Uncategorized

Αποφάσισαν προσωρινή αναβολή του παγώματος των εκποιήσεων

Πηγή: alphanews.live

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Παρά τη διαφωνία που εκφράστηκε από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών και του συνδέσμου τραπεζών αναφορικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν από ενδεχόμενη νέα παράταση στις εκποιήσεις, εντούτοις οι βουλευτές που υπογράφουν τη σχετική πρόταση νόμου, εμμένουν στη θέση τους αυτή και οδηγούν την εν λόγω πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά τη χθεσινή απόφαση να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στο όλο ζήτημα. Θα προηγηθεί συνεννόηση μεταξύ των βουλευτών για το πότε θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια καθώς και για τον χειρισμό του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Alphanews.live το θέμα συζητήθηκε χθες σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών το απόγευμα. Η απόφαση που λήφθηκε αφορά δυο σενάρια.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι πως εάν θα προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής της Πέμπτης για ψήφιση, είναι κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Τετάρτη. Αυτό θα δώσει χρόνο στα κόμματα που υπογράφουν την πρόταση για σχετική διαβούλευση αλλά και για διαπιστώσουν εάν είναι εφικτό να προωθηθεί αυτή την Πέμπτη, η πρόταση νόμου του προέδρου της ΕΔΕΚ, που προβλέπει νέα δικαιοδοσία στο επίπεδο των επαρχιακών δικαστηρίων, για εκδίκαση διαφορών χρηματοπιστωτικής φύσης μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας, η οποία θα περιλαμβάνει περιπτώσεις υπερχρεώσεων και διαδικασίες εκποίησης καθώς και αξιόγραφα. Δημιουργία δηλαδή Δικαστηρίου Εκποιήσεων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει την πρόταση για τις εκποιήσει στην Ολομέλεια της 3ης Νοεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη με την πρόταση για τα επαρχιακά δικαστήρια τότε οι εκποιήσεις θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη. Την πρόταση νόμου κατέθεσαν, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης και του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης.

Αρνητικό το ΥΠΟΙΚ

Με επιστολή προς την Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επιχείρησε να ανατρέψει το κλίμα που επικρατεί αναφορικά με την αναστολή των εκποιήσεων. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η συνέχιση της αναστολής των εκποιήσεων ελλοχεύει σημαντικό κίνδυνο υπονόμευσης του στόχου της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων. Επιπρόσθετα, δημιουργεί προσκόμματα στην επίτευξη της μεταρρύθμιση που αφορά τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και στην ενίσχυσης του εργασιακού περιβάλλοντος για τη  εξυπηρέτηση δανείων, επηρεάζει αρνητικά την αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων του ΣΑΑ και κατ΄ επέκταση τις ανάλογες εκταμιεύσεις.

Το όχι του Συνδέσμου Τραπεζών

Με σημείωμά του στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ), τόνισε πως τάσσεται κατά της επέκτασης αναστολής εκποιήσεων που προωθείται με την πρόταση νόμου, ο Σύνδεσμος Τραπεζών υπογραμμίζει πως οι συνεχείς παρεμβάσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες ρευστοποίησης ενυπόθηκων εξασφαλίσεων επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στα πιστωτικά ιδρύματα (ΠΙ) και στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Τραπεζών, η αναστολή των διαδικασιών εκποίησης, που εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα, με αφορμή αρχικά την πανδημία και στη συνέχεια τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθιστά τη διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων αναποτελεσματική και ατελέσφορη, δυσχεραίνει την ανάκτηση χρεών, ευνοεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δημιουργεί μια κουλτούρα μη αποπληρωμής δανείων και υποχρεώσεων και αυξάνει τον κίνδυνο διάχυσης της κουλτούρας αυτής και στους συνεπείς δανειολήπτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η πρόταση νόμου των κομμάτων

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε η στοχευμένη αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων να παραταθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023, λόγω των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία COVID-19, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως είναι γνωστό, με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση η διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων που αφορά στοχευμένα την κύρια κατοικία του χρεώστη με εκτιμημένη αξία η οποία δεν υπερβαίνει τις €350.000, επαγγελματική στέγη του χρεώστη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750.000 και αγροτεμάχιο του χρεώστη η εκτιμημένη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100.000 έχει ανασταλεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2022.

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/economy/apofasisan-prosorini-anaboli-toy-pagomatos-ton-ekpoiiseon

Σχετικά νέα

X
Translate »