Γενική Επικαιρότητα

Ανθεί η παράνομη ξυλεία: Αυτοψία στα μπλόκα του Τμήματος Δασών

Πηγή: sigmalive.com

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Την ώρα που τα τζάκια και οι ξυλόσομπες έχουν πάρει φωτιά για να ζεστάνουν τα σπίτια, επιτήδειοι κόβουν δέντρα παράνομα και τα πωλούν ως καυσόξυλα.

Το ΣΙΓΜΑ έκανε αυτοψία στα μπλόκα που στήνει το Τμήμα Δασών προκειμένουν να πατάξει την παρανομία, που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Λίγο μετά τις 12:00 και οι επιθεωρητές διενεργούν εντατικούς ελέγχους για παράνομες υλοτομίες δέντρων, για παράνομη διακίνηση καυσόξυλων και για μη αδειοδοτημένους εμπόρους.

«Τα καυσόξυλα θεωρούνται οποιαδήποτε κομμένα ξύλα είτε προέρχονται από κορμό δέντρων ή ρίζες. Ο οποιοσδήποτε διακινεί καυσόξυλα πρέπει να έχει και την κατάλληλη άδεια», ανέφερε στο Sigma ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων οι δασικοί λειτουργοί ζητούν τα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι τα ξύλα αποκτήθηκαν νόμιμα.

«Εκτός τις περιπολίες στα δάση, βγαίνουμε στους δρόμους και σταματάμε οχήματα για να κάνουμε τον απαραίτητο έλεγχο νοουμένου ότι έχουμε κάποια υπόνοια ότι διακινεί καυσόξυλα», σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου.

 

 

Οι ποινές και τα πρόστιμα

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο εμπορεύεται ξυλεία χωρίς την απαραίτητη άδεια μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 5,000 ευρώ ή και ένα έτος  φυλάκισης.

Επίσης, όσοι κατέχουν στα υποστατικά τους καυσόξυλα που αποκτήθηκαν παράνομα τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο το οποίο ανέρχεται μέχρι και τα 1,000 ευρώ.

Το Τμήμα Δασών δια στόματος του Εκπροσώπου Τύπου απευθύνει θερμή παράκληση στο κοινό όταν αποτίνεται σε κάποιον έμπορο να του ζητά να του δείξει την άδεια του.

 

 

Περισσότερους ελέγχους ζητούν οι έμπορες

Οι έμπορες καυσόξυλων ζητούν περισσότερους ελέγχους για να προστατευθεί η δουλειά τους και να παταχθεί το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας.

«Εμείς σαν έμποροι καυσόξυλων ζητούμε πιο αυστηρούς ελέγχους και πιο συχνά για να πατάξουμε την παρανομία και να προστατεύσουμε το περιβάλλον», δήλωσε ο έμπορας καυσόξυλων, Κώστας Αγαπίου.

 

 

«Καίνε» οι τιμές των καυσόξυλων

Στις συμπληγάδες της ακριβείας πάντως βρίσκονται οι καταναλωτές.

Από τη μια, ρεύμα και πετρέλαιο έχουν φτάσει στα ύψη. Από την άλλη, και τα καυσόξυλα δεν πάνω πίσω με τα νοικοκυριά να μπαίνουν σε δίλημμα.

«Σίγουρα οι έμποροι καυσόξυλων έχουν βάλει αυξήσεις και γι’ αυτό είναι προτιμότερο ο κόσμος να παίρνουν προσφορές από διάφορους και μετά να αποφασίζει από που θα παίρνει τα ξύλα τους. Ως Τμήμα Δασών κρατήσαμε τις τιμές σταθερές και τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε υποβάλει οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές πώλησης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντίνου.

Ερωτηματικό παραμένει πως θα καλυφθούν φέτος οι ανάγκες της θέρμανσης των νοικοκυριών με τον φετινό χειμώνα να προμηνύεται δύσκολος.

Σχετικά νέα

X
Translate »