Τουρισμός

Διακοπές στην Ελλάδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πηγή: philenews.com

Μετά από περίπου ενάμιση χρόνο περιοριστικών μέτρων και με το πρόγραμμα εμβολιασμού να προχωρά σε όλες τις χώρες, πολλοί Κύπριοι, όπως παραδοσιακά έκαναν και στην προ covid εποχή, θα επιλέξουν κυρίως την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά για να περάσουν τις διακοπές τους, αν βέβαια η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιδεινωθεί σοβαρά στις δύο χώρες το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν και οι Ελλαδίτες που μένουν στην Κύπρο και θα επισκεφτούν την Ελλάδα και, αυτό το διάστημα, το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι «ποια έγγραφα χρειάζονται για ένα ταξίδι εκτός συνόρων;».

Ο «Φ» συγκέντρωσε στοιχεία -τα οποία ισχύουν προς το παρόν, τουλάχιστο- για να γνωρίζει κάποιος ενδιαφερόμενος τι θα χρειαστεί για να αποφύγει προβλήματα ή ταλαιπωρία και για να απολαύσει τις διακοπές του.

Σε γενικές γραμμές, αν κάποιος δεν έχει κάνει κάποιο εμβόλιο, μπορεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα με τη διενέργεια μοριακού τεστ (PCR) ή και rapid test ΑΛΛΑ στην επιστροφή του, οι κυπριακές Αρχές θα αποδέχονται ΜΟΝΟ το μοριακό τεστ, το οποίο μπορεί να γίνει και στα κυπριακά αεροδρόμια.

Πρώτο βήμα το PLF

Όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη «φόρμα εντοπισμού επιβάτη» (PLF) την προηγούμενη ημέρα πριν από την αναχώρηση της πτήσης. Οι οικογένειες μπορούν να υποβάλουν μια κοινή φόρμα e-PLF. Η φόρμα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/. Το PLF είναι δηλαδή το αντίστοιχο CyprusFlightPass που συμπληρώνουν όσοι ταξιδεύουν προς Κύπρο από οποιαδήποτε χώρα.

Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα και θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR, θεωρείται αναγκαία για την είσοδο σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας.

Προϋποθέσεις για είσοδο

Η είσοδος στην Ελλάδα επιτρέπεται υπό τους ακόλουθους όρους:

● Oι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Αποδεκτά εμβόλια είναι: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm, μεταξύ άλλων. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

● Αν δεν ισχύει η πρώτη προϋπόθεση, απαιτείατι αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (PCR), το οποίο να έχει γίνει έως 72 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα και να έχει γίνει σε πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο, να είναι στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα και να περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητας του επιβάτη. Η Ελλάδα δέχεται επίσης να προσκομιστεί έλεχγος διάγνωσης με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή στην Ελλάδα, από πιστοποιημένο εργαστήριο.

● Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό νόσησης ή θετικής διάγνωσης κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ισχύος δύο (2) έως εννέα (9) μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης, που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο, από δημόσια αρχή, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Αυτό μπορεί να γίνει από πιστοποιημένα εργαστήρια και να αναγράφεται, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.

Οι ελληνικές Αρχές σημειώνουν ότι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα δύνανται να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της, από 30.5.2021, είτε αντίστοιχων ρυθμίσεων άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για τον κορωνοϊό COVID-19, ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, κατά περίπτωση, τηρουμένων των προβλεπόμενων στην παρούσα παράγραφο χρονικών διαστημάτων.

– Οι υποχρεώσεις ισχύουν και για ανηλίκους από δώδεκα ετών και άνω.

Έλεγχοι όταν φθάνεις στην Ελλάδα

Κατά την άφιξη στην Ελλάδα, οι ταξιδιώτες που φθάνουν υπόκεινται σε:

Δειγματοληψία δοκιμών αντιγόνου rapid στις πύλες εισόδου για επιλεγμένα άτομα που προέρχονται από ένα στοχευμένο σύστημα δειγματοληψίας, με βάση το σύστημα «EVA». Τα πρόσωπα που υπόκεινται στον δειγματοληπτικό έλεγχο παραμένουν σε χώρο της πύλης εισόδου, μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του ελέγχου. Υποχρεωτική απομόνωση εάν είναι θετικές για SARS-Cov-2, μετά από δοκιμή δειγματοληψίας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ταξιδιώτες και οι συνταξιδιώτες τους φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα υποβληθούν σε περαιτέρω δοκιμές PCR για να επιβεβαιώσουν την αρχική διάγνωση. Οι επισκέπτες θα μείνουν σε ξενοδοχεία απομόνωσης για 10 ημέρες το πολύ. Τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία καραντίνας καλύπτονται από το ελληνικό κράτος. Τα πρόσωπα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ δεκατεσσάρων ημερών και διαγιγνώσκονται θετικά, τίθενται σε προσωρινό περιορισμό διάρκειας επτά ημερών.

Ταξίδι με πλοίο σε ελληνικό νησί

Όταν φθάσει ο ταξιδιώτης στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη και θέλει να ταξιδέψει σ’ ένα νησί, πρέπει να έχει κάποια έγγραφα για να επιβιβαστεί στο πλοίο.

Από τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο, Καβάλα, Βόλος και Θεσσαλονίκη) προς τα νησιά, το έντυπο «προ-επιβίβασης εντοπισμού επιβάτη», πρέπει απαραιτήτως να το συμπληρώνουν οι επιβάτες και να το παραδίδουν μαζί με το εισιτήριό τους, επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα (σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή), με τα οποία πιστοποιούν τα αποτελέσματα ελέγχων και εμβολιασμού στον αρμόδιο της οικονομικής υπηρεσίας κατά την επιβίβασή τους, πριν από την αναχώρηση του πλοίου, ως ακολούθως: πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR Test 72 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα Rapid Test 24 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα Self Test 24 ωρών το αποτέλεσμα του οποίου θα πρέπει να δηλωθεί στο έντυπο προ-επιβίβασης ή βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες. Η υποχρέωση διενέργειας PCR Test, Rapid Test ή Self Test, αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, ισχύει για επιβάτες άνω των 5 ετών, το οποίο θα πρέπει να είναι αρνητικό. Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά την επιβίβαση/αποβίβαση, καθώς και κατά τη διάρκεια του ταξιδίου, είναι υποχρεωτική.

Ποια δεδομένα ισχύουν για  μάσκα, παραλίες, εστίαση

Για τις διακοπές σε μια άλλη χώρα, οι τουρίστες και γενικά όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν κάποια βασικά που ισχύουν για να μπορέσουν να προσαρμοστούν καλύτερα. Στην Ελλάδα, καταργήθηκε από τις 24 Ιουνίου η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους στους οποίους δεν παρατηρούνται συνθήκες συνωστισμού. Υπάρχει όμως η διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις. Από τις 28 Ιουνίου δεν ισχύει το μέτρο του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας, αλλιώς curfew. Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ίσχυε. Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ, ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Ταξίδια με το digital pass ΕΕ από 1η Ιουλίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη Πέμπτη με απόφασή του τροποποίησε το Σχέδιο Δράσης της λειτουργίας των αεροδρομίων, ώστε να συμπεριλάβει στα πιστοποιητικά που είναι αποδεκτά και το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19, το οποίο θα εκδίδεται από τις χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως κι από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και από την Ελβετία. Αποδεκτά επίσης θα γίνονται και τα πιστοποιητικά ανάρρωσης με ισχύ 180 μέρες, από την ημέρα που έχει βρεθεί θετικό το άτομο, ενώ θα γίνονται αποδεκτά και τα ψηφιακά πιστοποιητικά εργαστηριακών εξετάσεων PCR. Δεν θα γίνονται αποδεκτά από την Κυπριακή Δημοκρατία ψηφιακά πιστοποιητικά για rapid test.

Από 1η Ιουλίου θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων, κατά τις οποίες θα γίνονται αποδεκτά είτε το ψηφιακό πιστοποιητικό, είτε το συμβατικό πιστοποιητικό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Μετά τις έξι εβδομάδες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδέχεται μόνο τα ψηφιακά πιστοποιητικά που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο λόγος είναι επειδή αυτές οι κατηγορίες εξαιρούνται των οποιωνδήποτε περιορισμών και έτσι θα υπάρχει η βεβαιότητα ότι το πιστοποιητικό που ανεβαίνει στο Cyprus Flight Pass είναι αυθεντικό. Ο καθένας θα μπορεί να ταξιδέψει είτε με το ψηφιακό πιστοποιητικό είτε με οποιοδήποτε πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει εργαστηριακή ανάλυση PCR. Όσον αφορά τους Κύπριους και τους μόνιμα διαμένοντες θα συνεχίσει να ισχύει αυτό που ισχύει σήμερα, δηλαδή θα έχουν το δικαίωμα αντί του ψηφιακού πιστοποιητικού να κάνουν τους εργαστηριακούς τους ελέγχους κατά την άφιξή τους στην Κύπρο.

Σχετικά νέα

X
Translate »