Γενικά

Δεν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα από την εισαγωγή λατερίτη στη Λάρνακα

Δεν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα από την εισαγωγή λατερίτη στη Λάρνακα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κώστας Κόκκινος, Υγειονομικός Λειτουργός στον Δήμο Λάρνακας.

Ανέφερε ακόμα ότι «γίνονται τακτικοί έλεγχοι τόσο από το Τμήμα Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όσο και από την Αρχή Λιμένων η οποία διαθέτει Λειτουργό Περιβάλλοντος και ελέγχει τα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού. Σύμφωνα με τους ελέγχους και τις μετρήσεις που γίνονται κατά διαστήματα, τόσο η σκόνη όσο και ο θόρυβος από τον λατερίτη, φαίνεται να είναι μέσα στα πλαίσια».

Σημειώνεται ότι ο λατερίτης ξεκίνησε να εισάγεται στην Κύπρο για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2020 από την Ακτή του Ελεφαντοστούν στην Αφρική. Με βάση τη συμφωνία που έχει η εταιρεία με την Κυβέρνηση φτάνει στο λιμάνι της Λάρνακας ένα πλοίο το μήνα με χωρητικότητα 45 χιλιάδων τόνων.

Το φορτίο εκφορτώνεται από το πλοίο σε διάστημα πέντε ημερών και τοποθετείται στον χερσαίο χώρο του λιμανιού. Σε 20 – 21 μέρες το φορτίο με τον λατερίτη μεταφέρεται με φορτηγά αυτοκίνητα στο λατομείο της Σκουριώτισσας, όπου μετά από επεξεργασία παράγεται το νικέλιο, το οποίο στη συνέχεια επανεξάγεται.

«Εδώ και μερικούς μήνες δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με την φορτοεκφόρτωση λατερίτη στο λιμάνι της Λάρνακας, ούτε παρατηρείται οχληρία ενώ δεν υπάρχουν παράπονα από περίοικους ή άλλους δημότες της πόλης. Το απόγευμα της Πέμπτης 25 Νοεμβρίου μετέβηκα στο λιμάνι και παρακολούθησα την φορτοεκφόρτωση του υλικού και διαφάνηκε πως δεν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα» είπε ο κ. Κόκκινος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως «μετά από συνομιλία που είχα με το Τμήμα Παραπόνων του Δήμου Λάρνακας, δεν υπάρχει παράπονο είτε από κατοίκους της περιοχής του λιμανιού, ούτε και από άλλους δημότες της πόλης, που διαμένουν στην διαδρομή που κάνουν τα φορτηγά φορτωμένα με λατερίτη με προορισμό το μεταλλείο της Σκουριώτισσας».

Σχετικά νέα

X
Translate »