Πολιτιστικά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Πανηγύρι προς τιμήν του Πολιούχου Αγίου Μάμαντος στους Τρούλλους

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τρούλλων του Δήμου Αραδίππου το ετήσιο Πανηγύρι προς τιμήν του Πολιούχου Αγίου Μάμαντος του Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργού.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου, Νεκτάριος, ο Εξοχότατος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Ángel Gustavo Suárez Cordero, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, Βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αραδίππου, καθώς και πλήθος δημοτών και επισκεπτών από όλη την Κύπρο.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου 2025, με τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό και τη Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας του Αγίου Μάμαντος στον Ιερό Ναό. Στις 8.15 μ.μ. ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αντιδήμαρχο Δ.Δ. Τρούλλων κ. Σπύρο Πάμπουλο, τον Δήμαρχο Αραδίππου κ. Χριστόδουλο Πάρτου και τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή. Στις 8.30 μ.μ. παρουσιάστηκε πρόγραμμα με τραγούδια από τη χορωδία του Δημοτικού Διαμερίσματος Τρούλλων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο «Σουρουκλής» Τρούλλων . Η βραδιά κορυφώθηκε στις 9.00 μ.μ. με τη μεγάλη μουσική συναυλία του καταξιωμένου καλλιτέχνη Στέφανου Πελεκανή και της ορχήστρας του, η οποία χάρισε στο κοινό στιγμές ψυχαγωγίας και συγκίνησης.
May be an image of 14 people
Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Βασική συνιστώσα του δήμου μας παραμένει η ουσιαστική ενοποίηση των τριών διαμερισμάτων, με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού, ενιαίου πολιτιστικού και κοινωνικού πυρήνα, που θα προάγει τη συνοχή, την ταυτότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.
Στο ίδιο πλαίσιο, θα ήθελα να αναφέρω ότι μετά από πολλά έτη ανεπιτυχών προσπαθειών των προηγούμενων κοινοτικών αρχών, αλλά και με τις στοχευμένες και μεθοδικές ενέργειες της υφιστάμενης δημοτικής αρχής, η πρότασή μας για ανάπλαση της Πλατείας Αγίου Μάμαντος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τρούλλων, η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, έχει καταρχήν επιλεγεί για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Μάμα με εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό 2.095.000ευρώ+ ΦΠΑ, αποτελεί ένα έργο πνοής το οποίο θα δώσει νέα ζωή στην κοινότητα και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την καθημερινότητα των κατοίκων. Επιπλέον, μέσα από την επιλογή βιώσιμων υλικών, την αύξηση των χώρων πρασίνου και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις κλιματικές προκλήσεις, το έργο υπηρετεί τους σκοπούς της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Στην ίδια βάση, αξίζει επίσης να επισημανθεί η υλοποίηση του έργου για αναβίωση περιοχών της υπαίθρου και ανάπτυξη ενός ποδηλατικού κέντρου και δικτύου χωμάτινων διαδρομών η οποία εντάσσεται στο Σχέδιο Χορηγιών του Υφυπουργείου Τουρισμού. Το έργο έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα και αναμένεται να μετατρέψει τους Τρούλλους σε ένα μοναδικό προορισμό για ποδηλασία και υπαίθριες δραστηριότητες. Υπουργέ μου, σας ευχαριστούμε πολύ!
Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός της δρομολόγησης δύο ακόμη σημαντικών έργων, τα οποία θα συμβάλουν με καθοριστικό τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην αναβάθμιση των υποδομών της κοινότητας.
May be an image of 12 people, clarinet, oboe, violin and text
Το πρώτο έργο αφορά την κατασκευή πεζοδρομίων που θα συνδέουν τον Χώρο Θυσίας του Ήρωα Ανδρέα Σουρουκλή με την είσοδο του Δημοτικού Διαμερίσματος Τρούλλων, έργο με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 250.000ευρώ. Η υλοποίηση του έργου αυτού αναμένεται να ενισχύσει την ασφάλεια των πεζών και να αναβαθμίσει την αισθητική του διαμερίσματος.
Το δεύτερο έργο αφορά την έγκριση και κάλυψη του κόστους από το Υπουργείο Παιδείας για την κατασκευή αίθουσας πολλαπλής χρήσης στο Δημοτικό Σχολείο Τρούλλων. Η νέα αυτή υποδομή θα εξυπηρετεί τόσο τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όσο και τις πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες της ευρύτερης κοινότητας. Και τα δύο έργα εντάσσονται σ΄ ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης και αναβάθμισης των δημόσιων χώρων και των εκπαιδευτικών δομών και αναμένεται να έχουν ένα ουσιαστικό αποτύπωμα στην τοπική μας κοινωνία.
May be an image of 8 people
Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί το γεγονός της έγκρισης της αδειοδότησης, καθώς και η κάλυψη μέρους του κόστους για την ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Τρούλλων από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. Το έργο, το οποίο αναμένεται να στοιχίσει περίπου 450.000 ευρώ, αποτελεί μία σημαντική επένδυση στις αθλητικές υποδομές της περιοχής και αποσκοπεί στην ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας και της αθλητικής παιδείας των νέων, αλλά και στην παροχή ενός σύγχρονου χώρου άθλησης για την τοπική κοινωνία.».
Οι εορτασμοί θα συνεχιστούν και σήμερα Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2025, με τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος το πρωί και τον Παρακλητικό Κανόνα στον Άγιο Μάμα το απόγευμα.
Ο Δήμος Αραδίππου εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους φορείς, τους καλλιτέχνες και τους διοργανωτές που συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή του Πανηγυριού, καθώς και στους πολίτες που με την παρουσία τους τίμησαν τη μεγάλη αυτή γιορτή, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση και η πολιτιστική μας κληρονομιά παραμένουν ζωντανές και δυναμικές.
May be an image of 7 people, crowd and text
May be an image of 1 person and dais
May be an image of 1 person and text that says 'АΟ'
May be an image of 1 person and text
May be an image of 2 people and text
May be an image of 7 people, people dancing and text
May be an image of 11 people, people golfing and golf cart
May be an image of 2 people, beard and lighting

 

Σχετικά νέα

X
Translate »