Οικονομία

Αποκαλύπτεται «Η Γη του Αύριο»

Πηγή: dialogos.com.cy

Αποκαλυπτήρια της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στο χώρο των πρώην εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στη Λάρνακα θα έχουμε αύριο Δευτέρα 8 Ιουλίου με την επίσημη εκδήλωση παρουσίασης του έργου Land Of Tomorrow της εταιρείας Πετρολίνα. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο χώρο της επένδυσης και ενδεικτικό του μεγέθους και της σημασίας του έργου είναι ότι θα παρουσιαστεί στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες από τους στρατηγικούς συνεργάτες της Πετρολίνα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα ανακοινωθούν και περισσότερες λεπτομέρειες για το σχεδιασμό του πρότζεκτ.

Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές και η αρχιτεκτονική προσέγγιση του σχεδίου έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στο κοινό από τον περασμένο Μάρτιο με τη δημόσια παρουσίαση του χωροταξικού σχεδιασμού από την Πετρολίνα μαζί με το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, σε συνεργασία με τους UDS Architects και με συντονιστή την Delfi Partners & Co. Το masterplan αφορά την πολεοδομική ανάπτυξη των ακινήτων που έχουν κενωθεί μετά τη μετακόμιση στο Βασιλικό, στη βάση των προνοιών του νέου Σχεδίου Περιοχής, με κεντρικό πυλώνα τη δημιουργία μιας νέας, βιώσιμης, μεικτής χρήσης παραθαλάσσιας ανάπτυξης.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Senior Partner των Foster + Partners, Ben Scott και ακολούθως οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στην περιοχή που θα αναπτυχθεί το έργο.

Όπως εξήγησε ο κ. Scott, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, κύρια πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του οράματος του Land of Tomorrow αποτέλεσε η πλούσια ιστορία της πόλης με τα κύρια στοιχεία που την ορίζουν. «Φιλοδοξία μας για το masterplan του Land of Tomorrow είναι η δημιουργία μιας ανάπτυξης ορόσημο που θα αποτελεί προέκταση της πόλης διατηρώντας και ενισχύοντας τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της. Η κληρονομιά της Λάρνακας, το φυσικό περιβάλλον και η σχέση με τη θάλασσα είναι βασικά στοιχεία που εντάχθηκαν σ’ αυτό. Στόχος του Land of Tomorrow είναι η δημιουργία μιας νέας, βιώσιμης, μεικτής χρήσης παραθαλάσσιας ανάπτυξης που θα αποτελέσει τον καταλύτη για περαιτέρω αναζωογόνηση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε.

Όπως προαναφέραμε, η «Γη του Αύριο» είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που σχεδιάζεται στην περιοχή, στην οποία όμως μπαίνει επί χάρτου και η μεγαλύτερη δημόσια επένδυση. Πρόκειται για το έργο της επίχωσης, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας μελέτης στη βάση διαγωνισμού που προκήρυξε το Τμήμα Δημοσίων Έργων τον περασμένο Μάρτιο.

H μελέτη έχει στο επίκεντρό της την ανάκτηση 60 μέτρων παραλίας που έχει χαθεί λόγω διάβρωσης και την υλοποίηση δημοσίων έργων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου που έχει απελευθερωθεί σ’ ένα μήκος τριών χιλιομέτρων από το βόρειο όριο του λιμανιού Λάρνακας μέχρι τα όρια του νέου Σχεδίου Περιοχής.

Οι μελετητές καλούνται να ετοιμάσουν ένα γενικό σχέδιο έργων της παράκτιας ζώνης σε όλο το μήκος τής υπό μελέτη ακτής, σύμφωνα και με το Σχέδιο Περιοχής το οποίο θα ενταχθεί στους σχεδιασμούς του κράτους και των Τοπικών Αρχών. Σε συνδυασμό με τα έργα προστασίας από τη διάβρωση προβλέπεται και η δημιουργία προμενάδας μετά από κατασκευή επίχωσης. Η προμενάδα θα διατρέχει ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής μελέτης και θα αποτελεί συνδετικό στοιχείο με τις υπόλοιπες περιοχές της πόλης. Με την ολοκλήρωση της μελέτης και ανάλογα με τα αποτελέσματά της, οι αρμόδιες Αρχές (Δήμος Λάρνακας, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως) θα προχωρήσουν με τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με σκοπό τη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού επιπέδου σχεδιασμού και τελικής ποιότητας του δημοσίου γραμμικού πάρκου και προμενάδας καθορίζοντας τη μορφή, τις δραστηριότητες, την ελεύθερη κίνηση, την ασφάλεια κ.τ.λ.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »