Δελτία Τύπου

Διάκριση για τέταρτη συνεχή χρονιά για την ΕΤΑΠ Λάρνακας στα φετινά Παγκύπρια Βραβεία Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, το χρυσό βραβείο λήφθηκε για την κατηγορία “Tours/City Tours/Walking Tours/Day Cruises/Yachting” για τις πρωτοποριακές ξεναγήσεις για άτομα με οπτική αναπηρία με τίτλο “Larnaka Sensory Tours for the Blind”.

H συγκεκριμένου είδους ξενάγηση δημιουργήθηκε ειδικά για άτομα με προβλήματα όρασης και η πιλοτική εφαρμογή πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2022 σε συνεργασία με την Σχολή Τυφλών Άγιος Βαρνάβας. Έκτοτε έχει αναπαραχθεί και σε άλλες περιπτώσεις με επιτυχία.

Η ξενάγηση αυτή επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας αισθητηριακής εμπειρίας με την επίσκεψη σε μουσεία της πόλης όπου τα εκθέματα μπορούν να εξερευνηθούν με διαδραστικούς τρόπους, ενσωματώνοντας τη χρήση της αφής, της όσφρησης, του ήχου αλλά και της γεύσης.

 

Συγκεκριμένα το Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, οργάνωσε, με αφορμή το εν λόγω πρόγραμμα, ξεναγήσεις αφής εκθεμάτων καθώς και όσφρησης αρωμάτων της αρχαιότητας που έχουν αναπαραχθεί.

Συμπληρωματικά στη ξενάγηση περιλαμβάνεται και το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, που αποτελεί ίσως το μοναδικό μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί ν’ αγγίξει όλα τα εκθέματα και να τα περιεργαστεί.

Η βιωματική εμπειρία περιλαμβάνει επίσης εργαστήρι κεραμικής στη Γειτονιά Καλλιτεχνών Λάρνακας.  Στο πρόγραμμα εντάσσεται και περιήγηση στην πόλη μέσω της ήδη βραβευθείσας πρωτοβουλίας από τα Παγκύπρια Βραβεία Τουρισμού με την ονομασία “Larnaka Storytelling Statues”.

Επιπρόσθετα είχε εκτυπωθεί – ειδικά για αυτή την περίσταση – αντίγραφο της κεφαλής του αγάλματος του Ζήνωνα του Κιτιέα στους τρισδιάστατους εκτυπωτές του Youth Makerspace Larnaka του ΟΝΕΚ, το οποίο μπορεί να δοθεί στους συμμετέχοντες για να το περιεργαστούν ενόσω ο ξεναγός ενημερώνει για την ιστορία του Στωικού φιλοσόφου.

Η εν λόγω ξενάγηση προέκυψε από την ανάγκη προσφοράς πολιτιστικών εμπειριών σε ομάδες ανθρώπων με διαφορετικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα τα άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, μετά και τη συμμετοχή της ΕΤΑΠ Λάρνακας σχετικά Ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας και σε νέες, χωρίς αποκλεισμούς, επιλογές για τους τουρίστες.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας κ. Ντίνος Λευκαρίτης τόνισε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών καθώς ο τουρισμός πρέπει να είναι προσβάσιμος για όλους ανεξαρτήτως φυσικών ή κοινωνικών περιορισμών. Πρόσθεσε ότι «με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε συνθήκες και προϋποθέσεις που επιτρέπουν σε ένα ευρύ φάσμα επισκεπτών να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στη Λάρνακα. Η συνεχής βελτίωση της προσβασιμότητας του προορισμού μας αποτελεί για εμάς διαχρονική επιδίωξη».

 

Σχετικά νέα

X
Translate »