηλικιακά ομάδων του πληθυσμού τους, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το όφελος από τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων θα είναι πολύ μικρό.

Σε εθνικό επίπεδο, το ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών, με εμβόλια κατά του κορωνοϊού, παραμένει ανοικτό αφού, αν και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», έχει τεθεί σχετικό ερώτημα στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, επίσημες αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΣΕΕ έχει εισηγηθεί όπως στη συζήτηση εμπλακούν εκπρόσωποι της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου αλλά και άλλων σχετικών με το θέμα φορέων, ώστε η απόφαση να ληφθεί συλλογικά και να είναι προς το συμφέρον των παιδιών. Μεταξύ των μελών της ΣΕΕ έχει γίνει ανταλλαγή σχετικής αλληλογραφίας και, όπως πληροφορούμαστε, κάποια από τα μέλη της Επιτροπής παρουσιάζονται μάλλον διστακτικά, στο παρόν στάδιο, να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων με τα εμβόλια της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

 

Ο επιστημονικός σύμβουλος του υπ.Υγείας για θέματα εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, Χρίστος Πέτρου, είχε άλλωστε δηλώσει στον «Φ» ότι «πρώτα πρέπει να δούμε κατά πόσον τα παιδιά βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο για να νοσήσουν σοβαρά. Αυτό βλέπουμε ότι δεν συμβαίνει. Δεύτερον, τα παιδιά σίγουρα μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και εν δυνάμει μεταδότες σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως είναι οι ηλικιωμένοι». Με τον εμβολιασμό, πρόσθεσε, «σίγουρα μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης». Ωστόσο, είπε,  τίθενται κάποια ηθικά ζητήματα, όπως «το κατά πόσον υπάρχει ανάγκη για εμβολιασμό ευάλωτων ατόμων ή πληθυσμών στη χώρα ή σε άλλες» και όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Σε κάθε περίπτωση, είπε, «παιδιά που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οριστικές αποφάσεις επίσης δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, αν και από πλευράς αρμοδίων Αρχών έχει εκφραστεί η άποψη ότι ο εμβολιασμός των παιδιών ενδεχμένως να ήταν πιο ορθό να γίνει (εάν θα γίνει) το προσεχές Φθινόπωρο.

Βεβαίως, δημόσιος διάλογος για τον εμβολιασμό ή όχι των παιδιών για τον κορωνοϊό δεν περιορίζεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, ενώ ανομοιομορφία στις πολιτικές που ακολουθούν οι Κυβέρνησεις παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο αρμόδιος για την ασφάλεια φαρμάκων και τροφίμων Οργανισμός (FDA) αναμένεται ότι θα συνεδριάσει για να λάβει αποφάσεις στις 10 Ιουνίου, ενώ στον υπόλοιπο πλανήτη τα κράτη αποφασίζουν ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες και δεδομένα.

Διστακτικός και ο ΠΟΥ

Διστακτικός στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων σε αυτή τη φάση της πανδημίας, φαίνεται ότι είναι όμως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος θεωρεί ότι τα παιδιά πρέπει να πάρουν σειρά στα εμβολιαστικά προγράμματα των κρατών, μόνο όταν θα έχουν εμβολιαστεί σε όλες τις χώρες οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Θα θέλαμε να επιμείνουμε και πάλι στο γεγονός ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου στις ομάδες αυτές, προτού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια», δήλωσε η δρΚέιτΟ’Μπράιεν, η διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του Οργανισμού.  «Όταν τα εμβόλια θα έχουν διανεμηθεί έτσι ώστε κάθε χώρα να λάβει αρκετά για τις ομάδες που αποτελούν προτεραιότητα, τότε θα δεχτούμε πολύ ευνοϊκά τη χρήση του εμβολίου και στους νέους», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία,  θα αρχίσει να εμβολιάζει τους εφήβους από 12 ετών με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech στις 15 Ιουνίου. Η Γερμανία, όπου το θέμα αποτέλεσμα αφορμή για έντονες διαφωνίες μεταξύ αρμοδίων αρχών και Κυβέρνησης,  προγραμματίζει να προσφέρει μια πρώτη δόση σε παιδιά ηλικίας 12-16 ετών από τις 7 Ιουνίου, ενώ η Πολωνία θα προσφέρει δόσεις του εμβολίου στους εφήβους που είναι ηλικίας 12-15 ετών την ίδια μέρα. Περαιτέρω, η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε δήλωσε ότι η χώρα θα αρχίσει να εμβολιάζει παιδιά από 12 ετών τον Ιούνιο, και η Ιταλία ενέκρινε στις 31 Μαΐου, τη διεύρυνση της χρήσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στα παιδιά 12-15 ετών. Η Εσθονία ενδεχομένως να προχωρήσει στον εμβολιασμό των εφήβων με υποκείμενα νοσήματα το Φθινόπωρο, η  Αυστρία σκοπεύει να έχει εμβολιάσει περισσότερα από 340.000 παιδιά ηλικίας 12-15 ετών ως τα τέλη του Αυγούστου και η Ουγγαρία άρχισε να εμβολιάζει τους εφήβους 16-18 ετών στα μέσα του Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά Ευρωπαϊκές χώρες, εκτός Ε.Ε, η Νορβηγία ετοιμάζεται να εξετάσει τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19, ενώ οι ρυθμιστικές Αρχές της Ελβετίας ανακοίνωσαν στις αρχές του Μαΐου ότι η Pfizer ζήτησε έγκριση για το εμβόλιό της για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, όπως έγινε και με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Άγιος Μαρίνος άνοιξε την 1η Ιουνίου τον εμβολιασμό για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο 

– Το Ισραήλ έχει δώσει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την ομάδα συντονισμού της αντιμετώπισης της πανδημίας.

– Το Ντουμπάι ανακοίνωσε την 1η Ιουνίου ότι άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

– Η Σιγκαπούρη επέκτεινε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα από την 1η Ιουνίου.

– Οι Φιλιππίνες προχώρησαν στους πρώτους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων από τον περασμένο Μάϊο.

– Η Ιαπωνία στις 28 Μαΐου ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα άτομα 12 ετών

και πάνω.

– Το Χονγκ Κονγκ έλαβε την σχετική απόφαση και αναμένεται ότι θα προχωρησει στον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών.

– Η Χιλή ενέκρινε στις 31 Μαΐου την χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για παιδιά και εφήβους.

– Ο Καναδάς ενέκρινε στις αρχές Μαΐου τη χρήση  του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Σχετικά νέα

X
Translate »