Uncategorized

Αλλάζουν τα πάντα με τα διαζύγια στην Κύπρο

Πηγή: offsite.com.cy

Αλλάζει ολόκληρο το οικογενειακό δίκαιο στην Κύπρο. Σαρωτικές αλλαγές περιλαμβάνουν στα οκτώ νομοσχέδια που συζητούνται στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Με το νέο νόμο που ετοιμάζεται εισάγεται στο νομικό μας σύστημα το συναινετικό  διαζύγιο  κατόπιν συμφωνίας των συζύγων, η οποία θα αποτελεί τη βάση για τη λύση του γάμου.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite – ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η Offsite παρουσιάζει όλες τις τροποποιήσεις που θα γίνουν στη νομοθεσία και αφορούν:

Πόσοι θα δικάζουν

Με την τροποποίηση του Περί της Δέκατης Τρίτης Τροποποίησης του Συντάγματος   η δίκη για διαζύγιο θα γίνεται από ένα δικαστή ενώ σήμερα γίνεται από τρείς. Αυτή η τροποποίηση δεν θα επηρεάζει τις εκκρεμούσες διαδικασίες. Παράλληλα, τροποποιείται το άρθρο 111 του Συντάγματος.

2.Τα προσόντα δικαστών

Ο νόμος τροποποιήθηκε το 2018 και αφορά τον Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμο του 2018. Σκοπός είναι η ρύθμιση της σύνθεσης των Οικογενειακών Δικαστηρίων, αλλάζουν τα προσόντα των Δικαστών και απαιτούνται  τα προσόντα του Προέδρου Επαρχιακού Δικαστή και του Επαρχιακού Δικαστή αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Περί Δικαστηρίων Νόμο, και διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο διορισμός Δικαστή Οικογενειακού Δικαστηρίου θα πρέπει να  προϋποθέτει και ευρεία γνώση σε θέματα οικογενειακού δικαίου ή εμπειρία. Θα υπάρχει επιμόρφωση των Δικαστών.  Ο ίδιος δικαστής θα επιλαμβάνεται όλων των υποθέσεων που εγείρονται μεταξύ των ίδιων διαδίκων. Εξισούται ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου  σε Πρόεδρο του Επαρχιακού  Δικαστηρίου. Ρυθμίζονται τα διαζύγια των μελών των θρησκευτικών ομάδων.

Διαβάστε επίσης:  Τι θα κάνουν οι διαμεσολαβητές για τα διαζύγια στην Κύπρο (vid)

3. Αλλάζουν και τις διαθήκες

Το τρίτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αφορά το νόμο για τις Διαθήκες. Με την τροποποίηση κληρονόμοι περιουσιακών στοιχείων θα είναι τέκνα αποβιωσάντων. Μεταξύ των δικαιούχων θα περιλαμβάνονται και τέκνα αποβιωσάντων που γεννήθηκαν με τη μέθοδο της μεταθανάτιας γονιμοποίησης. Η μεταθανάτια γονιμοποίηση , δημιουργούσε μέχρι  σήμερα περίπλοκα νομικά προβλήματα και ανασφάλεια δικαίου, κυρίως λόγω της διασυνοριακής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όσα τέκνα γεννήθηκαν με αυτή τη μεθοδο θα αποκτήσουν δικαίωμα στην κληρονομιά νοουμένου ότι υπάρχει γραπτή συγκατάθεση του αποθανόντος προσώπου, η οποία είχε δοθεί πριν τον θάνατό του και έγκριση από το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής

4. Η τομή στη νομοθεσία

Τομή στη νομοθεσία εμφανίζεται στο νομοσχέδιο περί Γάμου. Με βάση την τροποποίηση εισάγεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα το συναινετικό  διαζύγιο κατόπιν συμφωνίας των συζύγων που θα αποτελεί τη βάση για λύση του γάμου. Τα κριτήρια έκδοσης συναινετικού διαζυγίου θα είναι όταν οι σχέσεις των συζύγων έχουν κλονισθεί τόσο ισχυρά για λόγο που αφορά και τους δύο συζύγους ώστε να είναι αφόρητη η εξακολούθηση του γάμου και  ο γάμος να έχει διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες και  σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα παιδιά  θα πρέπει να προσκομίζεται έγγραφη συμφωνία των συζύγων που να ρυθμίζει την επιμέλεια των τέκνων και την επικοινωνία με αυτά.  Το δικαίωμα έφεσης θα  περιορίζεται στις περιπτώσεις που ο διάδικος που έχει δικαίωμα να καταχωρίσει έφεση συνήψε άλλο γάμο κατά την περίοδο που θα μπορούσε να καταχωρήσει την έφεση.

5. Τι ισχύει για παιδιά από μεταθανάτια γονιμοποίηση

Οι σαρωτικές αλλαγές τροποποιούν τον περί Τέκνων Νόμο  ώστε:  Παιδί το οποίο έχει αποκτηθεί με μεταθανάτια γονιμοποίηση, τεκμαίρεται ότι γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου, νοουμένου ότι υπάρχει γραπτή συγκατάθεση του προσώπου που πέθανε και έγκριση από το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής. Η μεταθανάτια γονιμοποίηση αφορά  τη μέθοδο που ακολουθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά.

Οι άνδρες, σύμφωνα με αυτή, δωρίζουν το γενετικό τους υλικό όσο βρίσκονται στη ζωή ή λίγο πριν πεθάνουν, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το γενεαλογικό τους δέντρο.

Οι ειδικοί προβλέπουν πως ο αριθμός της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μετά θάνατον θα σημειώσει αύξηση τα επόμενα χρόνια, δίνοντας ώθηση στην επικράτηση των «εναλλακτικών οικογενειών». Όταν το παιδί γεννηθεί  σύμφωνα με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, η προσβολή της μητρότητας ασκείται μέσα σε έξι μήνες από τον τοκετό είτε από την τεκμαιρόμενη μητέρα είτε από την κυοφόρο γυναίκα.

Στις περιπτώσεις που διενεργηθεί τεχνητή γονιμοποίηση με γεννητικό υλικό τρίτου δότη η προσβολή της αναγνώρισης της πατρότητας αποκλείεται, έστω και αν η ταυτότητα του τρίτου δότη είναι ή γίνει εκ των υστέρων γνωστή. Σε περίπτωση που πρόσωπο συνεχίσει να αρνείται ή παραλείπει να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για διεξαγωγή αιματολογικών ή άλλων εξετάσεων, ως οι οδηγίες του Δικαστηρίου, το Δικαστήριο θα μπορεί  να διατάξει το εν λόγω πρόσωπο όπως εντός δεκαπέντε ημερών συμμορφωθεί με τις οδηγίες του. Σε περίπτωση παράλειψης του δεν θα δικαιούται σε μεταγενέστερο στάδιο να θέσει ως μαρτυρία υπέρ του οποιοδήποτε έγγραφο ή πληροφορία εκτός αν το Δικαστήριο ικανοποιηθεί ότι είχε βάσιμη δικαιολογία για να παραλείψει.

>>> H offsite τώρα και στο Google News – Ακολουθείστε μας

6. Να δηλώνονται όλα τα περιουσιακά

Με την τροποποίηση του  περί Ρυθμίσεως των Περιουσιακών Σχέσεων των Συζύγων Τροποποιητικός Νόμος του 2018 του οποίου καθίσταται υποχρεωτική η ακριβής δήλωση της περιουσίας και των εισοδημάτων των εν διαστάσει συζύγων για καθορισμό του ύψους της διατροφής και η προστασία της οικογενειακής στέγης. Ο καθένας από τους εν διαστάσει συζύγους θα είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλο σύζυγο ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία του και τα εισοδήματά του, εφόσον είναι χρήσιμες για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής. Θα επιτρέπεται η έκδοση διατάγματος προς τον εργοδότη για να παραχωρήσει κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση του άλλου συζύγου σε σχέση με τα εισοδήματά του.

Σύμφωνα με το νόμο: Διάθεση ή μεταβίβαση ή παραχώρηση ή υποθήκευση ή πώληση οποιουδήποτε συμφέροντος ή οφέλους επί της οικογενειακής στέγης σε οποιοδήποτε πρόσωπο χωρίς την έγγραφη άδεια του άλλου συζύγου θα είναι άκυρη.

Η συνεισφορά του ενός συζύγου στην αύξηση περιουσίας του άλλου θα ανέρχεται στο ένα δεύτερο.

7. Ο ρόλος της Εκκλησίας

Με βάση το νόμο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των συζύγων  η Εκκλησία θα  δίνει στους συζύγους βεβαίωση η οποία θα δεικνύει την Πνευματική Λύση του Γάμου σε περίπτωση αποτυχίας της συνδιαλλαγής. Σε  περίπτωση μη πραγματοποίησης της προσπάθειας συνδιαλλαγής θα συντάσσεται σχετικό πρακτικό το οποίο θα εξηγεί τους λόγους που δεν πραγματοποιήθηκε.

8. Αυτά είναι τα δικαιώματα των παιδιών

Το νομοσχέδιο με τίτλο ο  περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων έχει σκοπό  τη διασφάλιση πρωτίστως των συμφερόντων του παιδιού και την αναγνώριση του δικαιώματος του παιδιού να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα το ενδιαφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική ή άλλη διοικητική διαδικασία.

Αν οι γονείς παραλείψουν να δηλώσουν το επώνυμο του παιδιού  αυτό θα φέρει και τα δύο επώνυμα.  Τα παιδιά δεν θα αποχωρίζονται από τους γονείς  παρά μόνο όταν ο χωρισμός αυτός είναι αναγκαίος για το υπέρτατο συμφέρον τους.

Παιδιά θύματα βίας

Σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων ως προς το σχολείο φοίτησης του παιδιού αυτό θα φοιτά σε σχολείο της εκπαιδευτικής περιφέρειας της διαμονής του μέχρι να αποφασίσει το Δικαστήριο. Θα επιχειρούνται  πράξεις επιμέλειας  από τον ένα γονέα σε περιπτώσεις επείγουσας ιατρικής θεραπείας και σε περιπτώσεις όπου το  παιδί  είναι θύμα βίας στην οικογένεια. Όταν το παιδί  είναι θύμα βίας στην οικογένεια ή σεξουαλικής κακοποίησης, ο άλλος γονέας θα μπορεί από μόνος του να ζητήσει την παρακολούθηση του  παιδιού  από ειδικούς και τη  στήριξή  του.

Η γονική μέριμνα

Η γονική μέριμνα ανατίθεται από κοινού και στους δύο γονείς, οι οποίοι συμφωνούν και ορίζουν το τόπο διαμονής του παιδιού .Το Δικαστήριο θα μπορεί να αποφασίζει την εξ ημισείας επιμέλεια του παιδιού από τους δύο γονείς.

Θα υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης  ομάδας από εμπειρογνώμονες, δυνάμει οδηγιών του Δικαστηρίου, με σκοπό να αξιολογήσουν το συμφέρον του παιδιού  και να εισηγηθούν την εφαρμογή ενδιάμεσων προστατευτικών μέτρων που να στοχεύουν στην αρμονική άσκηση της γονικής μέριμνας από τους δύο γονείς ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις από τον ένα γονέα ή από τρίτο πρόσωπο. Η έκθεση που θα ετοιμάζουν θα κατατίθεται εντός μικρής χρονικής περιόδου  και αντίγραφο  θα  διατίθεται στους γονείς μετά από άδεια του Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο θα μπορεί να  να διατάξει το διορισμό Λειτουργού του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για παρακολούθηση της εφαρμογής οποιουδήποτε εκδιδόμενου διατάγματος γονικής μέριμνας και να υποβάλει σε αυτό έκθεση εντός τακτής προθεσμίας.

Οι γονείς θα συμμετέχουν  σε εκπαιδευτικά ή θεραπευτικά προγράμματα,βάση απόφασης Δικαστηρίου , αν κριθεί ότι είναι αναγκαίο και προς όφελος των σχέσεων γονέων και τέκνων. Θα υπάρχει επέκταση της υποχρέωσης διατροφής  μετά από αίτημα του γονέα ή του δικαιούχου, όπου ειδικές περιστάσεις το επιβάλλουν μετά την ενηλικίωση. Για τη διατροφή  ο καθένας από τους γονείς  θα είναι υποχρεωμένος να δίνει στον άλλο γονέα ή στο δικαιούχο ή στο Διευθυντή ακριβείς πληροφορίες για την περιουσία και τα εισοδήματα του για τον καθορισμό του ύψους της διατροφής.

Μιλώντας στην Offsite η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουϊζα Ζαννέτου – Χριστοδουλίδου ανέφερε ότι πρόκειται για αριθμό οκτώ  νομοσχεδίων  που ετοιμάστηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και ολοκληρώθηκαν περί το 2018 και βρίσκονται υπό συζήτηση  εδώ και αρκετό καιρό  ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Επίτροπος ανέφερε ότι γίνονται σαρωτικές αλλαγές στο Νόμο και ειδικά τομή αποτελεί  το συναινετικό  διαζύγιο  κατόπιν συμφωνίας των συζύγων.  

Σχετικά νέα

X
Translate »