Κοινωνία

Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα ΞέΝιος για τους άστεγους στη Λάρνακα – Πώς θα λειτουργεί

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ο Δήμος Λάρνακας σε συνεργασία με την Μητρόπολη Κιτίου και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (22/4) το Πρόγραμμα Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΞέΝιος». Το Πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκε σε διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης Δήμου Λάρνακας στην παρουσία του Μητροπολίτη Κιτίου, Νεκτάριου και της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένας Ευαγγέλου.

Το Πρόγραμμα «ΞέΝιος», το όνομα του οποίου είναι εμπνευσμένο από τον «Ξένιο Δία» στον ρόλο του προστάτη των προσκεκλημένων, προνοεί τη στήριξη και παροχή άμεσης βοήθειας προς τους άστεγους συνανθρώπους.

Το «ΞέΝιος», όπως αναφέρει ο Δήμος Λάρνακας, έρχεται ν’ αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο πρόβλημα της αστεγίας και να βοηθήσει στην κοινωνική επανένταξη των αστέγων, μέσα από σειρά ενεργειών:
· Παρέμβαση και αξιολόγηση
· Προσωρινή στέγαση, Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εκπαίδευση και
· Πολιτική Επανένταξης

Το Πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει ως ακολούθως:

Εντοπισμός, παρέμβαση και αξιολόγηση: Αφού εντοπιστεί η περίπτωση, τότε θα γίνεται αμέσως αξιολόγηση της κατάστασης του ατόμου και κατόπιν θα υπογράφεται συμφωνητικό έγγραφο ένταξης του στο πρόγραμμα με κανόνες και το χρονοδιάγραμμα παραμονής του στο συμβεβλημένο κατάλυμα που θα εξευρεθεί. Οι κανόνες θα ποικίλλουν αναλόγως της περίπτωσης (π.χ χρήστης ναρκωτικών ουσιών, αλκοολισμός, ψυχιατρικό περιστατικό κ. λπ).

Προσωρινή στέγαση: Το άτομο αφότου αξιολογηθεί και υπογράψει τη συμφωνία, θα μεταφέρεται αμέσως στο συμβεβλημένο κατάλυμα και θα του παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα (μπάνιο, φαγητό, χώρος ξεκούρασης και προστασία). Επίσης, θα γίνεται διασύνδεση με το Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λάρνακας και το Συσσίτιο Αγίου Γεωργίου για παροχή τροφίμων.

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εκπαίδευση: Στη συνέχεια θα παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη/ κατάλληλη εκπαίδευση με σκοπό την καταγραφή των πραγματικών αναγκών του ατόμου, όπου μαζί με τον αρμόδιο λειτουργό του προγράμματος θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και έπειτα από την εκτίμηση των αναγκών θα γίνονται οι δέουσες ενέργειες.

Πολιτική Επανένταξης: Όταν πραγματοποιηθούν τα πιο πάνω βήματα θα ακολουθεί η παραπομπή και δικτύωση του ατόμου με διάφορες Υπηρεσίες, προκειμένου να εξασφαλίσει το άτομο ένα μόνιμο χώρο διαμονής και ταυτόχρονα να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες μέσω παραπομπής στις αρμόδιες υπηρεσίες για εξασφάλιση επιδόματος ή ανανέωσης εγγράφων/επιδομάτων ή εξεύρεσης εργασίας (π.χ. Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας).

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λάρνακας έχει ως κύριο μέλημα την ευημερία όλων των στρωμάτων της κοινωνίας. Δίνοντας έμφαση στις σημερινές ανάγκες των πολιτών, έχει ενδυναμώσει και εμπλουτίσει τις σχετικές δράσεις τους, αναβαθμίζοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες του. Γενικός στόχος του Προγράμματος «ΞέΝιος» είναι κανένας συνάνθρωπός μας να μην μένει στο δρόμο» αναφέρει ο Δήμος Λάρνακας.

Το πρόγραμμα είναι υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σχετικά νέα

X
Translate »