Η Γνώμη σας

Ανδρέας Μουσκάλλης: Ιστορικός σταθμός η συμφωνία για ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας

Την άποψη του για τη νέα συμφωνία για ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας στη Λάρνακα καταθέτει με αρθρογραφία του ο ιστορικός προπονητής και πρώην βουλευτής, Ανδρέας Μουσκάλλης.

 

Η επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με τους συνεργάτες του στο Δημαρχείο Λάρνακας στις 13 Φεβρουαρίου, ήταν ιστορική και καθοριστική για την μετέπειτα πορεία και ανάπτυξη της πόλης.

Η αποκάλυψη του Υπουργού ότι οι διαπραγματεύσεις  ανάμεσα στο Υπουργείο και την κοινοπραξία ισραηλινών συμφερόντων που έχει υποβάλει την σχετική πρόταση για το λιμάνι – μαρίνα Λ/κας, έληξαν θετικά και ότι στις επόμενες δέκα  ημέρες θα ετοιμασθούν τα συμβόλαια για την συμφωνία παραχώρησης.

Είναι μια μεγάλη και ξεχωριστή μέρα για την Λάρνακα, τους πολίτες της και την Κύπρο γενικότερα. Ένα έργο το οποίο η πόλη ανέμενε για πολλά τόσα  χρόνια, επιτέλους βρίσκει την λύση του και τροχοδρομείται στο πολύ άμεσο μέλλον. Δηλαδή εντός του 2020.

Η απόφαση για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου, αυτής της μεγάλης επένδυσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε συνδυασμό με την μετακίνηση των πετρελαιοειδών και των εγκαταστάσεων Υγραερίου,  αποτελούν για Λάρνακα ένα ιστορικό σταθμό.

Η πόλη ασφυκτιούσε πραγματικά από την διαχρονική παρουσία των εγκαταστάσεων Πετρελαίου  και Υγραερίου στην παραθαλάσσια περιοχή της, όπως και από την ύπαρξη των φτωχών λιμενικών εγκαταστάσεων και  της υποβαθμισμένης μαρίνας της.

Με την υλοποίηση του τεράστιου αυτού έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της  μαρίνας, καθώς και της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και Υγραερίου , η πόλη θα επεκταθεί παραλιακά, αναπτυξιακά, οικολογικά , οικονομικά.

Θα δημιουργηθεί μια καινούργια, σύγχρονη περιοχή στην πόλη πολλών δυνατοτήτων και  τεράστιων προοπτικών, για την οικονομία και κοινωνία γενικότερα.

Ηδη η Λάρνακα ευρίσκεται στο δρόμο μιας μεγάλης αναπτυξιακής πορείας με έργα και υποδομές, οι οποίες μαρτυρούν την νέα εποχή για την πόλη και τους πολίτες της.

Μαζί με τα νέα έργα τα οποία υλοποιήθηκαν και άλλα που προγραμματίζονται από  το Δήμο της Λάρνακας και την υλοποίηση των έργων της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης και την  απομάκρυνση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων , η Λάρνακα θα μετατραπεί σε μια πόλη ελκυστική , όμορφη , ζεστή και σύγχρονη. Το όραμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου για μια πόλη που οι κάτοικοι της να νοιώθουν υπερηφάνεια, ικανοποίηση και χαρά, άρχισε πλέον να υλοποιείται.

Η Λάρνακα πλέον δεν θα είναι η υποβαθμισμένη και αδικημένη πόλη της Κύπρου, αλλά  θα αποτελεί μια πόλη σύγχρονη, προοδευτική , απαιτητική, αποφασιστική, μια πόλη που θα δημιουργεί ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη, μια πόλη που οι κάτοικοι της θα ευημερούν και θα νοιώθουν ευτυχισμένοι.

Η ανακοίνωση για την θετική κατάληξη στις συζητήσεις για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, σκόρπισε χαρά και ικανοποίηση στους Λαρνακείς.

Το έργο αποτελούσε όνειρο και πόθο των κατοίκων και πρώτιστη προτεραιότητα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι γεγονός ότι υπήρχε ένας κρυφός φόβος στους Λαρνακείς, για την έκβαση των συζητήσεων για το έργο αυτό. Οι εμπειρίες της πόλης διαχρονικά για έργα ανάπτυξης στο παρελθόν, δεν άφηναν και μεγάλη αισιοδοξία και για το έργο αυτό.

Πέρασε το έργο από πολλές φάσεις και ενστάσεις. Πολλές συζητήσεις και καθυστερήσεις. Τέλος καλό όλα καλά. Οι συζητήσεις τέλειωσαν, οι αποφάσεις πάρθηκαν και το έργο είναι έτοιμο να υλοποιηθεί.

Μεγάλη προσπάθεια κατεβλήθην από το Υπουργείο Μεταφορών , Επικοινωνιών και Εργων, τους Υπουργούς του και τους Αξιωματούχους και από την Κυβέρνηση η οποία αποφασιστικά μπήκε στην  συζήτηση με τους επενδυτές για το μεγάλο αυτό έργο. Αξίζουν συγχαρητήρια σ’ όλους τους Κυβερνητικούς Αξιωματούχους οι οποίοι συνέβαλαν στην αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Σημαντικό και καθοριστικό όμως ρόλο στην εξέλιξη της συζήτησης για το έργο, είχε ο  Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και το Δημοτικό Συμβούλιο. Μέσα από τις συχνές παρεμβάσεις τους, διευκόλυναν τις συζητήσεις και ξεπεράστηκαν εμπόδια, τα οποία καθιστούσαν την έγκριση της συμφωνίας αβέβαιη.

Η επιμονή , υπομονή , αποφασιστικότητα, το πάθος και οι συνεχείς ενέργειες του Δημάρχου Ανδρέα Βύρα και του Δημοτικού Συμβουλίου προς  υποβοήθηση των διαπραγματεύσεων ήταν καταλυτικές στην εξέλιξη  και θετική κατάληξη της συμφωνίας.

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας και το Δημοτικό Συμβούλιο αντιλαμβανόμενοι την μεγάλη αξία και σημασία του έργου, ενημέρωναν συνεχώς τους πολίτες της Λάρνακας, δημιουργώντας ένα επιπλέον ανάχωμα στις οποιεσδήποτε αρνητικές προδιαθέσεις για το έργο. Οι πολίτες αντιλαμβανόμενοι και αυτοί την δυναμική του έργου για την ανάπτυξη της πόλης τους, στάθηκαν δίπλα στον Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο , ενωμένοι , αποφασιστικοί και δραστήριοι και υποψιασμένοι.

Πρέπει να νοιώθουν ικανοποίηση και δικαίωση για τις προσπάθειες  , και τις ενέργειες τους, όλοι οι φορείς της πόλης, οι Βουλευτές, η Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακος, το ΕΒΕ Λάρνακας και όλοι οι Οργανωμένοι Φορείς της Πόλης. Η συμβολή καθ’ όλην την διάρκεια της συζήτησης της Κυβέρνησης, με τους επενδυτές ήταν βοηθητική και δυναμική.

Το αναπτυξιακό αυτό έργο για την Λάρνακα δεν είναι έργο πνοής. Είναι έργο ζωής, το οποίο θα καθορίσει καταλυτικά και αποφασιστικά τη πορεία της πόλης και των κατοίκων της.

Ανδρέας Μουσκάλλης

Προπονητής Ποδοσφαίρου

17/2/2020

Σχετικά νέα

X
Translate »