Uncategorized

Ανασκαφές τον Οκτώβριο για το αρχαίο λιμάνι Κιτίου

Πηγή: philenews.com

Τον Οκτώβριο η πόλη του Ζήνωνα, η Λάρνακα, στην τοποθεσία Παμπούλα, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, θα συναντήσει ένα σπουδαίο κομμάτι της Ιστορίας της. Το ξήλωμα και ο καθαρισμός των γηπέδων τένις από την συγκεκριμένη τοποθεσία, έναντι του σωματείου της ΑΕΚ, δημιούργησε τις τελευταίες μέρες ευχάριστο αίσθημα σε πολλούς δημότες της πόλης, που κατέχουν την ιστορία της. 

Χθες, ο «Φ» ενημερώθηκε αρμοδίως ότι «αρχές Οκτωβρίου, μεγάλη αρχαιολογική αποστολή από τη Γαλλία, φοιτητές, καθηγητές αρχαιολογίας και άλλοι ειδικοί, φτάνουν στη Λάρνακα, με αποστολή να αναδείξουν μέσω ανασκαφής, το αρχαίο πολεμικό λιμάνι Κίτιον. Το αρχαίο λιμάνι βρίσκεται στην γνωστή τοποθεσία Παμπούλα σε κεντρική περιοχή της Λάρνακας και τμήμα του ανακαλύφθηκε τυχαία και αναδείχθηκε, την περίοδο 1988- 1990. Παρόμοια με το αρχαίο λιμάνι  Κίτιον, ανακαλύφθηκαν κατά καιρούς, στην περιοχή του Πειραιά και άλλα μέρη της Ελλάδας».

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, το αρχαίο λιμάνι Κίτιον, χρησιμοποιείτο για επισκευή και συντήρηση πολεμικών πλοίων, τα οποία αποσύρονταν από το νερό μέσω ειδικών ραμπών που διασώζονται και ακολούθως με τον ίδιο τρόπο ποντίζονταν πίσω στη θάλασσα. Χρησιμοποιήθηκε όμως και για εξαγωγές χαλκού και γεωργικών προϊόντων. Σύμφωνα πάντα με ιστορικά συγγράμματα, το 1075 π.Χ., κατά τη διάρκεια μεγάλου σεισμού, το λιμάνι του αρχαίου Κιτίου καταποντίστηκε, ενώ η θάλασσα αποτραβήχτηκε στα όρια που είναι σήμερα.

Σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου Μεταφορών, οι εργασίες ανάδειξης του αρχαίου λιμανιού θα συνεχιστούν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και μετά την αποχώρηση της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στο τέλος Οκτωβρίου. Η ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού,  εντάσσεται, επίσης, στην πρώτη φάση των αρχαιολογικών έργων που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών στην περιοχή της Παμπούλας στη Λάρνακα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, στην οποία, επίσης, έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης ιστορικής αξίας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα θεμέλια μεγάλου λουτρού της ρωμαϊκής εποχής, στο δάπεδο του οποίου εντοπίστηκε μεγάλο ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Ηρακλή και τους 12 άθλους του. Πρόθεση του υπουργείου Μεταφορών και του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι μελλοντικά ο χώρος του αρχαίου λιμανιού, ο χώρος του ρωμαϊκού λουτρού με το ψηφιδωτό του Ηρακλή, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας που βρίσκεται νότια του αρχαίου λιμανιού, να αποτελέσουν ενιαίο αρχαιολογικό τετράγωνο με υποδομή που να το καθιστά πλήρως προσβάσιμο στο κοινό. Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, προγραμματίζεται η δημιουργία υπέργειας γέφυρας η οποία θα ενώνει τον χώρο του αρχαίου λιμανιού και του Αρχαιολογικού Μουσείου, με το ρωμαϊκό λουτρό. Μεταξύ του Αρχαιολογικού Μουσείου (νοτιοδυτικά) και του αρχαίου λιμανιού, σε υφιστάμενο κτίριο που δεν πρόκειται να κατεδαφιστεί, υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία ενός αναψυκτηρίου. Παράλληλα, τόσο το Τμήμα Αρχαιοτήτων όσο και ο Δήμος Λάρνακας, ενδιαφέρονται να εντάξουν τον χώρο, στα εκπαιδευτικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι για το θέμα άμεσο είναι και το ενδιαφέρον από πλευράς του Δήμου Λάρνακας, ο οποίος στοχεύει να το προβάλει μαζί με τον αρχαίο οικισμό Κίτιον, ως ακόμα έναν λόγο για να επισκεφθεί κάποιος τουρίστας την πόλη.

Σχετικά νέα

X
Translate »